Ari Behn festet med forfatterfiffen

Ari Behn (40) aner ikke når han selv kommer til å lansere ny bok, men lar ikke anledningen gå fra seg til å feire kolleger.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

En hattefin Ari var iført et antrekk som matchet den røde løperen da han ankom høstfesten til forlaget Gyldendal i Oslo torsdag kveld - ikke ulikt habitten han stilte i på utendørsgudtjenesten sist søndag .

- Vi kom sent i gang med ferien i år, ikke før ut i juli, så familien og jeg blir i Norge ut august før vi drar tilbake til London, sa en sprudlende Ari til VG på vei inn.

RØDT PÅ RØDT: Ari Behn matchet den røde løperen. Foto: TROND SOLBERG

Festhumør

Ari var som vanlig blant de inviterte til forfatterfesten, men hadde i motsetning til de andre gjestene ikke meldt seg på. Han ankom også etter at alle de andre hadde meldt seg og like før talene startet - i tydelig festhumør.

- Dette er Norges beste politimann! skrøt Ari og poserte arm i arm med forfatter og tidligere politiførstebetjent Bjørn Bottolvs.

Lover flere bøker

- Men i kveld gleder jeg meg til å hilse på mange forfatterdebutanter, forklarte prinsessegemalen, som selv ikke er aktuell med bok. Det er to år siden sist.

SE FLERE BILDER FRA RØD LØPER

- Jeg aner ikke når det kommer noe fra meg. Det kan drøye lenge, for nå holder jeg på å skrive skuespill. Men det kommer flere bøker - det er sikkert, forsikret Ari.

Forfatterens boktips

VG spurte forfatterne på den røde løperen hvilken bok de vil anbefale det norske folk i høst, og Ari trengte ikke betenkningstid.

- Frode Saugestads «En ung manns bekjennelser om kjærlighet» er en fantastisk debut. Boken er litt Knausgård-aktig, selv om den er et helt annet prosjekt. I tillegg er Frode en god venn av meg fra mange år tilbake.

KOLLEGER OG VENNER: Knut Faldbakken (t.h.) og svenske Per Olov Enquist. Foto: TROND SOLBERG

Faldbakken feiret

En som virkelig kunne slå ut håret og feste med god samvittighet i kveld, var Knut Faldbakken (72). Han leverte nemlig det ferdig manuset til «Turisten» - som slippes i okTOber - til forlagssjefen tidligere på dagen.

Faldbakken kom til festen sammen med sin svenske forfatterkollega Per Olov Enquist (78) - aktuell med «Liknelseboken».

Ikke overraskende valgte de to forfatterveteranene å hylle hverandre da VG ba dem å servere sine anbefalinger.

- Jeg elsker Per Olovs bøker! Nå er jeg 40 sider inn i «Liknelseboken», og den er så god, forklarte Faldbakken - som fikk et solid klapp på skulderen tilbake.

- Tenk at Knut leverte «Turisten»-manuset i dag! Jeg tror han løp inn i forlaget med det, sa en leende Enquist - som ikke har fått noen sniktitt, men gleder seg til å lese romanen til kollegaen.

Gammel kjærlighetshistorie

Ragnar Kvam jr. (70), som i høst lanserer bind nummer tre i serien «Heyerdahl: Mannen og mytene», var også full av lovord om Enquist.

- Han skriver veldig godt. Tenk - en 78 år gammel mann som skriver om sin første kjærlighet da han var bare 15 år. Den boken anbefaler jeg alle. Og hvis jeg får anbefale en bok nummer to, så blir det min egen, lo Kvam jr.

Herbjørg Wassmo (70), i høst aktuell med «Disse Øyeblikk», var rask til å anbefale kvinnelige kolleger.

- Helene Uri og Cecilie Enger - de bør leses! mente Wassmo og sikter da til henholdsvis «Rydde ut» og «Mors gaver».

BILDER FRA HØSTFESTEN: SE FORFATTERNES BOKTIPS

Den årlige høstfesten i Gyldendal-huset samlet i år 500 gjester.

HVILKE BOKTIPS HAR DU Å DELE? Diskuter i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder