UVURDERLIG: Roy Jacobsen poserer med sin bok «The Unseen» før en samling med de seks nominerte til The Man Booker International Prize i St. James-kirken i London tirsdag. Jacobsen vant ikke prisen, men hans agent sier at forleggere i hele verden nå vil ha Jacobsen - og at nominasjonen er helt uvurderlig. Foto: Daniel Leal-olivas AFP

Booker-prisen til Grossman: – Uansett en seier for Roy Jacobsen

Israelske David Grossman vant den prestisjetunge litteraturprisen, men nå vil «alle» ha norske Roy Jacobsen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den internasjonale The Man Booker-prisen ble delt ut på et evenement i London onsdag kveld.

Vant gjorde den israelske forfatteren David Grossman for romanen «A Horse Walks in to a Bar», oversatt til engelsk av Jessica Cohen. Boken handler om en standup-komiker som bryter sammen i full offentlighet.

Grossmans vinnerbok er nå under oversettelse til norsk og skal utgis på lille Agora forlag.

Fått med deg? Milan Kundera er tilbake etter 14 år: Opplagt møte med gammel mester

OVERSETTEREN: Vinneren av den internasjonale Booker-prisen vinner blant annet rundt 550.000 norske kroner som deles med oversetteren av boken. Her er Jacobsen sammen med den britiske oversetteren Don Bartlett (t.v). Foto: Daniel Leal-olivas AFP

Roy Jacobsen var nominert med den engelske oversettelsen av «De usynlige» som kom på norsk i 2013. Ingen norske forfattere har vært nominert tidligere, hverken på langlisten eller kortlisten til prisen.

Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency sier til VG at Jacobsen uansett har vunnet, selv om han ikke vant noen pris.

– Bare å bli nominert på kortlisten til denne prisen har uvurderlig verdi. Ikke bare for det engelskspråklige markedet, men også internasjonalt. Nå sitter alle forleggere rundt om i verden og vurderer forfatterne som er på denne kortlisten, og vi merker et voldsomt press fra internasjonale forleggere, også fra Kina og Japan. Jeg jobber bare med dette nå, og det trykket vi merker rundt Roy er helt vanvittig, forteller Haugland til VG.

Aktuell roman: Så sterk at du nesten ikke tror det er sant

Det var i mars at det ble kjent at Jacobsen var på den såkalte langlisten på 13 bøker til prisen, og i slutten av april ble det kjent hvilke seks bøker som var med i finalerunden til å vinne prestisjeprisen. Jacobsen uttalte til VG:

– Jeg er nå blitt fortalt at ingen norske forfattere er blitt nominert hverken til langlisten eller kortlisten før, så det er jo helt spesielt! Jeg må nok si at dette er det jeg setter aller høyest. Av alt som har skjedd i mitt forfatterskap. Jeg har fått mange fine priser oppgjennom, men dette tar kaka, sa Jacobsen den gang.

Lest? Boken som «rev kronprinsesse Mette-Marit fullstendig opp»

I september kommer den tredje boken i Helgelands-trilogien der «De usynlige» er første bok - og «Hvitt hav» er nummer to. Begge bøkene fikk terningkast seks i VG, og «De usynlige» solgte over 170.000 eksemplarer bare i Norge og er oversatt til 18 land. Den tredje boken skal hete «Rigels øyne»: Året er 1946, Ingrids datter er blitt ti måneder - og Ingrid legger ut på en vandring gjennom fredens Norge for å finne barnefaren.

Franske Mathias Enard, Dorthe Nors (Danmark), Amos Oz (Israel) og Samanta Schweblin (Argentina), var også på kortlisten til Booker-prisen.

Sjekk ut fjorårets vinner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder