MANNEN BAK ROGER: Forfatter Jo Nesbø (49) har skrevet «Hodejegerne». Foto: Mattis Sandblad

Ingen pris på Nesbø i natt

(VG Nett) Jo Nesbø (50) var nominert for beste krimroman under prestisjetunge Edgar Awards i New York, men måtte gå tomhendt hjem.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
The Edgar AwardsOm Jo Nesbø på WikipediaHome - Jo Nesbo

Den norske forfatteren måtte se seg slått av John Hart og boken «The Last Child». Nesbø var nominert for romanen «Sorgenfri», en av krimbøkene om Harry Hole. De andre nominerte var Tim Gautreaux, Kathleen George og Malla Nunn. Edgar Awards er en egen utdeling for krimforfattere.

SE ALLE VINNERNE PÅ EDGAR AWARDS' HJEMMESIDE

VG Nett har ikke snakket med Nesbø etter prisdrysset på Grand Hyatt Hotel i New York. Han reiste rett fra festlighetene til flyplassen for å vende nesen hjem til Norge etter USA-oppholdet.

Stort i USA

Før gallastart sent i går kveld norsk tid, forklarte Nesbø til VG Nett at det er en stor ære bare å være nominert.

- Edgar Awards er veldig svært i USA. Da jeg var her på en 14-dagerstur for noen uker siden, ble jeg hele tiden presentert som «Edgar nominee». Det var nærmest som en doktortittel. Jeg har skjønt at det er en svær greie, opplyste Nesbø før festen startet.

Syv år ganmmel bok

«Sorgenfri» ble utgitt i Norge i 2003. Opptakten i boken er at i et banklokale i Oslo, har filialsjefen fått 25 sekunder på å tømme minibanken. Han bruker 31. Raneren skyter en kvinnelig ansatt. Førstebetjent Hole settes på ranssaken sammen med den nyutdannede Beate Lønn. Da så en ny bank blir ranet, søker de hjelp hos den myteomspunne bankraneren Raskol.

Nesbø - som også er musiker kjent fra Di Derre - har solgt omlag to millioner bøker i Norge og er oversatt til nærmere førti språk. Han har høstet en rekke priser for sine romaner, deriblant Rivertonprisen og Bokhandlerprisen.

Nylig høstet han Rosenkrantz-prisen fra Det Danske Kriminalakademi for den beste spenningsromanen på dansk i 2009 - «Panserhjerte».

Det er Mystery Writers of America står bak bokprisutdelingen som for 64. år på rad deler ut diverse priser til minne om den kjente amerikanske krimforfatteren Edgar Allan Poe.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Få nyheter på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder