MER DOWNTON: Julian Fellowes (66) mener «Downton Abbey» er som skapt for film. Her med Emmy-pris på fjorårets Emmy-utdeling i New York. Foto: Andrew Kelly Reuters

«Downton Abbey»- skaper til VG: – Vil veldig gjerne lage «Downton Abbey»-film

LONDON (VG) Downton Abbey-skaper Julian Fellowes (66) sier til VG at han veldig gjerne vil lage en Downton-film.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– «Downton» var fantastisk, og har selvsagt betydd mye for meg og min karriere. Nå blir det kanskje film, og «Downton»-verdenen er jo som skapt for en film. Jeg tror det kan bli bra, og for min del, veldig morsomt, sier Julian Fellowes da VG treffer ham på museumskafeen til the National Portrait Gallery rett rundt svingen for Trafalgar Square.

Han ber om kaffe, ikke te, men er ellers så britisk som du forestiller deg at Julian Fellowes er. Han stiller i skreddersydd stripete dress, og vi må nevne at han også har tittelen baron - som han ble utnevnt til i 2011 og ble da samtidig medlem av House of Lords.

Les: «Downton»-stjerne knust etter forlovedens død

Det er et halv år siden en av tidenes største TV-suksesser, «Downton Abbey», ble avsluttet. Denne helgen lanseres de første to kapitlene av Julian Fellowes nye herskapsserie «Belgravia» i Norge, ikke TV denne gangen, men en digital bokserie som skal gå gjennom hele sommeren - før papirbok slippes i august.

Les anmeldelse: «Belgravia»

NY SERIE: Julian Fellowes i fasjonable Belgravia i London - der hans nye herskapsserie utspiller seg. Denne gangen er det ikke TV, men en digital bokserie det dreier seg om. Foto: Kevin Day

– Forlaget Orion kom til meg, og de ville kombinere tradisjonen fra det 19. århundre og Dickens ukentlige føljetonger med det 21. århundre og alt av digitale plattformer. Du kan lese det på iPad-en din, på telefonen din - overalt. Jeg likte ideen, og synes det var smigrende at de kom til meg, forteller Fellowes som selv ikke er særlig digital av seg.

– Jeg er ikke på Twitter eller Facebook, og jeg bryr meg heller ikke om å gå inn og lese hva folk skriver om en der - fordi jeg tror det kan mislede deg. Men sønnen min er på Twitter, og han har fortat at det er noen som utgir seg for å være meg både der og på Facebook.

Fått med deg? Jojo Moyes om voldtektsscenen som ble kuttet fra «Et helt halvt år»-filmen

Annerledes enn «Downton»

Men han synes det er stas å være en del av noe nytt i bransjen.

– Det har jo blitt gjort lignende ting før, men ikke av dette omfanget - med et stort forlagshus i ryggen. Det er spennende, og ikke minst er det veldig annerledes fra «Downton». Men vi følger på en måte den seriementaliteten som regjerer nå, TV-serier har jo nesten tatt helt over for film, og her får du en episode i uka. Jeg håper folk vil like det, sier Fellowes.

TV-anmeldelse: Siste sesong av Downton

I «Belgravia» tar Julian Fellowes oss på ny tar med til det britiske aristokratiets gode dager, og igjen får vi historien til både herskap og tjenere, til både over- og underetasjen.

Men nå skal vi lenger tilbake i tid, til 1840-tallet, og vi skal til Londons fasjonable Belgravia – til de fantastiske, og på den tiden helt nye, husene – som ligger bare et steinkast fra Buckingham Palace. Vi møter to familier; en nyrik familie som har gjort store penger på handel, og en av Englands mest ærverdige og prominente familier.

– Dette området i London var åpen mark i lang, land tid - helt til byggmester Thomas Cubitt fikk i oppdrag å utvklike det. Han var et geni og en stor utvikler, og oppdraget var egentlig å lage en slags miniby for de rike. Belgravia er bygd for å bli trendy og fasjonabelt - og det ble den suksessen det var ment å bli. I løpet av de første ti årene, ble området det mest fasjonalbe stedet å bo i London - og det er fortsatt et av de smarteste områdene i London, forteller Fellowes.

Sjekk hva VGs anmelder synes om «Belgravia»

– Fikk du frie hender til å skrive hva du ville - da forlaget spurte deg om å gjøre dette?

– Jeg ble spurt om å skrive om en tidsepoke, om Belgravia, og de ville også ha den tittelen. Og det var også et krav til: De ville at serien skulle starte på ballet hertuginnen av Richmond holdt for hertugen av Wellington i Brüssel den 15. juni 1815 - rett før slaget ved Waterloo. Jeg likte forslagene, for dette ballet vet jeg mye om, forteller Fellowes.

Fellowes har en lang karriere bak seg, både som skuespiller, manusforfatter og TV-og filmskaper, men han har ikke tenkt å legge inn årene med det første - selv om han lever godt etter «Downton Abbey».

Bakgrunn: Endelig farvel med Downton Abbey

Før jul hadde han (og Andrew Lloyd Webber) premiere på Broadway med «School of rock - the musikal», i vår hadde hans nye TV-serie «Doctor Thorne» premiere på ITV, og i sommer får teaterforestillingen «Half a sixpence» premiere. I tillegg skal han i gang med et stort amerikansk prosjekt med NBC og Universal, dramaserien «The Gilded Age» – som skal ta TV-seerne med tilbake New York på slutten av 1800-tallet.

Hør mer om «Belgravia» i bokpodcasten Pocket

TAKKER KONA: Julian Fellowes sier til VG at han ikke hadde kunnet jobbe så mye uten sin kone Emma Joy Kitchener - som tar seg av «alt det andre». Hun svarer til om med på fanposten hans. Foto: Getty

– De har jo ønsket en stund at jeg skal starte med «The Gilded Age», men selv om jeg hele tiden har gjort andre ting ved siden av «Downton», så kan jeg ikke skrive to store serier på en gang. Det er for altoppslukende, så jeg måtte bli helt ferdig med «Downton» først. Jeg tror at Guilded Age skal bli morsomt, men så klart - jeg vet at lynet ikke slår ned to ganger på samme sted, sier 66-åringen som takker sin kone Emma Joy Kitchener for mye av suksessen.

– Jeg har en veldig effektiv kone som tar seg av mye, ja, alt egentlig. Jeg hadde ikke klart å gjøre det jeg gjør uten henne. Hun svarer til og med på brevene mine, sier Fellowes som skryter av sin kones arbeid med deres hjem i Dorset, en stor herregård - der det ene huset er bygget i 1633, og det andre huset i 1840.

Fellowes herskapshus

Fellowes kjøpte hus og mark (over 160 mål) etter suksessen med filmen «Gosford Park» (2001) - som han også vant Oscar for beste manus for.

– Det er ikke akkurat Downton, men det er et stort hus - et såkalt manor. Det er helt fantastisk - og vi har restaurert det fra bunn til topp. Min kone har gjort alt. Jeg sa til henne at vi måtte gjøre det mens Downton gikk så bra, men vi tenker ikke så mye på økonomien. Det er et fint problem å ha, sier Fellowes.

Ferske bokanmeldelser og boktips her

Fellowes har ikke noe godt svar på hvorfor de traff sånn med «Downton Abbey».

– Helt ærlig: Jeg vet ikke. Det er jo egentlig litt rart, er det ikke? Men det var veldig gode skuespillere, og jeg tror alle karakterene var hyggelige, skikkelige folk. I moderne underholdning finner vi veldig mange forferdelige mennesker - og det kan være utmattende å sitte i timesvis og se på forferdelige mennesker. Men de fleste av våre karakterer var skikkelige folk som gjorde så godt de kunne ut fra kortene de var tildelt, sier Fellowes.

Han trives med å være mannen man går til dersom man vil ha noe historisk.

– Jeg liker jo å også å skrive noe moderne og fra vår egen samtid, men i denne bransjen skal du egentlig bare være glad for å være mannen de går til - uansett hva det er. Og når det det skjer, er det dumt å kjempe i mot. Jeg er blitt mannen for historiske drama, og tenker at i det minste vil de ha meg!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder