GODBITER: Franske Pierre Lemaitre følger opp suksessen med «Alex» fra i fjor, den svenske debutanten Mikaela Bley er blitt kalt Sveriges nye krimdronning til tross for blandede kritikker - og de to karene Hjort og Rosenfeldt kan bli vårens store krimvinner med sin femte krim om Sebastian Bergman.

GODBITER: Franske Pierre Lemaitre følger opp suksessen med «Alex» fra i fjor, den svenske debutanten Mikaela Bley er blitt kalt Sveriges nye krimdronning til tross for blandede kritikker - og de to karene Hjort og Rosenfeldt kan bli vårens store krimvinner med sin femte krim om Sebastian Bergman. Foto: ,

Stor krimguide: 10 krimbøker du bør sjekke ut i vår!

Eks-politimann Eirik Jensen skriver krimroman fra innsiden

Tom Egeland er tilbake med et okkult mysterie

Vi guider deg i den massive strømmen av krimbøker som kommer i vår - og gir deg 10 høydepunkter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Foto: ,

Eirik Jensen: «Attentatet» (Kagge)

Den omstridte eks-politimannen debuterer med krim. Det må jo bare bli interessant. I fjor ga han ut selvbiografien «På innsiden» sammen med forfatter og fotograf Thomas Winje Øijord - som Jensen også samarbeider med denne krimromanen om. Her møter vi blant annet en russisk gangster som rømmer til Oslo der han i det stille jobber for å oppnå gudfarstatus i Oslos underverden.

Les anmeldelse av Jensens selvbiografi «På innsiden»

Kommer: 25. februar

Foto: ,

Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt: «Ikke bestått» (Aschehoug)

Dette kan fort bli vårens krimvinner! Forfatterparet står garantert for høy kvalitet. Manusforfatter Rosenfeldt er mannen bak TV-serien «Broen», mens Hjorth blant annet har produsert filmen «Snabba cash». Dette er femte bok om kriminalpsykologen Sebastian Bergman - som også er blitt en populær TV-serie.

Les anmeldelse av den forrige boken, «Den stumme jenta»

Kommer: 1. mars

Foto: ,

Peter Swanson: «De som fortjener det» (Cappelen Damm):

Full av sjarme, spenning og overraskelser, skriver VGs anmelder Tom Egeland om denne boken som allerede er i salg. Ted og Lily møtes i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor.

Anmeldelse: Sjekk hva Tom Egeland synes om boken

Kommer: I salg

Foto: ,

Carl-Johan Vallgren: «Svin» (Gyldendal)

En oppfølger til den glimrende «Skyggegutten» fra 2014 om anti-helten Danny Katz og Stockholms underverden. Om et siste ran som går fryktelig galt. Svenske Vallgren er en etablert skjønnlitterær forfatter som har vist at han også behersker krimsjangeren.

Les anmeldelse av den første boken «Skyggegutten» her!

Kommer: I salg

Foto: ,

Tom Egeland: «Djevelmasken» (Aschehoug)

Bjørn Beltø er tilbake og må grave i et okkult og religiøst mysterie da han bistår Kripos i en drapssak. En journalist blir funnet drept under kirketårnet i Juvdal kirke - på akkurat samme sted som en kapellan ble funnet død i 1963, en uoppklart sak som denne journalisten gravde i. Og: En djevelmaske som kom til bygda med en okkult predikant i 1708 spiller en sentral rolle.

Terningkast 5: Les anmeldelse av Tom Egelands siste ungdomsroman her

Kommer: 31. mai

Foto: ,

Clare Mackintosh: «Jeg lar deg gå» (Cappelen Damm)

Britiske Clare Mackintoshs debutroman som har fått knallmottagelse internasjonalt og blant annet kalt en "sensasjonell debut". Før hun ble forfatter jobbet hun 12 år i politiet, og det er en tragisk sak fra den tiden som danner grunnlaget for historien.

Sjekk ut VGs bokanmeldelser her!

Kommer: 14. januar

Foto: Morten Holm , NTB scanpix

Torkil Damhaug: «En femte årstid» (Cappelen Damm)

Damhaug skriver krimbøker med høy psykologisk spenning og gode personportretter - og det ryktes at denne er spesielt god. Vi møter noen ungdommer som blir drevet mot det fatale av krefter de ikke forstår, og en politimann og far som er villig til å gjøre alt for å finne sin datter.

Terningkast 5: Les anmeldelse av Damhaugs «Sikre tegn på sin død» her

Kommer: 1. mars

Foto: ,

Øistein Borge: «Den syvende demonen» (Font)

Når kvalitetsforlaget Font satser på en norsk krimdebutant, er det grunn til å ha forventninger. Borge tar oss med til den franske Rivieraen der den norske eiendomsmagnaten Axel Krogh blir brutalt drept. På veggene i Kroghs hus henger det kunst for titalls millioner, men morderen har kun forsynt seg med ett lite bilde signert med et enkelt 7-tall.

Årets mest solgte bøker: Sjekk hvem som solgte mest i 2015

Kommer: 15. januar

Foto: ,

Pierre Lemaitre: «Irène» (Aschehoug)

Denne franske krimkometen nådde mange norske lesere med «Alex» i fjor. Nå kommer «Irène» - og etterforsker Camille Verhoven står overfor en sak som ikke likner på noen annen. En seriemorder og copycat er på ferde, og drapene er like grusomme som de er uforståelige.

Les anmeldelsen av Pierre Lemaitres «Alex» her

Kommer: 27. januar

Foto: ,

Mikaela Bley: «Lycke» (Cappelen Damm)

Cappelen Damm har en sterk krimliste denne våren, og dette er en av titlene du må merke deg. Svensk debutant som sto for en av de sterkeste krimromanene i hjemlandet i fjor. Om åtteårige Lycke som forsvinner - og om journalist Ellen Tamm som følger saken i TV4 - der forfatteren selv har jobbet.

Kommer: 14. januar

Årets beste: VG-anmeldernes tips om årets beste bøker 2015 (VG+)

(Noen av utgivelsesdatoer er foreløpige og kan bli forandret.)

Det var 10 høydepunkt, men se også opp for:

Jens Lapidus kommer med bok to i serien om advokaten Emelie og den tidligere fengselsfuglen Teddy, «Sthlm Delete». En annen storselger er ute med nygammel bok i Norge, Jussi Adler-Olsens «Washingtondekretet» kom på dansk allerede i 2006. Vi er også spente på hva norske Marit Reiersgård leverer med «Paradisbakken» og Jørgen Brekke med «Paradisplaneten» (paradis, der altså) - mens den svenske debutanten Jenny Rogneby har fått mye internasjonal oppmerksomhet for «Terningen er kastet» - og Islands krimdronning er definitivt Yrsa Sigurdardóttir. Hennes «DNA» ble kåret til årets krim i hjemlandet i 2014 og er ute på norsk nå. Og så er det C.L. Taylor og «Løgnen» som lå og vaket i toppen av listene sammen med «Grey» og «Piken på toget» i Storbritannia i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder