Scener fra et dramatisk liv

SKRIVER OM FAR OG MOR: «De urolige» er blitt en briljant roman, mener VGs anmelder Brynjulf Jung Tjønn. I romanen skriver Linn Ullmann utleverende om sine foreldre, to av skandinavias største kjendiser, filmstjernen Liv Ullmann og den nå avdøde regissøren Ingmar Bergman. Foto: Roger Neumann , VG

Sterk kost: Skriver om oppveksten med Ingmar Bergmann og Liv Ullmann: Bokanmeldelse: Linn Ullmann «De urolige»

Linn Ullmann skriver om faren Ingmar Bergmans dødsleie og om det voldsomme savnet etter moren Liv Ullmann i romanen «De urolige». Det er sterk kost og samtidig helt briljant.

 • Brynjulf Jung Tjønn

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 6 prikker

Foto: ,

I et intervju med danske Politiken i 1999 avviser Linn Ullmann at debutboken «Før du sovner» har biografiske trekk og siteres på at hun «avskyr biografier og bøker om kjendiser».

Vel, 16 år senere er hun aktuell med romanen «De urolige», hvor hun skriver utleverende om sine foreldre, to av skandinavias største kjendiser, filmstjernen Liv Ullmann og den nå avdøde regissøren Ingmar Bergman.

Og resultatet er smått utrolig. «De urolige» er i sjanger, format og innhold et uvanlig ambisiøst prosjekt, og takket være Ullmanns talent har hun evnen til å komponere og klippe det hele sammen. Romanen er en blanding av en selvbiografisk oppvekstroman og en kunstnerroman, der Linn Ullmann har brukt lapper, brev, fotografier, egne minner og samtaleopptak av faren. Hun skriver selv:

«Jeg ville se hva som skjedde hvis jeg lot oss vokse frem i en bok som om vi ikke hørte hjemme andre steder. (...) jeg tror jeg husker det som skjedde, men noe har jeg sikkert funnet på.»

Bergmanns dagbøker: Får stor betydning for Liv Ullmanns «Fortrolige samtaler»

Svenske Ingmar Bergman er mesterregissøren som ville ha stålkontroll på teaterstykkene sine. Han hatet at skuespillerne hans «öppna eget», det vil si improviserte, fordi han ikke ville overlate noe til tilfeldighetene. Dette gjaldt også livet forøvrig.

Selv når Ingmar skjønner at livet går mot slutten, vil han ta regi. Han velger seg ensomheten på eiendommen Hammars på øya Fårö. Han bestiller gravkiste av en lokal snekker, er på befaring på kirkegården for å finne ut hvor det er best å ligge gravlagt og han gir presten manus til begravelsen.

Selve dødsleiet er også regissert: Han har seks pleiere rundt seg og hver dag skal følge en bestemt rutine.

Linn Ullmann i stjernelag: Snakket om oppveksten

Far og datter hadde et felles prosjekt. De skulle skrive en bok sammen, basert på samtaler mellom dem, som blir tatt opp på bånd. Men etter den sjette samtalen er Bergman så dårlig av alderdom at prosjektet må avsluttes. En stund etter Bergmans død, finner Linn Ullmann opptakene igjen, og gjør nettopp det faren ikke likte: hun må improvisere for å sluttføre prosjektet.

Og det ferdige resultatet er blitt til «De urolige» - far og datters bok. Bergmans stemme er med gjennom samtalene med datteren og gir romanen en ekstra dimensjon. Det er en uro i både Linn, Liv og Ingmar. Det var aldri de tre sammen, samtidig.

Linn er et barn som ikke forstår seg på andre barn. Og uroen vokser når moren reiser bort for å jobbe: «Jeg lengter fra det øyeblikket hun går ut døra til det øyeblikket hun kommer tilbake. Jeg lengter så mye at jeg trenger en ekstra kropp: én kropp til meg, én kropp til all lengselen.»

Bokpodden Pocket: Dette er de beste barnebøkene

Å være datter av en internasjonal filmstjerne og en mesterregissør som ikke lever sammen setter spor. Ingmar Bergman hadde ni barn med seks ulike kvinner. Linn besøker faren om somrene, men lengter etter moren.

Det kreves en gudbenådet talent for å lykkes med et prosjekt som dette. Fordi sprengstoffet er voldsomt. Blant annet omtaler Linn stadig morens frynsete nerver og hvordan hun selv hyler i flere timer og må roes ned med beroligende når moren ikke ringer til avtalt tid. Det er sterk kost fra en person som har uttalt at hun «avskyr biografier og bøker om kjendiser.»

Men det er blitt en briljant roman. Ullmanns språk, hennes evne til å få alt til å dirre, til å selv gjøre poesi ut av farens føtter under hans dødsleie, gjør at hun opererer på et helt annet nivå enn de aller fleste norske samtidsforfattere.

Fått med deg VGs siste bokanmeldelser? Sjekk her!

Les også

 1. Knausgård med ny bokserie

  OSLO (VG) Karl Ove Knausgård (46) er denne høsten klar med to bind av sin nye bokserie – og de to neste er allerede…
 2. Bergmans familiehemmelighet: - Ble byttet om ved fødselen

  (VG Nett) Nye oppsiktsvekkende opplysninger om familiebakgrunnen til den svenske regissørlegenden ryster Sverige.
 3. Linn Ullmann i stjernelag snakket om oppveksten

  CANNES/OSLO (VG Nett) Flankert av Robert De Niro, Jude Law og Uma Thurman avslørte den norske forfatteren detaljer fra…
 4. Triumf fra Hoem!: Bokanmeldelse: Edvard Hoem «Bror din på prærien

  Edvard Hoem klarer å gjøre et knøttlite hus på prærien til en viktig del av norsk utvandrerhistorie.
 5. Ny bok fra forfatteren av «Buzz Aldrin, hvor ble
  det av deg i alt mylderet»: Bokanmeldelse: Johan Harstad: «Max, Mischa og Tetoffensiven»

  Sperr opp øynene! Her er en roman som satser stort og høyt og som strutter av fortellerglede, skarpe refleksjoner og dyp…
 6. Bokanmeldelse: Karl Ove Knausgård: «Om vinteren»

  Bok to i Karl Ove Knausgårds «årstidssyklus» er bedre enn den første.
 7. Historisk comeback for Kjell Askildsen: Bokanmeldelse: Kjell Askildsen «Vennskapets pris»

  Det er 19 år siden Kjell Askildsen sist ga ut en bok med nyskrevne noveller.

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Ullmann og Gulliksen nominert til Nordisk Råds litteraturpris

 2. Pluss content

  Ullmann sa nei til Matt Damon - angrer

 3. Kjærlighetssang til en død mor: Bokanmeldelse: Niels Fredrik Dahl: «Mor om natten»

 4. Pluss content

  Her er de beste harde pakkene!

 5. Bokanmeldelse: Pia Edvardsen: «Vi var aldri brødre»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder