FØRSTE BOK: Tore Rem er ute med den første av tre bøker om kong Olav.

Begynnelsen på noe stort! Bokanmeldelse: Tore Rem: «Olav V. Den fremmede. 1903 – 1940»

Hvordan kunne kong Olav bli den mest populære nordmannen i hele det 20. århundret? Tore Rem har funnet begynnelsen på svaret.

Publisert:
Artikkelen er over to år gammel
VG:s terninger viser 5 prikker

Han holdt på formene, men ble kalt folkekongen. Han var det overbeskyttede og privilegerte enebarnet som måtte finne sin kongerolle i sosialdemokratiets tidsalder.

Historien om Olav V er full av paradokser, prøving og feiling.

Det er på høy tid at denne kongesagaen blir fortalt i all sin dybde og bredde, og Tore Rem er godt i gang med dette første av det som skal bli i alt tre bind om Olav V.

I fjor avsluttet Tor Bomann-Larsen sitt storverk i åtte bind (!) om kong Haakon og dronning Maud. Og allerede året etter er altså samme forlag i gang med et flerbindverk om sønnen Olav. Ingen skal si noe på den rojale interessen i Cappelen Damm.

Les også

Majestetisk maraton - Bokanmeldelse Tor Bomann-Larsen: «Kongen. Haakon & Maud, bok VIII»

For en eventyrlig reise Tor Bomann-Larsen har tatt leserne med på! Han har hatt et enestående kildemateriale og turnert…

I likhet med Bomann-Larsen har også Rem hatt tilgang på et stort og unikt kildemateriale, og han er som alltid grundig og tro mot detaljene. Til tider i overkant grundig og grensende mot det oppramsende når alle hundeutstillinger, varemesser, militærøvelser, seilregattaer og private besøk som Olav deltok på skal nevnes.

Det er som om vi av og til mister ham av syne i vrimmelen av mennesker og begivenheter.

Men Tore Rem har valgt å holde seg tett på kildene og det de forteller om livet til den unge Olav i epoken dette første bindet dekker.

FORFATTEREN: Tore Rem går grundig til verks når han skriver om kong Olav.

Han tar seg god tid til å forklare det politiske bakteppet som møtte den lille kongefamilien da de ankom Norge i november 1905, og de mildt sagt delte forventningene til hvordan et moderne norsk kongehus skulle være.

Rem får fint frem hvor vanskelig det er å skille mellom rollen og personen kronprins Olav, og i hvor stor grad historien om prinsen også er historien om en kulturell konstruksjon.

Han tegner et bilde av en veslevoksen kronprins, hemmet av dysleksien, men også et temperamentsfull og kommanderende.

Olavs første gjennomslag som folkets prins kom da han hoppet 34 meter i Holmenkollen. Siden var det seilerprinsen han skulle bli kjent som, med OL-gullet i Amsterdam 1928 som et sportslig høydepunkt.

Pluss content
Les også

Les det sterke intervjuet med Tore Rem: To ganger sa jeg farvel til barna ...

Han spilte fotball da han brått falt om, 46 år gammel. Noen uker senere var Tore Rems (53) kropp ikke til å kjenne igjen.

Da han giftet seg med sin kusine Märtha i 1929 synes kronprinsen å ha falt mer til ro, og livet som småbarnsfar på Skaugum var åpenbart en lykkelig tid. 

Som biograf er ikke Rem redd for å komme med egne, fortløpende observasjoner og vurderinger i teksten, selv om han nok kan ha en tendens til å overforklare poengene sine.

Han fører en elegant penn, med en viss temperert sarkasme som kjennetegn. Men uten sin kongebiograf-kollega Tor Bomann-Larsens hang til nærmest siselerte, overdekorerte setningsbygninger.

Kronprins Olav var på mange måter en nøktern mann, det kler hans biograf godt.

Pluss content
Les også

Nye detaljer om flukten og Märthas forhold til verdens mektigste mann

Hun var gift med kronprins Olav og måtte flykte til USA under krigen. I en bok utdypes det fortrolige forholdet mellom…

Stilistisk sett gjør Rem et interessant grep ved at han mellom kapitlene legger inn sitater fra de mange timene med lydbåndopptak som en annen biograf, Jo Benkow, i sin tid gjorde med den gamle kong Olav.

Det er som om vi her kan høre den karakteristiske lyse stemmen, med den genuine Oslo-tonen. Samtidig er det en studie verdt hvordan kongen, til tider ganske bryskt, avfeier Benkows nysgjerrige spørsmål om mer private forhold. 

Selv etter 618 gjennomillustrerte sider har vi nok ennå ikke helt fått taket på mennesket Olav. Interessant nok er bokens mest interessante og kritiske portrett det av moren, dronning Maud.

Men det er jo ikke akkurat noen hemmelighet at kronprins Olav for alvor trer i karakter i det vi forlater ham i dette bindet: ved inngangen til andre verdenskrig. 

Det er all grunn til å glede seg til fortsettelsen.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no