STRID: Aylar Lie (35) og Petter Northug (33) har vært svært uenige siden bokslippet i fjor høst.

Forlaget frifunnet etter Northug-boken – Aylar Lie må betale

Strawberrry Publishing er frikjent i anklagen om brudd på privatlivets fred til Aylar Lie gjennom Petter Northugs biografi «Min historie». Lies advokat mener det er feil resultat.

Publisert:
Artikkelen er over tre år gammel

Dommen falt enstemmig i forliksrådet i forrige uke.

«Retten finner det ikke sannsynliggjort at Lies æresfølelse eller omdømme objektivt sett har blitt krenket gjennom ytringen som er grunnlaget for erstatningssøksmålet», heter det i dommen.

Aylar Lie: – Petter Northug sier han ikke har lest sin egen bok

Retten opplyser at de etter en nøye vurdering har kommet frem til at forlaget ikke har opptrådt i strid med straffeloven, og at ytringen i boken ikke anses som rettsstridig. Dermed konkluderer de med at grunnlaget for å kreve erstatning bortfaller.

Les også

Aylar Lie krever erstatning etter omtale i Northug-boken

Aylar Lie (34) fikk avsnittet om seg fjernet fra den nye boken til Petter Northug (32).

Strawberry Publishing, moderselskapet til Pilar forlag, er dermed frifunnet, mens Aylar Lie pålegges å betale 4600 kroner i saksomkostninger til Strawberry Publishing.

Ankes trolig

Lies advokat Tony Vangen, i advokatselskapet Elden, sier til VG at han mener Forliksrådet her har lagt feil hjemmel til grunn, og at saken trolig derfor vil bli anket til Tingretten.

– De ser ut til å ha blandet sammen to hjemler. Ærekrenkelsebestemmelsen er ikke det samme som bestemmelsen om brudd på privatlivets fred. Aylar Lie krevde oppreisning for brudd på privatlivets fred, ikke for ærekrenkelse. Nå skal jeg sette meg ned med min klient, men jeg ser ikke for meg at vi ikke kommer til å anke dette. For dette resulatet ble feil, sier Vangen.

Han mener imidlertid at dommen er «god skrevet».

– Forliksrådet har satt seg godt inn i fakta i saken, men de har bommet på jussen, mener han.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier leder i Forliksrådet, Siri Ingeborg Fossheim, til VG.

– Partene står fritt til å overprøve, legger hun til.

Forlaget fornøyd

Jonas Forsang, som skrev boken for Northug, sier i en kunngjøring at han er glad for dommen, mens forrlegger Magnus S. Rønningen i Strawberry Publishing, forklarer i en uttalelse at det aldri var deres ønske at denne boken skulle være ubehagelig for noen som blir omtalt.

– Som retten påpeker, var det Lie som brakte denne personlige historien til offentligheten og inkluderte andre mennesker i den, og da er det viktig at man i en biografi kan komme med sin versjon. Nå anser vi uansett dette for et tilbakelagt kapittel og fokuserer på sommeren og høstens utgivelser, sier Rønningen.

Forlagets advokat Halvard Helle mener det er en «samvittighetsfull og grundig dom som anerkjenner forlagets rett til publisering».

VG har vært i kontakt med Aylar Lie, som ikke har ønsket å kommentere.

Pluss content
Les også

Drama førte til ny Aylar-karriere: – Det var et sjokk

FROGNER (VG) Aylar Lie ble nylig rangert som årets pokerspiller i Norge for 2018.

Bråk om biografien

Da Northugs nye biografi «Min historie» ble lansert i oktober i fjor, forlangte Aylar Lie, kjent fra TV-serier som «Skal vi danse» og «Farmen kjendis», at Pilar forlag fjernet avsnittet som omhandlet henne. Hun satte advokat John Christian Elden på saken, og få dager senere valgte forlaget å etterkomme kravet, til tross for at de mente de sto på trygg juridisk grunn ved å ha avsnittet med i utgangspunktet.

Men Lie – nylig kåret til årets pokerspiller i Norge – sa seg ikke fornøyd med det. Hun gikk rettens vei med krav om økonomisk oppreisning.

– Poenget her er at det som står om Lie i førsteopplaget av boken om Northug, er en krenkelse av hennes privatliv, uttalte Tony Vangen til VG i november i fjor.

I «Min historie» snakket Northug for første gang om forholdet til Lie, som han hevder startet i Oslo natten etter at han hadde vunnet VM-gull på femmila i 2011.Lie på sin side har fastholdt at innholdet ikke bare er krenkende, men uriktig.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no