Torde ikke teste ut Tinder i researchen til den nye Harry Hole-boken «Tørst»

HÆPPY 56-ÅRING: Jo Nesbø (straks 57) hermer etter bildet VG tok av den 37 år gamle forfatterdebutanten Jo Nesbø i 1997. Når han på tirsdag kommer med den 11. Harry Hole-boken, «Tørst», er Harry Hole gift og lykkelig - mens Jo Nesbø på spørsmål om sivilstatus svarer: Hæppy som singel pappa. Foto: Pia Solberg og Gøran Bohlin

Jo Nesbø: − Føler sanden i timeglasset har begynt å renne ut

Jo Nesbø (56) er blitt flere hundre millioner kroner rikere siden
forfatterdebuten for 20 år siden. Men selv er han blitt to centimeter kortere.

Av 

Camilla Norli

 og 

Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er blitt mindre, sier Jo Nesbø.

Vi har akkurat spurt om hva som har forandret seg på disse 20 årene som er gått siden han debuterte med «Flaggermusmannen» som 37-åring i 1997.

– Mindre?

– Ja, jeg har krympet to centimeter i høyden. Jeg er blitt mindre og magrere. Jeg er nå en liten, mager fyr - med et stort hode. Det ligger i genene, mennene i min familie blir sånn når de har bikket 50. Mennene i min familie blir heller ikke særlig gamle, så jeg har en følelse av at sanden i timeglasset har begynt å renne ut, sier Nesbø og mener oppriktig at det er både en forbannelse og en velsignelse.

Les første kapittel i den nye boken «Tørst» her! (VG+)

– Jeg har mer tid bak meg enn foran meg, og det er også en velsignelse å kunne se bakover. Jeg elsker livet. Og jeg elsker det livet jeg har nå. Jeg er ekstremt heldig, jeg har folk rundt meg som jeg er glad i og som er glad i meg. Jeg har lyst til å fortsette å leve en stund til. Men det er også godt å se alt som ligger bak, for jeg kan si: Det gikk jo bra. Jeg fikk en bra deal her på jorden.

VAMPYRIST: Det er fire år siden sist vi møtte Harry Hole sist, og nå går en vampyrist løs i Oslos gater. I psykiatrien handler vampyrisme om mennesker som tvangsmessig må drikke blod, og i krimhistorien finnes det flere beryktede vampyrister - de mest kjente er beskrevet i «Tørst». Foto: Gøran Bohlin VG

Det er gått 20 år siden Harry Holes unnfangelse. Og 20 år siden en utbrent Jo Nesbø sa opp jobben som opsjonsaksjemegler i DNB Markets, la popstjerne-karrieren med Di Derre mer eller mindre på hylla og sendte inn manuset til «Flaggermusmannen».

Les hele historien bok for bok på VG+

I dag sitter han på sitt faste intervju-sted, Bølgen og Moi på Briskeby, flere hundre millioner kroner rikere etter å ha solgt utrolige 33. millioner bøker. Med sånn cirka den samme klokken, sånn cirka den samme hvite t-skjorten og sånn cirka de samme solbrillene. Han har hverken bil, båt eller villa.

– Det er bortkastet å gjøre en sånn som meg rik. Men jeg gjør akkurat det har lyst til hver eneste dag. Nå er jeg så rik at jeg må prøve å finne på et eller annet jeg ikke engang visste at jeg hadde lyst til - bare fordi det koster penger. Jeg har jo aktivt ikke lyst til å ha en yacht.

Hans 11. bok om Harry Hole kommer førstkommende tirsdag - i et rekordstort førsteopplag på 300.000 eksemplarer. Og i «Tørst» går det altså en såkalt vampyrist, en som tvangsmessig må drikke blod, løs Oslos gater. Samtidig blir personer som er på dating-appen Tinder, drept i sine egne hjem.

Husker du? «Politi» fikk terningkast 6 - les deg opp på Harry Hole her

Torde ikke teste Tinder

Nesbø hadde selv en plan om å teste ut Tinder som under researchen, men han feiget ut.

– Jeg betrakter meg selv som modig, og jeg har gjort en del syke ting i research-øyemed. Men Tinder, det torde jeg ikke. Å komme med hjertet sitt i hånden, villige til å legge hele sin verdighet i potten. At de tør, sier Jo Nesbø.

Så researchen på Tinder var det en nyskilt venninne som måtte gjøre for ham.

REDD FOR NETT-DATING: Jo Nesbø hadde en plan om å teste Tinder da han gjorde research til «Tørst», men feiget ut. y Hole 20 år etter at første boken kom. Uansett: Han trives som singel pappa. Foto: Gøran Bohlin VG

– Hun kastet seg ut på Tinder-kjøret, og jeg fikk jevnlige rapporter om hvordan det gikk. Ikke bare om de mennene hun møtte, men hvordan hun gikk fra å være en søt og uskyldig nybegynner som var forferdet over hvordan det fungerte, til å bli en proff Tinder-bruker, forteller Nesbø, som i tillegg har observert flere nett-dater på sitt faste skrivested, Kaffebrenneriet.

Rekord: Ny Harry Hole i tidenes førsteopplag

– Jeg trodde det var jobbintervjuer, men da jeg skjønte at det var nett-dating, må jeg innrømme at jeg løftet hodetelefonene litt til siden, skrudde ned lyden på musikken og lyttet. Det er noe kunstig over en sånn situasjon, kanskje fordi det ikke finnes noen sosial etikette for nettdating. Samtidig er det noe dypt menneskelig over det å ha lyst til å treffe noen og samtidig kjenne på risikoen for avvisning. Jeg tenkte jo at jeg skulle prøve det, men feiget ut.

«Pika» som kjendis som 17-åring

Harry Hole er gift og lykkelig i den nye boken, mens Jo Nesbø beskriver seg selv som «hæppy som singel pappa». Og vi er tilbake der vi startet, med hvordan livet har forandret seg på disse 20 årene.

Fikk med deg? Her er Fassbender som Harry Hole på «Snømannen»-innspilling

– Jeg er 20 år eldre. Jeg er blitt magrere. Og så har det falt fra noen bra folk underveis. Tottenham har fortsatt til gode å bli seriemestre - og hjelp, jeg har en datter som skal ta lappen. Hun blir 18 år i år, sier Jo og blir fristet til å fortelle en historie:

– På reunion med de jeg studerte sammen, så ble det oppsummert hvordan alle hadde utviklet seg fra den gangen til i dag. På meg ble det: Du er den samme, du er den eneste som ikke har forandret deg. Jeg vet ikke om det er positivt eller negativt.

– Det betyr i det minste at du ikke har tatt helt av etter at du ble kjendis, at du holder deg på jorden - som folk liker å si?

– Kjendis? Jeg «pika» som kjendis da jeg debuterte på A-laget til Molde som 17-åring. Det blir ikke større enn det.

Les: Derfor nekter Jussi Adler-Olsen å lese Jo Nesbø

Håper og tror at bøkene lever videre

Men litt av motivasjonen til at Jo Nesbø skriver er å etterlate seg noe. For han tror på det faren svarte ham da han som 10-åring spurte om hva han tror skjer når vi dør.

– Faren min svarte at han ikke visste. Og jeg sa: «Jeg vet at du ikke vet, men hva tror du?» Og han sa: «Jeg tror det blir svart.» Jeg tror det samme, og jeg kan bare ha et lønnlig håp om at bøkene mine vil leve videre. Det som er sikkert er at serien om Harry Hole er blitt større enn meg selv.

PS! Det hører med til historien at Jo Nesbøs venninne som han brukte til å gjøre sin Tinder-resarch, endte opp lykkelig med en mann hun traff på Tinder.

Publisert:

Les også

 1. Ny teori om Roald Amundsens siste reise: Bokanmeldelse: Monica Kristensen: «Amundsens siste reise»

  Hva skjedde med Roald Amundsen? Teoriene har vært mange, det er spekulert i snart 90 år.
 2. Jojo Moyes klar med ny «Et helt halvt år»-oppfølger

  Nå er det klart at Jojo Moyes (47) følger opp «Et helt halvt år»-suksessen med en tredje og siste bok om Lou Clarke.
 3. Karin Fossum og Torkil Damhaug VGs favoritter til Rivertonprisen: Her er de nominerte til Rivertonprisen

  Den beste krimromanen i 2016 skal kåres! Her er de fem nominerte til årets Rivertonpris.
 4. Les eksklusivt intervju med Danmarks krimkonge: Derfor nekter Jussi Adler-Olsen å lese Jo Nesbø

  KØBENHAVN (VG) Han er danskenes svar på Jo Nesbø, men Jussi Adler-Olsen nekter seg selv å lese bøkene til sin norske…
 5. Ny Harry Hole i tidenes førsteopplag

  Jo Nesbøs nye Harry Hole-bok trykkes i tidenes største førsteopplag i Norge.
 6. Tom Egeland: «Beste krim på lenge»: Bokanmeldelse: Noah Hawley: «De som faller»

  Krim: Spenning, mediekritikk og samfunnssatire går hånd i hånd i en av de mest velskrevne og forfriskende…

Mer om

Litteratur

Jo Nesbø

Flere artikler

 1. Pluss content

  Hele historien: 20 år med Jo Nesbø og Harry Hole

 2. Ny Harry Hole i tidenes førsteopplag

 3. Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Tørst» - Sitter som et bitt!

 4. Jo Nesbø: – Mennene i Nesbø-familien lever ikke lenge

 5. Harry Hole i seriemorder-sumpen

Fra andre aviser

 1. Tidenes største boklansering i Norge: «Jeg var lei meg etter den forrige boken, for da virket det som om Harry Hole døde»

  Aftenposten
 2. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Aftenposten
 3. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Bergens Tidende
 4. Aftenpostens anmelder om den nye Nesbø-boken: «Flat og åndsforlatt terping»

  Aftenposten
 5. Midt i Oslo sentrum har han åpnet bokhandel for å selge Koranen - i en container

  Aftenposten
 6. Ingunn Økland anbefaler fem norske bøker skrevet på cella

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no