... feiret syvsifret gullkontrakt med fiskekake og knekkebrød

UT I VERDEN: På mindre en et år har Maja Lunde klart det ikke mange norske forfattere før henne har klart: Bli kjøpt opp av selveste Simon & Schuster - som vil lansere boken stort i USA, Canada, England, India, New Zealand og Australia – i tillegg til de 16 landene hun allerede er på vei ut i. Foto: Frode Hansen VG

Maja Lundes bieroman solgt til storforlag i USA

Maja Lundes debutroman «Bienes historie» er solgt til toppforlaget Simon & Schuster i USA for et syvsifret beløp - og blir en av forlagets storsatsninger.

Av 

Camilla Norli

 og 

Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

– Noe lignende tror jeg ikke har skjedd med en norsk forfatter før. Det amerikanske markedet er vanskelig å komme seg inn på, og det er ekstremt imponerende at Maja lunde har klart å komme seg inn på et av de fem store forlagene, sier rettighetssjef Even Råkil i Aschehoug til VG.

DEBUTROMAN: «Bienes historie» er Maja Lundes debutroman, som i fjor vant Bokhandlerprisen – og ble den tiende mest solgte norske romanen i 2015. Nå satser et amerikansk storforlag stort på boken.

Maja Lunde (40) har hatt litt av et år - og da hun fikk telefon om at det amerikanske storforlaget Simon & Schuster hadde lagt et syvsifret beløp på bordet for å sikre seg rettighetene til hennes debutroman, var det ikke første gang hun måtte klype seg i armen dette året.

For allerede flere måneder før «Bienes historie» kom ut i august i fjor, hadde boken blitt en snakkis på bokmessen i London og blitt solgt til sju land. Og da anmeldelsene kom, lå hun med 40 i feber og trodde hun hadde feberfantasier: For det var knallanmeldelser over hele linja. Og i november måtte hun igjen spørre seg: Er dette virkelig sant?

Da hadde romandebutanten dratt i land den gjeve norske Bokhandlerprisen 2015.

Les: «Bienes historie» kåret til årets beste bok

– Da måtte jeg gråte. Sånt skjer jo ikke med debutanter, sier Maja Lunde da vi møter henne for å snakke om den siste store nyheten:

For da en ganske heftig budrunde i USA begynte å ta av i forrige uke, bestemte Simon & Schuster seg for å legge en så stor sum på bordet, at de andre måtte skygge banen.

– Drømmen min var jo nettopp å bli plukket opp av et av de fem store forlagene i USA, for de har jo blant annet en distribusjon som ikke ligner noe annet i bokverdenen. Nå skal boken ikke bare ut i USA, men England, Australia, Canada, New Zealand og India. Den var jo allerede solgt til 15 land, og plutselig skjer dette, det er helt uvirkelig. Det er svimlende - og skummelt på samme tid, sier Maja.

Telefonen fikk hun da hun var hjemme med de tre sønnene på 6, 8 og 11 år - og bare hadde eldstemann igjen å legge.

Hør: Maja Lunde og birøkter Ragne Ribe Jørgensen om boken og biedøden

– Det var en glad mamma som la ham den kvelden. Og etterpå endte det med at jeg feiret med et knekkebrød med en fiskekake. Jeg hadde ikke noe champagne liggende, ler hun - og forsikrer oss om at hun ble behørig feiret av sitt norske forlag Aschehoug dagen etter med Napoleonskake og champagne på Bristol.

Overbegeistret redaktør

Sjefredaktør Tara Parsons i Simon & Schusters Touchstone Books skriver i en mail til VG at hun er overbegeistret for «The history of bees» - som boken skal hete på engelsk når den lanseres neste sommer.

– Det er en roman som er både fascinerende og vindunderlig fint skrevet. Lunde utforsker tema som alle kan kjenne seg igjen i. Forholdet mellom foreldre og barn, mellom ektefeller, identitetsspørsmål - og i tillegg er det disse store ideene og viktige temaene om natur, menneskeheten - og jordens fremtid, sier Parsons.

«Bienes historie» handler om hva som skjer med jorden vår dersom de pollinerende innsektene forsvinner, og det er en ganske dyster fremtid som skildres i boken. VGs anmelder skrev at «Maja Lunde skaper livshistorier som berører og engasjerer, samtidig som hun belyser en global katastrofe. Biene spiller hovedrollen, men dette er også en roman om foreldre og barn, veivalg og livsskjebner og et «laug-slektskap» som overskrider tid og sted.»

– Romanens suksess gjør meg dobbelt glad. For i tillegg til at suksessen er personlig flott for meg, så er det tilfredsstillende at temaet slår sånn gjennom, sier Maja Lunde som ikke kan tro at det ikke ennå er gått et år siden «Bienes Historie» kom ut.

Lager film: Skriver manus til psykologisk julegrøsser - med Synnøve Macody Lund i hovedrollen

På interrail med tre ville gutter

– Det føles mye lengre enn et vanlig år, det har skjedd så utrolig mye, og i fjor på dette tidspunktet, kunne jeg ikke forestille meg at det skulle gå slik. Jeg er en nøktern person, og selv om forlaget sa at det rørte på seg, så sa jeg bare: Jaja, vi får nå se på det - og at jeg ville ta alt som skjer som en bonus. Nå er det blitt mange bonuser, sier Maja - som ennå ikke har sett noe til det omtalte syvsifrede beløpet.

POPULÆR: Maja Lunde står også bak barnebokserien «Verdens kuleste gjeng» - og til høsten kommer bok fire, «Baluba på leirskolen», ut.

– Nei, jeg løp ikke akkurat ut på en vill shopperunde eller noe sånt etterpå. Jeg er ikke sånn anlagt. Det høres kanskje prektig ut, men jeg har gitt bort en del av det jeg har tjent allerede til veldedige formål. Det som er fint nå, er at jeg unner meg en fem ukers ferie med familien. Vi skal på interrrail med alle tre guttene, altså tre ganske ville gutter, så du får spørre meg etterpå om det ble så gøy som jeg tenker at det skal bli, ler Maja.

Til høsten kommer hun med den fjerde boken i barnebokserien «Verdens kuleste gjeng» ut. Her er det hennes eldste sønn som er konsulent.

Bakgrunn: Utfordrer pingler og duster (VG+)

– Han har lest manus nå og er veldig fornøyd. Han ønsket nemlig at boken skulle handle om at gjengen drar på leirskole, og det ønsket er oppfylt. Han hadde bare et par bemerkninger om noen ord han ikke skjønte, så de har jeg strøket, sier Maja som kan avsløre at hun er godt i gang med voksenroman nummer to.

– Jeg skriver mer om forholdet mellom foreldre og barn, mer kan jeg vel ikke si. Dessuten har jeg fått en idé til bok tre, så her er det ikke noen skrivesperre, jeg elsker virkelig å skrive.

Publisert:

Les også

 1. Kadra Yusuf: «Vi må snakke mer om mensen»: Bokanmeldelse: «Mensen»

  Finnes det noe mer normalt enn mensen? Som samtidig er så fortiet?
 2. «Hodejegerne»-stjerne lager psykologisk julegrøsser

  Synnøve Macody Lund får sin første hovedrolle i en norsk film, med kritikerroste Maja Lunde som manusforfatter.
 3. Norske bokhandlere har talt: Maja Lundes bieroman kåret til årets beste bok

  Allerede lenge før Maja Lundes romandebut «Bienes historie» kom ut i august i år, var den solgt til sju land.
 4. Bokanmeldelse: Maja Lunde: «Bienes historie»

  Maja Lunde skaper livshistorier som berører og engasjerer, samtidig som hun belyser en global katastrofe.
 5. Tror USA kommer til å digge Ari Behn

  Frode Saugestad er mannen Karl Ove Knausgård takker for den utrolige USA-suksessen - og mannen som har fått ting til…
 6. Knausgård håper å være døråpner for Ari Behn i USA

  NEW YORK (VG) Karl Ove Knausgård (47) hadde aldri trodd han skulle slå gjennom på det amerikanske markedet.
 7. Forfatter om Mette-Marit: «Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur»

  I et Facebook-innlegg går forfatter Birger Emanuelsen (33) langt i å hevde at kronprinsesse Mette-Marit (42) bruker…

Mer om

Litteratur

Flere artikler

 1. Maja Lundes bieroman nummer 2 i Tyskland

 2. Maja Lunde har solgt for 50 millioner kroner i Tyskland

 3. Maja Lundes bieroman selger aller mest i Tyskland

 4. Flere hakk svakere enn «Bienes historie»: Bokanmeldelse: Maja Lunde: «Blå»

 5. Allerede klart: «Snøsøsteren» er årets mest solgte bok

Fra andre aviser

 1. Heftig budrunde i USA om Maja Lundes bok

  Aftenposten
 2. Maja Lunde: Nordmenn trenger strengere foreldre

  Aftenposten
 3. Anmeldelse av «Hjemsøkt:» Etter en natt i huset, hadde denne anmelderen tatt inn på hotell

  Aftenposten
 4. Maja Lunde: – Reising er mitt klimadilemma

  Aftenposten
 5. Maja Lunde «skulle bare gi ut en barnebok om døden». Nå skaper hun Harry Potter-tilstander i bokhandelen.

  Aftenposten
 6. Maja Lunde har skrevet barnebok. Det er en søt bagatell om kokkekamp

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no