– ALVORLIG: Gyldendal forlag går gjennom alle forfatterens verker for å få oversikt over det totale omfanget. Foto: Mattis Sandblad/VG

Gyldendal trekker diktsamlinger: Likheter med andre verk

Diktboken «Lyder jeg ikke kan høre» trekkes tilbake fra hyllene etter at forlaget ble gjort oppmerksom på flere likheter med andre forfatteres verk.

– Gyldendal er blitt gjort oppmerksom på flere tilfeller av likhet mellom poeten Eirin Gundersens diktning og andre forfatteres verk. Ingen av de andre forfatterne har utgitt sine bøker på vårt forlag, opplyser sjefredaktør Kari Marstein for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal norsk forlag til VG.

Forlaget bekrefter at de etter en rask sjekk har bekreftet likhetene, noe som førte til at alle poesi-bøkene til forfatteren umiddelbart ble trukket fra markedet. Hun debuterte i 2015.

– Vi er i dialog med Gundersen og forsøker å skjerme henne så godt vi kan. Jeg kan ikke kommentere hva hun sier om dette, sier Marstein til VG.

les også

Forlag vil ha slutt på hemmelighold om salgstall

– Vi må gå gjennom hele Gundersens forfatterskap for å få oversikt over det totale omfanget. Vi tar dette alvorlig og det handler om diktsamlinger som er skrevet av andre norske forfattere, Vi har allerede vært i kontakt med noen av de aktuelle forfatterne, fortsetter Marstein.

TREKKER BOK: Sjefredaktør Kari Marstein i Gyldendal forlag sier til VG at de er blitt gjort oppmerksom på likheter med andre verk i den nye diktsamlingen. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ber om at anmeldelser stoppes

Marstein forteller at det kan være likheter fra andre forfatteres bøker i alle tre bøkene som Eirin Gundersen har skrevet.

– Alle manus gjennomgår mange runder med lesning både internt og av eksterne konsulenter. Selv om vi forsøker å holde oss orientert i all annen litteratur, vil slike ting som dette likevel kunne skje. Ideelt sett burde vi hatt full oversikt, men det lar seg ikke gjøre, sier Kari Marstein.

Forlaget ber i en e-post om at det ikke publiseres ytterligere anmeldelser av Gundersens seneste utgivelse «Lyder jeg ikke kan høre».

les også

VGs diktanmelder: Her er årets beste diktbøker

Forfatteren har tidligere gitt ut bøkene «Du er menneske nå» i 2015, og «Alt som ikke har blitt tjoret fast» fra 2017.

Hun er tidligere omtalt som et stort talent, og har høstet gode kritikker for sitt første verk.

– Det er kunstnerisk innenfor å sitere og bruke andres tekster, bare man gjør rede for det. Men det har åpenbart ikke skjedd i dette tilfellet, sier VGs litteratur anmelder Sindre Hovdenakk.

Han understreker at han ikke kjenner Gundersens forfatterskap og at han derfor uttaler seg på et generelt grunnlag.

– Det er tragisk når dette skjer, også fordi det vil bli oppdaget i et så lite miljø som det norske, sier Hovdenakk.

Avlyste lanseringen

Den siste diktsamlingen skulle ha blitt lansert torsdag denne uken, men på arrangementet står det at det ble «avlyst på grunn av sykdom».

– Boka handler om et urolig søskenforhold, om en lillesøsters redsel og forvirring i møte med en brors psykiske sykdom, om tap av kontroll og om å se en av sine nærmeste gradvis forsvinne inn i et utilgjengelig mørke, står det på Facebook-arrangementet til lanseringen.

les også

Gyldendal trykker falske «seksere» på krimbok

Etter Gundersens første diktsamling ble hun trukket frem som en av de lovende, nye poesidebutantene av både NRK og Deichmanske bibliotek.

For den samme diktsamlingen ble hun også nominert til bokblogger-prisen, ifølge Dagsavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder