KRITIKERROST: Edward St. Aubyn (f. 1960) kalles en av engelsk litteraturs fremste stilister og er mest kjent for romanene om Patrick Melrose som har funnet flere priser. TV-serien Patrick Melrose ble en sukess på HBO. Foto: Timothy Allen

Sprelsk og underholdende! Bokanmeldelse: Edward St. Aubyn: «Dunbar»

VG:s terninger viser 6 prikker

Patrick Melrose-forfatter Edward St. Aubyn har skrevet en sprelsk, underholdende og sarkastisk gjenfortelling av William Shakespeares klassiker «Kong Lear».

Av 

Sindre Hovdenakk

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Det engelske forlaget Hogarths serie med moderne gjendiktninger av Shakespeares skuespill kom i stand ved 400-årsmarkeringen av dramatikerens død. I fjor kunne vi her hjemme lese Jo Nesbøs versjon av «Macbeth». I år er turen kommet til den britiske forfatteren Edward St. Aubyn - som er mest kjent de prisbelønte romanene om Patrick Melrose, som også er blitt TV-serie.

Les VGs anmeldelse av TV-serien: Skrekkelig bra!

Nå har han tatt for seg det mørke skjebnedramaet «Kong Lear» og forandret det til en moderne fortelling om stridighetene i et globalt familiedynasti. Samtidig som han har beholdt alle de sentrale elementene som svik, dekadanse og forfall i Shakespeares originalversjon fra det tidlige 1600-tallet. Resultatet er en blanding av tragedie og farse, intenst velskrevet og engasjerende.

Kong Lear har blitt til Henry Dunbar, den aldrende lederen av et verdensomspennende mediekonsern. Som i originalen har han tre døtre, to slemme og en god. I sitt overmot har han gitt de to første, Abigail og Megan, for mye makt, og forstøtt den edle Florence. Fulle av svik som de er, holder Abigail og Megan faren innesperret og tungt medisinert på et «sanatorium», mens de planlegger den endelige overtakelsen av Dunbar-konsernet.

les også

Shakespeare-ekspert hyller Nesbøs Macbeth

Slik er det duket for en drivende spennende historie om den gamle mannens flukt og forsøk på å gjenvinne kontrollen, samtidig som forrædere og drapsmenn truer ham fra flere kanter.

Lest? Jo Nesbø fikk nei da han ville signere 10.000 bøker med sitt eget blod

Forholdene innad i Dunbar-familien kan i beste fall beskrives som dysfunksjonelle, en tematikk noe som jo St. Aubyn sine strålende romaner om Patrick Melrose har vist at han har slik innsikt i.

Akkurat som Jo Nesbø i sin «Macbeth», dikter Edward St. Aubyn videre på originalen, samtidig som han utvikler mange av de mest sentrale karakterene. I «Dunbar» er kvinnene enda mer sentrale enn hos Shakespeare, og kvinnenes begjær og blodtørst er på ingen måte mindre, verken i direkte eller overført betydning, enn i 1600-talls versjonen.

les også

Forrykende! Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Macbeth»

Boken er også spekket med herlige Shakespeare-inspirerte sitater som dette: «Disse Dunbar-jentene var arrogante, herskesyke og harde, men hardhet var ikke styrke, herskesyke var ikke autoritet, og arrogansen deres var en ufortjent stolthet født av en ufortjent velstand.»

Hovmod står for fall, både for 400 år siden og i dag, og i den dramatiske oppbyggingen mot dramaets finale skaper St. Aubyn på aller mest elegante vis en bro mellom 1600-tallet og nå. Edward St. Aubyn gjør Kong Lear til en mann av vår tid. Jeg kan ikke se at det kunne vært gjort bedre.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Publisert:

Les også

 1. De 20 beste TV-seriene i 2018

  2018 ble året enda flere store filmstjerner trakk til skjermen. Og året vi fikk en kvinnelig trener i eliteserien – i…
 2. Din sønns nye sexleksikon! Bokanmeldelse: «Respekt – en sexbok for gutter»

  Forbilledlig konkret håndbok om alt fra runketeknikker, porno og kropp til skeiv seksualitet og respekt for andres kropp.
 3. Benedict Cumberbatch: Dropper roller om ikke kvinner får samme lønn

  Hollywoodstjerne Benedict Cumberbatch (41) mener skuespillere bør boikotte filmprosjekter hvor det ikke er likelønn…
 4. TV-anmeldelse «Patrick Melrose»: Skrekkelig bra

  Et menneskelig togkrasj du bare må se på.
 5. Her er Golden Globe-vinnerne

  Natt til mandag norsk tid ble det avslørt hvem som vant de 25 kategoriene innen film og TV-serier på Golden…

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Krimkongen Jo Nesbø fikk lesekick: Her er 10 bøker han elsker!

 2. Netflix’ populære tenåringsdrama «Outer Banks» saksøkes

 3. Boktips: 12 perfekte sommerbøker

 4. 12 boktips for årets bokhøst

 5. Disse gikk bort i 2019

Fra andre aviser

 1. Han brettet ut om incest, voldtekt og rus i «Patrick Melrose»: – Det ble helt klart livreddende at jeg fikk fortalt min private historie.

  Aftenposten
 2. Vigdis Hjorth skifter kjønn på Hedda Gabler. Les anmeldelsen

  Aftenposten
 3. Dag Solstad tærer på sitt eget forfatterskap. Les anmeldelsen

  Aftenposten
 4. Aftenpostens kåring: Disse har skrevet årets beste bøker

  Aftenposten
 5. Ny bok: Jón Kalman Stefánsson tar oss med inn i de sterke følelsenes vold

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: «Knutby» er blitt en flat roman om en bisarr sekt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no