SOLGTE TIL BONNIER: Petter Stordalens salg av Strawberry Publishing til den svenske bokgiganten Bonnier Books har ført til bekymring hos Konkurransetilsynet – som egentlig skulle ta stilling til om oppkjøpet skulle godkjennes eller stoppes innen i dag.

Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

I et brev til Konkurransetilsynet foreslår Bonnier og Strawberry at de vil forplikte seg til å ikke sette fastpris på bokutgivelser som et tiltak for at den svenske bokgigantens oppkjøp av Stordalen-forlaget skal gå gjennom.

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

Før helgen sendte advokatfirmaet Arntzen de Besche inn et brev til Konkurransetilsynet på vegne av Bonnier Books og Strawberry Publishing, der de kommer med flere forslag til tiltak som kan bidra til å få godkjent oppkjøpet av Petter Stordalens norske forlag.

VG har fått innsyn i dokumentet der det blant annet vises til et møte med Konkurransetilsynet 13. april der Bonnier Books og Strawberry Publishing presenterte forslag til flere tiltak som kan få oppkjøpet til å gå gjennom.

I brevet bes det om at dette behandles konfidensielt med begrunnelse i at «et brudd med den norske fastprisordningen for bøker, som nevnt i møtet» er kommersielt utfordrende».

Et av tiltakene som foreslås er nemlig at Strawberry Publishing forplikter seg til å ikke sette fastpris på bokutgivelsene sine – stikk i strid med den norske bokavtalen.

«Strawberry Publishing forplikter seg til ikke å sette fastpris på forlagets utgivelser», heter det i brevet sendt til Konkurransetilsynet. Det står også at tiltaket er ment å gjelde Strawberry Publishings samtlige bokutgivelser.

– Ja, kort oppsummert foreslår de at Strawberry forplikter seg til å ikke følge fastprisordningen. Så må vi nå vurdere om dette er et tiltak som er egnet til å fjerne våre bekymringer for oppkjøpet, sier avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese til VG.

Administrerende direktør Alexander Even Henriksen i Strawberry Publishing bekrefter dette overfor VG.

VILLE STYRKE FORLAGET: Administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books (f.h.), administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing og Petter Stordalen var alle fornøyde da Bonniers oppkjøp av Strawberry ble kjent i fjor høst.

– Vi bekrefter at dette er et av forslagene som Bonniers advokater har sendt. Det er de som håndterer prosessen overfor Konkurransetilsynet. Om tilsynet skulle kreve dette tiltaket, vil selvfølgelig forfatterne våre involveres før den beslutningen blir tatt, sier adm.dir. Alexander Henriksen i Strawberry Publishing.

– Hvordan ser dere på forslaget om at dere ikke skal følge fastprisen?

– Det føles prematurt å uttale seg om dette. Nå får vi først se hva Konkurransetilsynet konkluderer med, sier Henriksen til VG.

Forlaget meldte seg ut av Forleggerforeningen i fjor, men har hele tiden sagt at de skal forholde seg til fastpris og bokbransjens normalavtale.

Konkurransetilsynet: – Har en bekymring

I november i fjor ble det kjent at Petter Stordalen og de andre eierne av Strawberry Publishing solgte 70 prosent av forlaget til den svenske bokgiganten Bonnier Books. Det skal ha dreid seg om det dyreste forlagsoppkjøpet i nordisk historie.

Petter Stordalen og de tre andre gründerne Jonas Forsang, Magnus Rønningen og Jørn Lier Horst beholder en eierandel på 30 prosent. Konsernet skal fortsette å operere under navnet Strawberry Publishing.

Fått med deg? Stordalen solgte forlagene i Sverige og Danmark

Siden dette har oppkjøpet vært til behandling hos Konkurransetilsynet som har vært bekymret for at forlaget etter oppkjøpet vil bli en for stor aktør, og fristen for å ta stilling til om oppkjøpet skulle godkjennes eller stoppes gikk egentlig ut i dag.

Les også

Cappelen Damm-sjef angriper Strawberry: – Dette er ikke forleggeri, det er sjørøveri

I rettssaken mellom Gyldendal/Lydbokforlaget og Jørn Lier Horst, gikk Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen hardt ut mot…

Men nå opplyser Konkurransetilsynet at siden selskapene har kommet med forslag til såkalt «avhjelpende tiltak», sier konkurranseloven at fristen skal utsettes.

– Det betyr at fristen nå er utsatt til fredag 14. mai, sier Gjermund Nese til VG.

Det Konkurransetilsynet har vurdert er om oppkjøpet vil føre til negative virkninger på konkurransen til skade for norske bokkjøpere.

Det har vært et omfattende arbeid, men Gjermund Nese vil ikke på nåværende tidspunkt si noe om hva de egentlig hadde kommet frem til – siden de nå må vurdere forslagene om tiltak.

Les også

Bakgrunn: Bonnier kjøper Petter Stordalens norske forlag

Petter Stordalen selger 70 prosent av Strawberry Publishing til den svenske bok-giganten Bonnier Books – og det skal…

Konkurransetilsynet er bekymret for at Bonnier Books med dette oppkjøpet vil bli for store i Norge. Selskapet eier også 50 prosent av Norges største forlag, Cappelen Damm.

– Vi har en bekymring som er knyttet både til salg av fysiske bøker og utgivelser til strømmetjenester – siden Bonnier og Strawberry som følge av oppkjøpet vil bli en veldig stor aktør, sier Nese som ikke ønsker å si noe om hvordan Konkurransetilsynet ser på forslaget om å forplikte seg til å ikke følge fastpris.

– Nei, nå må jobbe videre med dette. Dersom vi mener at oppkjøpet begrenser konkurransen til skade for forbrukerne, vil det varsles innen 14. mai.

Administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing har i motsetning til Konkurransetilsynet ment at oppkjøpet heller ville styrke konkurransen med de andre norske forlagene.

– Konkurranse og nytenkning er sårt tiltrengt i norsk bokbransje, sa Henriksen til VG da oppkjøpet ble kjent i november.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Forfatterovergang: Anne B. Ragde forlater Oktober og går til Stordalen-forlag

  Anne B. Ragde (62) forlater Oktober etter snart 20 år og går til Petter Stordalens Strawberry Publishing.
 2. Gyldendals advokat: – Helt uvanlig, veldig aggressivt – og det ser veldig suspekt ut

  Hvis forfatter Jørn Lier Horst får medhold i saken mot Gyldendal og Lydbokforlaget, kan det utløse en situasjon helt ute…
 3. Strawberry Publishing selger lydbøker med robotstemme: – Det gjør vondt å høre på

  Nå reagerer forfattere og konkurrenter sterkt på forlagets metode for å omgå regelverket.
 4. Jørn Lier Horst ut mot motpartens advokat: – Han formulerte oppsigelsen

  Temperaturen steg betraktelig i rettssaken mellom Jørn Lier Horst og Gyldendal/Lydbokforlaget da Lier Horst avslørte…
 5. Cappelen Damm-sjef angriper Strawberry: – Dette er ikke forleggeri, det er sjørøveri

  I rettssaken mellom Gyldendal/Lydbokforlaget og Jørn Lier Horst, gikk Cappelen Damm-sjef Tom Harald Jenssen hardt ut mot…

Mer om

Bokbransjen

Petter Stordalen

Konkurransetilsynet

Flere artikler

 1. Endrer eierfordelingen i oppkjøp av Stordalen-forlag

 2. Strawberry kjøper krimforlag, får Staysman på kjøpet

 3. Strawberry skifter navn etter Stordalen-salg

 4. William Nygaard langer ut mot Stordalen og Bonnier: – Påstått «forlagskjøp»

 5. Tjente rått på Strawberry - Bonnier kjøper ut forlagsgründerne

Fra andre aviser

 1. Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

  Bergens Tidende
 2. Konkurransetilsynet varsler stans av Bonniers Books’ oppkjøp av Strawberry Publishing

  Aftenposten
 3. Konkurransetilsynet om kjøp av Stordalen-forlag: – Frykter høyere priser og dårlige produkter

  Aftenposten
 4. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

  Bergens Tidende
 5. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

  Aftenposten
 6. Bonnier kjøper en mindre andel i Strawberry Publishing enn planlagt

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no