FILMSKAPER BOKDEBUTERER: Grethe Bøe (49) er filmskaper og skuespiller, og har blant annet vært kamera-assistent for Steven Spielberg og hatt hovedrollen i den amerikanske actionfilmen «Zona». Hun har spilt i flere norske filmer og TV-serier, men er mest kjent som regissør på filmer som «Titanics ni liv», «Operasjon Arktis» og «Operasjon Mørkemann».

Forfriskende thriller! Bokanmeldelse: «Mayday» av Grethe Bøe

VG:s terninger viser 4 prikker

Grethe Bøe, og hennes hovedperson Ylva, er et forfriskende og kjærkomment tilskudd til det norske krimbokuniverset.

Av 

Elin Brend Bjørhei

Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

Grethe Bøes debutbok «Mayday» er ifølge Cappelen Damm deres største norske krimboksatsing på flere år - og boken er allerede solgt til Tyskland, Italia, Estland og Sverige.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor det satses på Bøes thrillerdebut. Det er forfriskende at det kommer en kvinnelig krimforfatter som satser på en thrillersjanger dominert av menn – og som allerede skriver med autoritet og tyngde om alt fra storpolitikk og reindrift, til hvordan man flyr et F-16-fly.

Sjekk: Juliane Snekkestad i rollen som F16-pilot

Og ikke minst med et språk som rommer gode og kreative skildringer og formuleringer.

Aller best er Bøe når hun skildrer natur og omgivelser. Bøe har også en sikker hånd rundt dramaturgien, naturlig nok siden hun er en merittert filmskaper og regissør. Det var under innspillingen av spillefilmen «Operasjon Arktis» hun fikk ideen til «Mayday».

I boken skal vi til Finnmark, hvor NATO avholder sin største øvelse noensinne. Midt i all viraken er løytnant og kamppilot Ylva Nordahl. Ylva betyr "ulv", noe hun oppfyller til gangs. Tøff og fryktløs med stor kontroll over seg selv og egen fysikk.

Les også

Krimguide: Ti krimbøker å sjekke ut i vår

Når norske forlag skal utgi nesten 100 nye krimbøker bare det neste halvåret, trenger du en guide: Her har VG plukket ut…

Ylvas største ønske er å bli som faren, en tidligere kamppilot som døde under det Ylva og moren anser som mystiske omstendigheter. Sammen med co-pilot major John Evans, en av de beste kamppilotene i U.S. Air Forces, får Ylva snart testet sine evner til fulle.

En overraskende nærkontakt med et russisk fly fører til at Ylva og John snart befinner seg i issødet på Kolahaløya. I kampen for å nå tilbake til Norge på fots, må de kjempe mot naturkreftene, ville dyr, russiske spesialsoldater og hverandre. Når de ikke frem i tide, kan styrten utløse en ny storkrig.

Terningkast 6: Enestående roman

Boken har en filmatisk oppbygging. Kjappe sceneskift gjør at fortellingen sjelden står i stampe. Det tar likevel en stund før det blir så spennende som man kan vente av en thriller, og de største spenningstoppene kommer aldri. Noe av årsaken er de mange fortellerstemmene vi presenteres for, og at Bøe ofte skriver ut deres bakgrunnshistorier over flere sider.

Dette, kombinert med for mye informasjonsdumping underveis og at synsvinkler skifter brått mellom to personer i løpet av en scene, trekker ned tempo og tar oppmerksomhet fra det mest interessante: Å følge Ylvas ytre og indre kamp.

Bokens store vendepunkt er dessuten åpenbart allerede fra start.

Det som likevel gjør dette til en leseopplevelse over gjennomsnittet er først og fremst hovedpersonen. Ylva er et kjærkomment og barskt tilskudd til rekken av norske krimhelter som i all hovedsak sysler med sosialrealistiske plott i en mye, mindre skala. Bøe har også originale og kreative løsninger i flere av bokens scener.

«Mayday» er en ambisiøs og aktuell debut, og Bøe føyer seg godt inn blant rekken av norske forfattere som de siste årene har tatt for seg spenninger i nordområdene, som John Kåre Raake og Ørjan N. Karlsson.

«Dette er ikke slutten, det er nå det begynner», sier Ylva i bokens siste setninger. Og det skal bli interessant å følge henne videre i fremtidige bøker, hvor hun forhåpentligvis vil få enda større plass. Dersom Bøe også greier å få opp tempo og intensitet i formidlingen, blir jeg ikke overrasket om hun etter hvert blir å finne blant våre aller beste thrillerforfattere.

Omslagsdesigner Miriam Edmunds har for øvrig laget en flott og treffende forside.

Anmeldt av: Elin Brend Bjørhei

Kjøp boken

Grethe Bøe «Mayday»

Norli

349,-
Til butikk
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Storsatsning på norsk thriller: Sjekk Juliane Snekkestad i rollen som F16-pilot

  Når filmregissør Grethe Bøe (49) debuterer som forfatter, gjøres det på filmmåten: Allerede kan du se traileren for…
 2. Prima barnebok! Bokanmeldelse: Jack Meggitt-Phillips: «Beistet og Bettina»

  Prima miks av ondskap og godhet i barnebok fra britisk debutant som sammenlignes med Roald Dahl og David Walliams.
 3. Krimguide: Ti krimbøker å sjekke ut i vår

  Når norske forlag skal utgi nesten 100 nye krimbøker bare det neste halvåret, trenger du en guide: Her har VG plukket ut…
 4. Årets mest solgte bøker: Hun solgte mer enn Nesbø og kongen

  Ingen over, ingen ved siden av: Irske Lucinda Riley (54) danket ut alle og solgte aller mest bøker i Norge i 2020.

Mer om

Litteratur

Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Storsatsning på norsk thriller: Sjekk Juliane Snekkestad i rollen som F16-pilot

 2. Krimguide: Ti krimbøker å sjekke ut i vår

 3. Pluss content

  Unike fakta om filmsuksessen «Fast & Furious»

 4. Pluss content

  Vrak «pensjonistene» og sats ungt fremover, Bjervig og Norge!

 5. Pluss content

  På innsiden av kampflybasen

Fra andre aviser

 1. Grethe Bøe har skrevet en smart og underholdende thriller.

  Aftenposten
 2. En uforglemmelig sexscene og en bunnløs tragedie. Denne filmen kan godt vinne Oscar.

  Aftenposten
 3. Nå skal seerne få bli med Aksel Lund Svindal ned bakken i 100 kilometer i timen

  Bergens Tidende
 4. En svært viktig filmstemme for Vestlandet

  Bergens Tidende
 5. Nå skal seerne få bli med Aksel Lund Svindal ned bakken i 100 km/t

  Aftenposten
 6. Sniktitt på Aksel Lund Svindal-filmen: – Blir noen tårer

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no