Både VG og Aftenposten har kuttet ut boklisten

LURERI: Hverken Jon Michelet, Anne B. Ragde, Jan Kjærstad eller Roy Jacobsen visste at fjorårets bøker ikke lenger får lov til å være med på den offisielle boklisten i Norge. Foto:Trond Solberg, Nils Bjåland, Frode Hansen og Roger Neumann/VG,

Forbrukerombudet: – Boklisten kan være villedende

Norske forfattere mener den norske bok-bestselgerlisten fører leserne bak lyset. Forbrukerombudet er langt på vei enig og mener listen kan være villedende for leserne.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over fem år gammel

– Markedsføring må ikke være villedende, eller gi et villedende inntrykk. Hvis den norske boklisten presenteres som en liste over bøker som selger mest, og i virkeligheten er noe annet, så er den villedende, sier Jo Gjedrem, fagdirektør hos Forbrukerombudet. Han understreker at han ikke har saksbehandlet dette, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Tidligere i juni skrev VG at den norske boklisten ikke viser hva som faktisk selger mest. Da hadde VG fått tilgang til tall som viste at det var Lars Mytting og Jon Michelet som den uken solgte flest bøker i Norge, men at de ikke var å finne på den offisielle boklisten. Hele 15 bøker solgte i realiteten mer enn boken som lå på den offisielle førsteplassen.

Nye kriterier for hvordan Bokhandlerforeningen utarbeider den norske boklisten har ført til at alle bøker fra i fjor rett og slett falt ut av listen fra 1. mai – selv om de selger mest.

– Helt vilt, var forfatter Jon Michelets umiddelbare reaksjon. Han fikk støtte av flere forfattere, som ikke ante at bøker fra fjoråret nå ikke lenger får være med på listen selv om de selger mest. Flere av forfatterne VG snakket med krevde en ny bokliste over reelt salg.

– Slik det er nå, føres leserne bak lyset. Folk er jo interessert i å se hva som selger, se hva andre leser – og i andre land bruker man listeplasseringer i salgsøyemed. Det kan vi jo ikke gjøre her i landet når listen rett og slett er manipulert, sa Anne B. Ragde.

Forbrukerombudet tror ikke folk oppfatter at listen ikke er en bestselgerliste:

– Jeg har ikke vurdert listen konkret, men når forfattere i Norge ikke selv oppfatter at listen ikke viser det som faktisk selger mest, så tror jeg ikke vanlige folk gjør det heller. Begrensninger for tester, rangeringer og slike salgslister må komme klart frem – slik at alle mottagere skjønner det, sier Forbrukerombudets Jo Gjedrem.

Fastprisordning

Den norske boklisten har også tidligere vært regulert. Det er den såkalte

BESTSELGER: Jojo Moyes lå halvannet år på boklisten med «Et helt halvt år» før hun ble kastet ut. Etter nye kriterier ville hun falt ut av listen mye før - fordi listen fra 1. mai kun viser salg av årets bøker. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

fastprisordningen som spiller en stor rolle i hvordan listene i Norge ser ut: Det er bøkene som er utgitt i inneværende fastprisperiode, som ligger på listen.

Tidligere kunne en bok utgitt ett år ligge hele det påfølgende året på bestselgerlisten. Dette er Jojo Moyes' «Et helt halvt år» et godt eksempel på. Boken ble utgitt i 2013, men lå på toppen i hele 2014. 1. januar i år falt hun, på grunn av reglene, helt ut av listen. Men hadde de nye kriteriene blitt innført i fjor, ville hun ha falt ut allerede 1. mai i fjor.

Dette har nå fått store konsekvenser for høstens bestselgere, som blant annet Jon Michelet og Lars Mytting. Allerede fra mai av var deres bøker fra høsten helt ute av listen.

En bestselgerliste må være en bestselgerliste

Den norske boklisten viser altså kun salg av nye bøker, og nå bare bøker fra i år – og det er også dette Bokhandlerforeningen ønsker. Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, sa til VG at hun skjønner at det ikke er lett for leserne å oppfatte alle disse kriteriene som ligger til grunn for listen.

– Jeg skjønner det, men kriteriene er utarbeidet ut fra innspill vi får, vi lytter til alle, og det er bred enighet i bransjen om at man ønsker listene slik. Vi tror det er bra for leserne å oppdage den nye litteraturen på listene, uttalte Stensen, som ikke vil gi noen ytterligere kommentar i dag.

Forbrukerombudet mener det burde være en enkel sak å kommunisere rammene for listen på en enkel og klar måte.

– Generelt kan vi si at vi er opptatt av at markedsføring ikke skal være villedende, for er den det, er det brudd på loven – uansett hva som er grunnen, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

– Så slik den norske boklisten presenteres i dag, kan faktisk være brudd på loven?

– Vi kan jo ikke konkludere med det uten å ha saksbehandlet det, men hvis det fremstilles som en bestselgerliste, så må det også være en bestselgerliste – og det må komme klart frem dersom det er noe annet, sier Gjedrem.

Trykker ikke listen

VG har, i likhet med Dagbladet, Aftenposten og flere andre medier, trykket den norske boklisten hver uke, men har nå valgt å ikke trykke listen som før. Avdelingsleder Øystein Milli på Rampelys i VG sier at de har kontaktet Bokhandlerforeningen om mulighetene for å trykke en ny bokliste.

– Vi har valgt å ikke trykke listen fordi den utgir seg for å være en bestselgerliste uten å være det. Vi ønsker å formidle til leserne hva som faktisk selger mest av bøker i Norge, uansett sjanger, uansett format og uansett utgivelsesår, sier Milli.

Også Aftenposten har de siste ukene valgt å ikke trykke boklisten. Kulturredaktør

KUTTET LISTA: Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim tror neppe boklisten kommer tilbake i Aftenposten. Foto: ,

Sarah Sørheim tror neppe den kommer tilbake i Aftenposten.

– Årsakene til det er mange. Den viktigste er at vi mener våre kritiske og uavhengige tekster er viktigst å prioritere. Dernest har jeg lenge vært i tvil om hvor reell og god informasjonen i boklisten egentlig er, all den tid bokbransjen er notorisk lite åpen når det kommer til salgstall. Den gode journalistikken VG har laget på listen i det siste, viser jo også at tallene er manipulert, sier Sørheim, som ikke mener Bokhandlerforeningens ønske om å fremme ny norsk litteratur er et godt nok argument for å ikke trykke en reell bokliste:

– Det hjelper jo ikke at det er i den gode saks tjeneste, som å fremheve ny norsk litteratur. En salgsliste som ikke er reell, fører uansett leserne bak lyset, sier Sørheim.

Administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen ønsker ikke å kommentere hverken at Forbrukerombudet er kritisk til boklisten eller at VG og Aftenposten ikke lenger trykker den.

– Vi har ikke noen annen kommentar enn det vi har gitt tidligere, bortsett fra at vi lytter til alle innspill vi får, sier Stensen.

HØR POCKET – VGs bokpodcast: Alt om folkeporno-fenomenet Fifty Shades of Grey!

Flere artikler

  1. Forlagssjef: – Boklisten er lureri!

  2. Forfattere krever ny bokliste

  3. Stordalen kåret til salgsvinner, men bestselgerlistene sier noe annet

  4. Her er årets mest solgte bøker

  5. Disse bøkene solgte mest i 2018

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder