ANSIKTENE BAK BESTSELGERNE: F.v. Jojo Moyes, Cecilia Samartin og Lucinda Riley. Foto:TERJE BRINGEDAL og CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN,VG

Drar du kjensel på disse tre?

Alle tre selger bøker i bøtter og spann, men ingen kjenner dem igjen når de går på Karl Johan.

Av 

Catherine Gonsholt Ighanian

 og 

Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

Eksterne lenker

Jojo MoyesHOMELucinda Riley - International Bestselling AuthorOslo Bokfestival

Bor du i Oslo, eller har du beveget deg i hovedstadens gater denne helgen, kan du ha passert en eller flere av disse verdensberømte kvinnene på gaten. I så fall er sannsynligheten stor for at du ikke har dratt kjensel på dem.

Cubansk-amerikanske Cecilia Samartin (53), irske Lucinda Riley (43) og britiske Jojo Moyes (45) selger alle millioner av bøker verden over. Når de denne uken har besøkt Oslo Bokfestival, er det fordi de også har en svært stor leserskare her til lands.

Til sammen har de solgt nærmere to millioner bøker bare i Norge.

Topper alt

Jojo Moyes har i et helt år tronet øverst i Norge på listen for skjønnlitteratur med «Et helt halvt år». Da hun nylig ble dyttet ned til annenplass, var det av ingen ringere enn seg selv og sin nye bok «Den ene pluss en». I tillegg topper Moyes både pocket- og e-bok-listen. Samtidig har bibliotekene ventelister med folk som vil låne bøkene hennes.

Samartin og Riley selger ikke like mange bøker i Norge som Moyes akkurat nå, men de har begge et solid forsprang på Moyes når det gjelder antall solgte bøker totalt. De fikk fotfeste i Norge for lenge siden.

Men suksessen til tross – ingen av de tre kvinnene betrakter seg selv som kjendiser. Selv om de får tusenvis med e-poster fra fans over hele verden, får de gå uforstyrret på gaten både i Norge, i hjemlandet og alle andre steder.

TOPPER MANGE LISTER: Jojo Moyes, her på Oslo Bokfestival. Foto:TERJE BRINGEDAL,VG

– Det er det beste med å være forfatter! Jeg blir aldri gjenkjent, sprudler Jojo Moyes når VG møter henne på hotellrommet torsdag.

– Man kan selge massive mengder med bøker og likevel være et helt ukjent ansikt, legger hun til.

Moyes har solgt over tre millioner bøker over hele verden. 225.000 nordmenn har sikret seg «Et helt halvt liv», og snart er salget oppe i 50.000 av ferske «Den ene pluss en».

- Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å bli omtalt i sladreblader og nådeløst vurdert etter utseende og klær. Jeg kan gå usminket på butikken og bruke de samme antrekkene i ti år uten at det blir lagt merke til. Stakkars kjendiser som får se seg selv brettet ut for den minste ting. De har min oppriktige medfølelse. Det må være så utrolig slitsomt, sier Moyes.

Ingen snur seg

Dette er romantikkdronningens andre norgesbesøk, og ingen snur seg etter henne på Karl Johans gate i hovedstaden.

Det eneste som gir Moyes en liten smak av kjendistilværelse, er når hun sitter på stand og signerer bøker, og når hun kommuniserer med fansen i sosiale medier som Facebook og Twitter.

– Det elsker jeg, men jeg er i ferd med å nå et punkt hvor jeg ikke lenger kan svare på alle meldinger jeg får – dessverre.

STORT INTERVJU:Slik vant Jojo Moyes over angsten

Cecilia Samartin er den av de tre som har solgt aller mest i Norge – om lag en million bøker totalt av suksessromaner som «Drømmehjerte», «Mofongo», «La Peregrina» og nye «Los Peregrinos».

HJERTEVARM: Cecilia Samartin håndhilste og tok seg god tid til en prat med alle på signeringsstanden i Oslo i helgen. Foto:TERJE BRINGEDAL,VG

Samartin har fått oversatt bøkene sine til 90 språk, men har ikke oversikt over antall solgte eksemplarer på verdensbasis. Men hun vet at Norge, som hun har besøkt mange ganger, er det landet hun har aller størst suksess i.

- Jeg kunne ikke valgt et bedre land å ha min største leserskare i! Jeg elsker Norge og nordmenn, sier Samartin når VG treffer henne i et av bokteltene i Spikersuppa fredag.

- Skjebnebestemt

Men uansett hvor lange køene er ved hver boksignering, så får 53-åringen gå helt uforstyrret hvor enn hun beveger seg.

- Jeg er glad for det. Jeg tror at de som ikke kan forlate hotellet sitt uten å bli nedrent, ofte blir ensomme og isolert. Jeg nyter å få gå i fred. De som kjenner meg igjen, er uansett veldig høflige. Nordmenn er naturlige og viser respekt. De kjenner grenser, mener hun.

- Jeg tror kanskje jeg må ha vært viking i et tidligere liv. Jeg tuller ikke, for to dager siden besøkte jeg Vikingmuseet for første gang. Det føltes så spesielt, og jeg ble helt målløs. Jeg tror min norgessuksess er skjebnebestemt, sier Samartin, som i tillegg har besøkt en rekke andre norske byer de siste ukene

STORT INTERVJU:Samartins bestefar drepte rivalen

ELSKER NORGE: Irske Lucinda Riley - her med en pust i bakken mellom alle signeringsrunder under Oslo Bokfestival. Foto:CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN,VG

Lucinda Riley er en annen norgesvenn, som heller ikke drukner i autografjegere når hun stiger av flyet. Men den irske forfatteren har et totalt opplag på over 450.000 bøker her til lands (godt over fire millioner på verdensbasis) – blant dem «Jenta på klippen», «Orkideens hemmelighet», «Lavendelhagen» og «Midnattsrosen».

Riley besøkte Norge første gang for tre og et halvt år siden. Det har blitt mange turer siden. Særlig fordi hun nå jobber med en bok som utspiller seg nettopp i Norge (andre bok i den kommende serien «The seven sisters»), er det viktig å ta landet og nordmenn på pulsen.

- Skulle ønske jeg var født her

MANGE FANS: Lucinda Riley er berømt for sine historiske romaner. Foto:CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN,VG

– Jeg føler at jeg delvis bor her. Det har blitt månedsvis til sammen. Faktisk skulle jeg ønske jeg var født her, og det mener jeg helt oppriktig, sier den irske forfatteren, som er bosatt i England.

På Oslo bokfestival var det lange køer lørdag med folk som ville ha signatur i bøkene. Men selv om Riley ofte merker at folk ser på henne to ganger, fordi de muligens har sett henne avbildet et eller annetsted, er hun langt fra fritt vilt.

– Stadig flere gjenkjenner meg, men det er likevel ikke mange. En klok person sa en gang at den beste jobben du kan ha, er å være forfatter. Du får alltid de beste bordene på restaurant, men du blir aldri forstyrret når du spiser. Og det er helt sant.

Riley har en skuespillerkarriere bak seg. Hun savner ikke presset det medførte å være i offentlighetens søkelys.

– Nå husker jeg nesten ikke hvordan det var. Hvis folk stopper meg på gaten nå, så føles det helt surrealistisk, ler hun.

LESELYSTNE: Irske Caroline Odonovan og Christopher Foran (t.v.) var gjester på Oslo Bokfestival fredag. Bak dem ser vi Jojo Moyes signere bøker. Bente Daniloff fra Tromsø (t.h.) sikret seg også nytt lesestoff. Foto:CATHERINE GONSHOLT IGHANIAN,

VG snakker med mange gjester på bokfestivalen, og felles for alle er ansiktene bak de mange bestselgerbøkene er ukjent. Ikke alle kjenner navnene på forfatterne heller, selv om de har lest mange av romanenen deres.

Caroline Odonovan og Christopher Foran fra Irland er på norgesferie og benytter sjansen til å sikre seg signerte bøker av Jojo Moyes.

- Men nei, jeg ville ikke kjent igjen Moyes hvis jeg så henne et annet sted. Heller ikke Lucinda Riley, selv om vi er fra samme land. Cecilia Samartins bøker kjenner jeg, men absolutt ikke ansiktet hennes, sier en smilende Odonovan til VG.

Innholdet viktigst

- Det er det som er inni bøkene, som opptar meg. Og muligheten til å fordype seg i en skikkelig tåreperse. Designet på bokomslaget er mer gjenkjennelig enn ansiktet på forfatteren, forklarer hun.

Bente Daniloff fra Tromsø ville heller ikke dratt kjensel på Moyes eller Riley.

- Cecilia Samartin har jeg faktisk snakket med i Tromsø en gang, men det er slett ikke sikkert jeg ville kjent henne igjen om jeg passerte rett forbi henne. Lucinda Riley har jeg aldri hørt om, forklarer Daniloff før VG viser henne et par av bøkene til den irske forfatteren.

- Å, men en av disse har jeg jo lest! Jeg husket bare ikke navnet hennes, sier en leende Daniloff.

- Men Moyes er ny for meg. Jeg visste ikke hvordan hun så ut før nå, sier Tromsø-kvinnen etter å ha fått signert bok av sistnevnte.

DISKUTER:Hvem er din yndlingsforfatter? Hvilke bøker vil du anbefale VGs lesere i høst? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Publisert:

Les også

 1. Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Et helt halvt år»

  Kan en roman både være en tåreperse og sjarmerende morsom på samme tid? Jepp.
 2. Jojo Moyes-feber i Norge

  Den som til slutt klarte å vippe Jojo Moyes' «Et helt halvt år»  ned fra førsteplassen på den norske…
 3. Godt blikk

  Roman. Oversatt av Jorunn Leite. 528 sider. Kr. 349,-. Juritzen.
 4. Ferguson: - Helt utrolig hvilke summer som brukes

  Alex Ferguson er glad han ikke lenger må stå til ansvar for spillerkjøp i en tid der overgangssummene har eksplodert.
 5. Jojo Moyes vant over angsten

  «Et helt halvt år»-forfatter Jojo Moyes (45) fikk flyskrekk etter 11. september 2001.
 6. Ny roman fra Jojo Moyes: Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Den ene pluss en»

  Jojo Moyes' «Et helt halvt år» topper fortsatt listene og har solgt 225.
 7. Juritzen om Samartin: - Helt magisk

  (VG Nett) Arve Juritzen har aldri opplevd maken til Cecilia Samartins besøk.
 8. Suksessforfatterens bestefar drepte rivalen

  Suksessforfatteren Cecilia Samartin har sine depressive perioder. - Det er tider hvor du bør møte mørket.
 9. Bokanmeldelse: Lucinda Riley: «Midnattsrosen»

  Lucinda Riley er på markedet igjen, med romanse, forviklinger og feelgood så det monner.

Mer om

Kultur

Flere artikler

 1. Årets mest solgte bøker: Hun solgte mer enn Nesbø og kongen

 2. Disse bøkene solgte mest i 2018

 3. Lucinda Riley strigråt første gang hun så Norge

 4. Lucinda Riley misliker å bli kalt romandronning

 5. Cecilia Samartin til VG: – Jeg tror ikke på Hillary Clinton

Fra andre aviser

 1. Kjartan Fløgstad og Jojo Moyes til Oslo bokfestival

  Aftenposten
 2. Forfatteren Lucinda Riley er død

  Bergens Tidende
 3. Dagens quiz fredag 2. november

  Aftenposten
 4. Bokanmeldelse: Ta på deg solbrillene og kos deg med denne

  Aftenposten
 5. Grieg i irsk roman

  Bergens Tidende
 6. 10 tips til helgen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no