PÅ TOPP: Lars Mytting har hatt stor suksess med sine to siste bøker. Foto:Frode Hansen,VG

Lars Mytting dyttet Jojo Moyes ned fra bestselgerlisten

Forfatteren Lars Myttings (46) bok «Svøm med dem som drukner» blir en gjenganger under norske juletrær. Til tross for suksessen gir han seg selv den enkle julegaven å slappe av.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lars Mytting erobret Bok-Norge med superbestselgeren «Hel ved» i 2011. Nylig stakk han av med Bokhandlerprisen 2014 for romanen «Svøm med dem som drukner».

VGs anmelder Sindre Hovdenakk ga terningkast 4 og mente at romanen er «en ganske velskrevet, interessant og til tider spennende roman, som helt sikkert vil treffe mange lesere denne bokhøsten».

Stort intervju på VG+: Lars Mytting om mannens macho-krise

Og det er ingen tvil om at boken har slått an. Ifølge forlaget har boken solgt over 100.000 eksemplarer. Den er også oversatt til flere språk.

FIKK PRIS: Bokhandlerprisen 2014 gikk til Lars Mytting, her med kona Tuva. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Nå dytter Mytting gjengangeren Jojo Moyes ned fra Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Det er det ingen andre en Jon Michelet som har klart det siste året.

– Det er flott at på vegne av den norske romanen. Det er også litt snålt, fordi du sitter med en slik historie i flere år før du vender den ut i verden. Det er litt overveldende. Man måler det ikke så mye i opplagstall, men det er gøy å se at mange får så mye glede av boken, sier Lars Mytting til VG.

Les også:Irritert på alt oppstyret med veden (krever innlogging)

– Veldig glad

Gjennom brev og e-poster fra lesere har Mytting fått mange tilbakemeldinger på boken.

– Det er fint å se at den har vært en viktig del av livet til noen. Mens du skriver det er alt kosmisk støv, og det kan gå alle veier, sier han og legger til:

– Man måler det i leseropplevelser, det er en spent forventning som man går med. Jeg hadde håpet at det skulle gå bra, men jeg satt liksom ikke og ventet på at denne boken skulle nå så langt som «Hel ved». Men jeg er veldig glad for det, og kjempeglad for å se at det går bra i romanform.

Ingen ekstravagante gaver

Selv om Mytting har hatt stor suksess med sine siste bøker, skal han ikke skeie ut på julegave-fronten.

– Julegaven til meg selv blir å slappe av og røyke dansk pipetobakk. Det har stort sett vært noe hver dag, men det har vært kjempeflotte tider, sier forfatteren.

– Blir det finere julegaver til barna i år?

– Vi holder oss til forrige års standard. Men jeg har funnet noen bra boklige ting. Akkurat til jentene er jeg veldig fornøyd med gaven, sier han.

Les også:Jojo Moyes vant over angsten

Nylig var Mytting også en av 29 spesielt inviterte gjester på en litterær aften og middag på Skaugum – med kronprinsparet som verter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder