TIÅRETS BESTE: Dette er tiårets beste barnebøker, ifølge Guri Fjeldberg som akkurat ga ut boken «101 - de beste barne- og ungdomsbøkene de siste ti årene».

TIÅRETS BESTE: Dette er tiårets beste barnebøker, ifølge Guri Fjeldberg som akkurat ga ut boken «101 - de beste barne- og ungdomsbøkene de siste ti årene». Foto: ,

Tiårets 10 beste barnebøker!

... og sjekk hvem som er våre fire store norske barnebokforfattere

Her er barnebokekspert Guri Fjeldbergs Topp ti-liste over de beste barne- og ungdomsbøkene de siste ti årene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Foto: ,

Barnebokkritiker Guri Fjeldberg gir i disse dager ut en guide med de 101 beste barne- og ungdomsbøkene fra 2005 til 2015. I denne perioden kom det ut nærmere 9000 barnebøker, og Fjeldberg har trukket ut de 101 bøkene som det er verdt å elske.

– Jeg unner alle barne- og unge å finne en bok de har lyst til å sove med under hodeputa. Å bruke bokelsking-kriteriet gjør at alle bøker blir like mye verdt - uansett sjanger. De 101 bøkene som står igjen er bøker som både har en langtidseffekt og som har en intens her-og-nå-opplevelse, mener Fjeldberg som har hatt hjelp av fagfolk, bibliotekarer, forfattere, forlagsredaktører - før hun tok med seg bøkene ut og testet dem på barnehage- og skolebarn.

Bokpodden Pocket: Derfor bør du lese for barna - og historien bak den enorme suksessen Bukkene bruse på badeland

I sin 101-guide utnevner hun også Maria Parr, Bjørn F. Rørvik, Camilla Kuhn og Kari Tinnen til våre fire store norske barnebokforfatterne.

– På forhånd hadde jeg bestemt meg for at ingen forfattere kunne få med mer enn én bok hver i kåringen, men så var det disse fire forfatterne da. De har skrevet to bøker hver som det var umulig å komme utenom, to bøker som gjør noe ingen andre bøker gjør, mener Guri Fjeldberg.

Kari Tinnen er med i kåringen med «Ulla hit og dit» og «Barbie-Nils og pistolproblemet», Bjørn F. Rørvik har fått med «Bukkene Bruse på badeland» og «Myggsprayen» i serien om Reven og Grisungen, Camilla Kuhn er representert med lesetreningsboken «Ida og Ulven» og bildeboken «Samira og skjelettene» - og Maria Parr har fått med både «Tonje Glimmerdal» og «Vaffelhjarte».

Foto: ,

Her er Guri Fjeldbergs Topp 10 av de 101:

1. «En gang» av Morris Gleitzman (overs. av Jan Chr. Næss), Gyldendal 2010, barneroman:

Sant og nyansert om jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig, så kløktig fortalt at vissheten om grusomhetene blir til å holde ut også for unge lesere.

2. Jeg vil ha tilbake hatten min av John Klassen (overs. Margarete Rasmussen), Mangschou 2012, bildebok.

Suverent hevntokt på vegne av alle som har opplevd å ikke få ha tingene sine i fred.

Foto: ,

3. Faen ta skjebnen, John Green (overs. Stian Omland), Gyldendal 2013, ungdomsroman.

Sterkt, usentimentalt og innsiktsfullt om å elske når man lever med kreft på tilmålt tid.

4. Vaffelhjarte, Maria Parr (Ill. Bo Gaustad), Samlaget 2005, barneroman. Intens høytlesingsopplevelse for hele følelsesregisteret. Inkluderer kapitler fra det oppfinnsomme livet i øysamfunnet som er utelatt fra tv-serien.

Foto: ,

5. Bukkene Bruse på badeland, Bjørn. F. Rørvik/Gry Moursund, Cappelen Damm 2009, bildebok. Et kinderegg av myldrebok, helte-eventyr og frydefull gjenkjenning i barns moderne paradis – badeland.

6. God natt, natt, Gro Dahle/Svein Nyhus, Cappelen Damm 2009, dikt.

Poetisk omfavnelse av en kveldsbok som gir en herlig følelse av å høre til her i verden.

Foto: ,

7. Garmanns sommer, Stian Hole, Cappelen Damm 2006, bildebok.

Det dirrer av poetisk nærvær i denne filosofiske og underfundig fremstillingen av den aller siste sommerdagen før første skoledag.

8. Tonje Glimmerdal, Maria Parr, Samlaget 2009, barneroman.

Tonje (9) og bestevennen Gunnvald (74) er blant de største personlighetene i norsk barnelitteratur. "Fart og sjøltillit" er Tonjes motto – på full fart inn i norsk dagligtale.

9. Dødslekene, Suzanne Collins (overs. Torleif Sjøgren-Erichsen), Gyldendal 2008, ungdomsroman/dystopi.

En menneskelig heltinne i en sjeldent brutal verden med paralleller til vår. Stylister og tv-folk er blant dem Katniss må ta hjelp av for å bli polpulær nok til å få leve.

Foto: ,

10. Gjøken, Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer, Mangschou 2011, bildefagbok.

Hvordan kan det ha seg at noen er skapt for å leve på andres bekostning? Fungerer fint helt fra 4 til 11 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder