1 / 15
2015: Hjemme i hagen på Larkollen.

Jon Michelet er død

Forfatterkjempen Jon Michelet er død, 73 år gammel. Han skrev til det siste og rakk akkurat å bli ferdig med bind seks av sitt magnum opus, «En sjøens helt».

Publisert:
Artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober Forlag til VG.

– Han døde sent i går kveld, forteller en sorgtung Engelstad.

Jon Michelet har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall med kreft i svelget.

– Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier hans kone Toril Brekke på vegne av familien i en pressemelding.

Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Han var en uhyre produktiv forfatter med stort nedslagsfelt, fra kriminalromaner med helten Wilhelm Thygesen via underholdningsbøker fra flere fotball-VM i tospann med Dag Solstad, til de siste årenes storverk om norske sjøfolks heroiske innsats under 2.verdenskrig, «En sjøens helt».

Jon Michelet har fått kreft - utsetter bokprosjekt
BRAKSUKSESS: Serien om norske krigsseilere under 2. verdenskrig ble en voldsom suksess for både forfatter Jon Michelet og de gjenlevende krigsseilerne som endelig fikk sin oppreisning for innsatsen under krigen.

De fem første bindene i dette verket om krigsseilerne har blitt trykket i hele 750.000 eksemplarer.

For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

Det er også planlagt en NRK-serie av «En sjøens helt».

Nyoperert Jon Michelet (72): Har store smerter og klarer ikke å skrive
GODE VENNER: Helge Jordal spilte en av hovedrollene i filmatiseringen av Jon Michelets roman «Orions belte» i 1985 med handling fra Svalbard.

Det sjette og siste bindet av «En sjøens helt» var planlagt utgitt på høstparten i fjor, men måtte utsettes da Michelet fikk en ny kreftdiagnose, denne gangen i svelget. Michelet skrev på det siste bindet helt til det siste og rakk akkurat å bli ferdig.

Da hadde vår folkekjære forfatter allerede slitt med prostatakreft-diagnosen han fikk i 2008.

Jon Michelet debuterte allerede i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal» der vi for første gang ble kjent med hans krimhelt, Wilhelm Thygesen.

TAPTE FOR KREFTEN: Jon Michelet måtte til slutt gi tapt for flere former for kreft. Han ble 73 år gammel.
Jon Michelets krigsseilersaga blir TV-serie: – De må finne en Leonardo DiCaprio til meg
FOTBALLVENNER: Dag Solstad og Jon Michelet ga ut ialt fem bøker om fem ulike fotball-VM mellom 1982 og 1998. Der kranglet de godlynt om hvem som var best, og i Michelets tilfelle var det ingen tvil; han var Brasils beste venn hele livet.

Michelet selv trodde at Wilhelm Thygesen skulle bli et ett-boksfenomen, men Thygesen ble til slutt en av Norges mest kjente krimhelter gjennom et titalls bøker fra Michelets hånd.

Også Wilhelm Thygesen ble til NRK-serie, der han ble spilt av Reidar Sørensen.

Jon Michelets sommeridyll var hjemme på Larkollen utenfor Moss!

Etter det altoppslukende arbeidet med «En sjøens helt», der den første boken kom i 2012, så Michelet frem til avslutningen i et VG-intervju fra 2016. Da var det sjette bindet, som altså ble utsatt på grunn av sykdom, planlagt utgitt høsten 2017.

– Jeg har begynt å tenke litt på livet etterpå. Kanskje holder jeg noen foredrag, gjerne om krigsseilerne. Kanskje drar på en liten turne og trekker frem lokale helter fra de stedene jeg besøker, sa Michelet.

Men én ting var han sikker på å gjøre etterpå i det samme intervjuet:

– Da skal jeg legge de seks bindene oppå hverandre, knytte en pen rød sløyfe rundt og sende dem til Carl I. Hagen, min gamle «uvenn», og på kortet skal det stå: «Dette var det bare den jævla kommunisten Jon Michelet som kunne få til».

Publisert: