STJERNEKVELD: Krimforfatter-legenden James Ellroy (63) intervjuet Jo Nesbø (51) i Los Angeles. Foto: GOETHE-INSTITUTE, LOS ANGELES

Jo Nesbø møtte amerikansk krimgigant

- Alle advarte meg mot James Elroy, men han var kul - og jævlig morsom

Møtet med den amerikanske krimgiganten James Ellroy ble annerledes en det vårt internasjonale krim-ess hadde trodd.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Møtet mellom de to forfatterstjernene fant sted på tampen av lanseringsturneen til Jo Nesbø (51) i USA.

Åstedet var Goethe-Institute i Los Angeles.

Hvor store er de?

Et fullsatt auditorium utnyttet anledningen til å oppleve sjangerens kanskje mest respekterte forfatter i møte med det nye internasjonale stjerneskuddet, med over ni millioner solgte bøker på rullebladet.

«Snømannen» debuterte på en knallsterk 10. plass på bestselgerlisten til New York Times.

Denne uken rykker Nesbø en plass ned, men han inntar samtidig en 15. plass på salgslisten for trykte bøker og e-bøker. Nordmannen er også nummer 17. på e-boklisten.

Om noen skulle lure; Legenden James Ellroy (63) snakker ikke med hvem som helst.

Uhyre ambisiøse «American Tabloid» fra 1995 regnes som en av tidenes største krimbøker.

Hvordan var det?

- Hvordan opplevde du møtet, det er omtrent som om Bono skulle intervjue Morten Harket?

- Mer som Iggy Pop skulle intervjue vokalisten i Di derre, kanskje. Alle advarte meg mot Ellroy, sa at han er så brutalt ærlig, at han har så ekstreme synspunkter og brautende ego og ikke gir fem flate for å skjelle ut folk på scene og i sal. Mulig det, men han var helt kul denne kvelden. Og jævlig morsom, fastslår Nesbø.

Hvem er han?

Ellroy er en litterær tungvekter med en ekstrem bakgrunn.

I 1958 ble Ellroys mor funnet drept i El Monte utenfor Los Angeles. Drapsmannen hadde dumpet henne langs en motorvei. Saken er fortsatt uoppklart.

Faren til Ellroy var alkoholiker og kvinnejeger. Forfatteren var kriminell som ung, satt flere ganger i fengsel og har slitt med rusmisbruk i store deler av sitt voksne liv.

Ellroy er fortsatt en gatesmart mann, alle sine priser og utmerkelser til tross.

Hva sa han?

- Muhammad Ali med ekstremt ordforråd liksom. Han snakket i lange haranger med ord jeg tror du bare finner i de tykkeste ordbøkene.

- Hva snakket dere om og hva lurte han på?

- Vi snakket om «Snømannen» som han var blitt ferdig med bare noen timer før jeg kom, og som han likte. Heldigvis. Hvis ikke hadde det blitt et jævlig stusslig intervju, mener Nesbø.

- Jeg husker ikke alt han spurte om, men han sa i alle fall at han sluttet å tenke handling og karakterer fordi språket i boken hadde en abstrakt kvalitet som overflødiggjorde det, og lurte på om jeg var klar over det. Bare formulert med mange flere innskutte bisetninger og ord jeg ikke tror har vært uttalt i Goethe-instituttet før.

- Svaret mitt var noe enklere. «No».

BESTSELGER I NY TIMES: Jo Nesbø signerer et eksemplar av bestselgeren «Snømannen». Foto: GOETHE-INSTITUTE, LOS ANGELES

Hvordan var media?

Flere av bøkene til Ellroy er opphav til større Hollywood-produksjoner, blant andre «LA Confidential» og «Black Dahlia».

- Hadde du noen spørsmål om hvordan forholde seg til filmbransjen?

- Nei. Han spurte, jeg svarte. Men vi ble enige om at når han kommer til Norge, gjør vi det omvendt. Det er ikke så uvanlig, John Connolly og Mark Billingham gjorde det samme for meg i Dublin og Glasgow, så det er min tur hvis de dukker opp i Oslo.

- Hvordan opplever du den massive mediedekningen i USA?

- Som litt mindre massiv enn det virker som media her hjemme har opplevd den. USA er et stort land med mange aviser og TV-kanaler. Jeg får nok gå i fred, for å si det sånn, bemerker Nesbø.

Hvordan var fansen?

Etterpå signerte Nesbø og Ellrøy bøker sammen.

- Hva er det fansen i USA er opptatt av?

- Om ikke «Flaggermusmannen» og «Kakerlakkene», de to første bøkene i Hole-serien, skulle oversettes. Om det kommer flere doktor Proktor-bøker. Om jeg er fornøyd med oversetter Don Bartlett.

- De er sjokkerende godt informert. Men det er klart, når du bruker en nydelig, varm kveld i Los Angeles på å sitte i et auditorium og høre på to smusslitteraturfyrer snakke om seg selv, da er du over middels interessert, erkjenner Jo Nesbø.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder