60 ÅR: En av Norges mest populære forfattere, Ingvar Ambjørnsen, fyller 60 år neste fredag. Han feirer blant annet med samlede noveller i ny utgave. Foto: Mattis Sandblad VG

Ukas boktips!

Ingvar Ambjørnsen fyller 60 i uken som kommer, og vi tipser om hans samlede noveller som gis ut i ny utgave, en ny billedbok for barn - og en liten blå bok du bør merke deg til årets sommerlesing.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

1. Ingvar Ambjørnsen: «Djevelens fødselsdag» (Cappelen Damm)

Det er Ambjørnsen som har fødselsdag - og vi benytter sjansen til å gratulere ham med 60-årsdagen førstkommende fredag! I den forbindelse gis hans samlede noveller ut i ny utgave. Den består av samlingene «Sorte mor» (1994), «Natt til mørk morgen» (1997) og «Delvis til stede» (2003), pluss to enkeltstående noveller. I tillegg kommer Morten Aukland ut med boken «Navnløs erfaring» der han undersøker nettopp Ambjørnsens novellekunst - og med noen bonusspor til slutt, blant annet et gjensyn med Jan Rognliens legendariske intervju med Ambjørnsen i Gateavisa 4/1983, under tittelen «Norsk forfatter: Det er min plikt å bruke LSD».

Ferske anmeldelser og flere boktips her!

2. Antoine Compagnon m.fl.: «En sommer med Proust» (Solum)

I fjor sommer var det en liten gul bok som plutselig ble lagt veldig merke til. «En sommer med Montaigne» ble forlaget Solums første bok på den norske bestselgerlisten siden de startet opp i 1974. Nå følger de opp suksessen med en ny bok; denne gangen er den blå - og sommeren skal tilbringes med Proust gjennom flere forfattere. Ok, Proust, tenker du, men dette er ikke tungt! «En sommer med Montaigne» var opprinnelig en føljetong, fremført på den franske radiokanalen France Inter sommeren 2012; og da den sommeren etter kom ut i bokform, ble den en kjempesnakkis og gikk inn rett inn på boktoppen i Frankrike.

3. Brynjulf Jung Tjønn og Øyvind Torseter: «Den finaste historia» (Cappelen Damm)

Forfatter og VG-anmelder Brynjulf Jung Tjønn har laget billedbok sammen med illustratør Øyvind Torseter - som for øvrig er innstilt for Nordisk Råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur 2016 for boken «Mulegutten». Det er blitt en rørende og vakker bok - og kan også leses som en fortelling om døden eller tolkes på andre måter av både store og små. Fortellingen er drømmeaktig og handler om Vera som løper i skogen om natten. Forfatterne har uttalt at dette er en bok som kan få voksne og barn til å snakke sammen. Alder: 7-12 år.

Sjekk også: Terningkast 6: Haddy N'jie og Lisa Aisatos barnebok

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder