Vurderte å gi seg som forfatter • Jobber med ny bok • Opprørt over presidentvalget

SUKSESSFORFATTER: Forfatter Cecilia Samartin utenfor hjemmet sitt i Glendale. Foto: Leif-Åge Reme

Cecilia Samartin til VG: – Jeg tror ikke på Hillary Clinton

GLENDALE (VG) Forfatter Cecilia Samartin (54) mener Hillary Clinton (68) er en minst like dårlig presidenkandidat som Donald Trump (70).

  • Camilla Bjørn

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er veldig opprørt. Jeg synes vi har to skrekkelige kandidater. Én er en absurditet og den andre en tragedie. Så vi må velge mellom absurditeten Trump, og tragedien Clinton, sier Samartin til VG.

Den cubansk-amerikanske forfatteren har solgt 1,2 millioner bøker i Norge og er kjent for sitt engasjement for politikk og samfunnets svakeste. Spesielt når det kommer til hjemlandet Cuba. Men for tiden opprører amerikansk politikk henne minst like mye, forteller Samartin da VG treffer henne på hjemmebane i Los Angeles.

– Mange i Norge vil si Hillary Clinton er et enkelt valg over Donald Trump. Hva er det vi ikke ser?

– Problemet er at Hillary har hatt så mange tiår med løgn. Direkte løgn til det amerikanske folk, og hun er tatt i løgn igjen og igjen. Jeg tror ikke på noe hun sier lenger. Hun er selve definisjonen på establishmentet-politikk som er villig til å si det som er nødvendig for å bli valgt, forsetter Samartin.

Les også: Suksessforfatterens bestefar drepte sin rival

Ødeleggende på hver sin måte

I likhet med store deler av det amerikanske folk har hun mistet troen på USAs politiske establishment. Over halvparten av amerikanerne misliker Hillary Clinton, ifølge de siste meningsmålingene.

Trump har enda dårligere score. Samartin vet ikke om én eneste person som er glad eller oppstemt over noen av de to.

Les Skartveit: Verden trenger Hillary

– De finnes garantert der ute, men ikke i min krets. De er heller bekymret og forundret over hva som kommer til å skje videre, sier hun til VG og legger til:

– Systemet vårt tiltrekker seg sosiopatiske typer som tørster etter å ha makt, og som gjør hva som helst for å komme i makt. Jeg tror det gjelder Hillary Clinton, og mange andre politikere. Og da har jeg ikke engang begynt å snakke om Trump.

– Hvem kommer du til å stemme på?

TOK PAUSE: Etter utgivelsen av sin siste bok i 2014 satte Cecilia karrieren på pause. – Jeg har kjent på om jeg har lyst til å fortsette å skrive, eller ikke, sier hun til VG. Foto: Leif-Åge Reme

– Jeg vet ikke. Jeg drømmer om at begge får en fæl sykdom og at det må hentes inn nye kandidater til hvert parti. Jeg blir ikke betrygget av tanken av tanken på den ene eller den andre. Jeg synes ikke Hillary er et bedre valg enn Donald og omvendt. De er begge ødeleggende på hver sin måte, sier forfatteren.

Les også: Cecilia Samartin: – Jeg var fanget i et voldelig forhold (krever innlogging)

Sammen med ektemannen bor Cecilia Samartin i et smakfullt Tudor-hus på en høyde med utsikt over byen.

På besøk samtidig som VG, er forlegger Arve Juritzen. I år feirer de tiårsjublieum for Samartins forfatterskap og like mange års samarbeid.

Det var nemlig Juritzen som oppdaget den relativt ukjente forfatteren og jobbet henne frem til en av Norges bestselgende.

Les også: Jojo Moyes vant over angsten

Vurderte å gi seg

Det er en stund siden Samartin og Juritzen så hverandre sist. Etter utgivelsen av romanen «Los Peregrinos» i 2014, tredje og siste bok i den populære serien om Señor Peregrino, har det vært stille fra Samartin.

En nødvendig pause, kaller hun det.

– Da jeg fullførte den siste boken innså jeg at jeg trengte tid til samle meg. Ta noen steg tilbake og reflektere over livet mitt og alt som har skjedd. Jeg har kjent på om jeg har lyst til å fortsette å skrive, eller ikke, forklarer Samartin.

54-åringen er utdannet terapeut og jobbet som det før hun ble forfatter. Cecilia sammenlikner karriere og relasjoner. Med jevne mellomrom trenger man én fot i bakken for å kjenne om man er på riktig og samme reise.

Hun kaller prosessen smertefull, akkurat som da hun valgte å slutte som terapeut.

– Det var en kombinasjon av litt utbrenthet og en erkjennelse av at skal man holde det gående, må man fortsette å utvikle seg. Jeg vil ikke gjenta meg selv i skrivingen min, i livet og forholdene mine, sier Samartin.

Les også: JoJo Moyes om suksessen: Livet er lettere å leve nå

Besvimelse og tårer

Hun bestemte seg for å fortsette som forfatter, og den siste tiden har hun skrevet på sin nye roman. Utgivelse er satt til neste høst. De vil ikke avsløre for mye av handlingen.

JUBILE: Forlegger Arve Juritzen har i sommer vært på besøk hos Cecilia Samartin for å diskutere hennes nye roman. – Vi oppdaget hverandre. Jeg som fersk forfatter og Arve som fersk forlegger, sier Samartin. Sammen har de solgt over 1,2 millioner bøker i Norge. Foto: Leif-Åge Reme

– Det er ikke fra Cuba denne gangen, men det er sosiopolitisk.

Det er blitt helt klart for meg i denne tiden at jeg må skrive om ting som betyr noe for meg fra et globalt perspektiv og med tanke på menneskerettigheter. Jeg håper historien kan bidra til å gjøre en positiv forskjell ved å belyse viktige temaer som skjer i verden og kanskje hos naboen din gjennom å fortelle om mennesker som tar store sjanser og risker, sier Samartin.

– Vi har diskutert historien en del, og jeg synes den er veldig sterk. Annerledes nok fra hennes andre bøker, men ikke for mye, legger Juritzen til.

Norske bokhandlere kaller det «Cecilia-øyeblikk». En beskrivelse av kontakten hun oppnår i møte med lesere i under boksigneringer. Det er metervis med kø, Cecilia holder dem i hendene og kvinner har felt rørte tårer. Ifølge Arve Juritzen har til og med en kvinnelig bokhandler besvimt på en salgsmesse - overveldet.

Samartin sier hun når som helst velger personlige møter framfor å skulle holde kontakt med leserne gjennom sosiale medier.

– Alt du trenger å gjøre er å se mennesker. Det er en gjensidig glede i disse møtene. Jeg elsker det, blir aldri sliten og fylles av fantastisk energi. Jeg gleder meg til å komme tilbake til Norge. Vi er i ferd med å miste den type kontakt med dagens mobilbruk. Ingenting er så sterkt som å dele menneskemøter

Mer om

  1. USA
  2. Cuba
  3. USA-valg 2016

Flere artikler

  1. Cecilia Samartin - en melodrama-dronning: Bokanmeldelse: Cecilia Samartin «Skjønnhet for aske»

  2. Jojo Moyes-roman anklages for likheter med annen bok

  3. Arve Juritzen: Kortreist porno er bedre enn import

  4. Trump om egen mental helse: – Er et stabilt geni

  5. Bekymret Støre i USA: – Trump er ingen døgnflue

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder