PRISBELØNNET: Forfatter Harper Lee fikk en rekke priser for sitt forfatterskap, selv om det innbefattet kun to romaner. Her mottar hun Presidentens frihetsmedalje av president George W. Bush i 2007. Foto: Reuters , Reuters

Amerikansk bestselgerforfatter død: Obama: – Hun gjorde USA til et bedre sted

Harper Lee, forfatteren av den moderne amerikanske
klassikeren «Drep ikke en sangfugl», er død - 89 år gammel.

 • Thor Harald Henriksen
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter hennes forlag, HarperCollins.

– Verden vet Harper Lee var en glimrende forfatter, men det mange ikke vet er at hun var en ekstraordinær kvinne med stor livsglede, ydmykhet og godhet. Hun levde sitt liv slik hun ønsket - helt privat - omgitt av bøker og folk som elsket henne, sier hennes forlegger Michael Morrison i en uttalelse, ifølge The Guardian.

KLASSIKER: «To kill a mockingbird» regnes som en moderne amerikansk klassiker. Foto: , Ap

Lee slo igjennom allerede med sin første roman med orginaltittelen «To Kill a Mockingbird» som ble utgitt i 1960 og solgte 40 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Boken, som handlet om rasismen hun selv var vitne til som barn i hennes hjemby Monroeville i Alabama på 30-tallet, vant Pulitzerprisen i 1961 og betegnes som et av de mest avholdte verk skrevet av en amerikaner, ifølge New York Times.

Også filmatiseringen av romanen, med Gregory Peck i hovedrollen som advokaten Atticus Finch, ble en enorm suksess i 1962 og belønnet med tre Oscar-priser.

Obama med lovord

Facebook har president Barack Obama uttrykket sin sorg etter forfatterens bortgang.

«Da Harper Lee satt seg ned for å skrive «To Kill a Mockingbird», var hun ikke på jakt etter priser eller berømmelse. Hun var en bondejente som bare ville fortelle en ærlig historie om livet slik hun så det», skriver presidenten.

Videre skriver Obama at boken har forandret måten vi ser på hverandre.

«Ms. Lee gjorde USA til et bedre sted. Og det er ingen finere hyllest vi kan gi henne enn å fortsette å fortelle denne tidløse amerikanske historien - til våre studenter, til våre naboer og til våre barn - og til å ustanselig prøve, i våre egne liv, å se hverandre.»

Litteraturens Greta Garbo

Harper Lee var også assistenten til sin nære venn, forfatteren Truman Capote under forarbeidet til det som senere skulle bli «true crime»-klassikeren «Med kaldt blod» fra 1966.

Til tross for den enorme suksessen etter sin bokdebut, ble Lee Harpers litterære produksjon beskjeden. Hun likte kjendistilværelsen svært dårlig, og unngikk i store deler av sitt liv intervjuer og offentlige opptredener. Hun opparbeidet seg ifølge New York Times et rykte som litteraturens Greta Garbo.

Derfor slo nyheten om en ny Harper Lee-roman ned som en bombe da den kom i 2015. 55 år etter debuten ble «Sett ut en vaktpost» utgitt, og oversatt til en rekke språk, blant annet norsk. Selv om boken ble skrevet i 1957, før debuten, kan den ses på som en oppfølger av «Drep ikke en sangfugl».

– Ydmyk og overrasket

I forbindelse med utgivelsen, ga Harper Lee følgende begrunnelse for utgivelsen gjennom sin forlegger:

SKY OG TILBAKETRUKKET: Forfatter Harper Lee levde et liv utenfor rampelyset. Foto: Rob Carr , Ap

– På midten av 1950-tallet skrev jeg ferdig en roman med navnet «Go Set a Watchman». I den finner man karakteren Scout som en voksen kvinne, og jeg tenkte at jeg hadde gjort en ganske anstendig innsats. Redaktøren min ble imponert over tilbakeblikkene til Scout’s barndom, og overtalte meg derfor til å skrive en roman (og det ble til «To Kill a Mockingbird») ut fra synspunktene til Scout som ung.

– Jeg var en helt ny forfatter, så derfor gjorde jeg som jeg fikk beskjed om. Jeg trodde ikke at den (originale boken) hadde blitt tatt vare på, så det var en gledelig overraskelse da min kjære venn og advokat Tonja Carter oppdaget den. Etter mye fundering og usikkerhet, delte jeg boken med en håndfull med personer jeg stoler på. Jeg ble svært glad for å høre at de anså den som verdig nok til å publiseres. Jeg er ydmyk og overrasket over at boken nå vil bli offentliggjort etter alle disse årene, uttalte Lee.

Hyllet som forfatter

Til tross for at hun mottok en rekke priser og æresgrader, avslo Harper Lee som regel å tale.

I 2007 fikk Harper Lee Presidentens frihetsmedalje, den høyeste sivile pris i USA og en anerkjennelse for enkeltpersoner som har gitt «en særlig fortjenstfull bidrag til samfunnet eller USAs nasjonale interesser, verdensfreden, kulturelle eller andre betydelige offentlige eller private bestrebelser.»

Tre år etter belønnet president Barack Obama henne med Den nasjonale medalje for kunstartene, den høyeste utmerkelse gitt av de amerikanske myndigheter «for framstående bidrag til kunstartenes utmerkelse, vekst, støtte og tilgjengelighet.»

Les også

 1. 10 gode romankupp på Mammut-salget

  Årets største boksalg, Mammut-salget, starter 15. februar - og  over 800 boktitler er på tilbud.
 2. Krimdebutant med stjernekontrakt

  Heine T. Bakkeid (42) er blitt plukket opp av Jo Nesbøs svenske stjerneagenter med sin nordnorske noir-krim «Jeg skal…
 3. Jens Lapidus blir irritert av skandinavisk krim

  STOCKHOLM (VG) Den svenske bestselgerforfatteren Jens Lapidus (41) blir bare irritert av å lese skandinavisk krim – og…
 4. Klart for ny Harper Lee-roman 55 år etter klassiker-debuten

  Forfatter Harper Lee (88) er nå aktuell med en ny roman…

Mer om

 1. Litteratur

Flere artikler

 1. Ferrantes syvende terningkast 6! Bokanmeldelse: Elena Ferrante: «Frantumaglia. Tankar, brev og intervju»

 2. Jon Fosse kan vinne Booker-prisen

 3. Pluss content

  VGs anmeldere: Dette er sommerens beste bøker

 4. Intens familiehistorie

 5. Obama gratulerer Dylan med litteraturprisen

Fra andre aviser

 1. Forfatteren bak «To kill a mocking bird» er død

  Aftenposten
 2. Harper Lee er død

  Fædrelandsvennen
 3. Nobelprisvinner Toni Morrison er død

  Bergens Tidende
 4. Har du fått med deg disse klassikerne på Netflix?

  Fædrelandsvennen
 5. Siri Hustvedt blir mer og mer pessimistisk

  Bergens Tidende
 6. Forfatter og kunstner Stein Mehren er død

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder