KRIGSNERD: – Pappa og jeg snakket mye om boken underveis. Han var jo en krigsnerd. Selv vår siste samtale, handlet egentlig om krigen, sier Marte Michelet. Foto: Terje Bringedal

Marte Michelet: − Leit og rart at pappa ikke fikk lese den nye boken

Marte Michelets nye bok handler om hjemmefronten og jødeforfølgelsen under annen verdenskrig. Den ble lansert torsdag og har allerede vakt oppsikt. Fire år har hun brukt på arbeidet med boken. Pappa Jon var en viktig diskusjonspartner underveis. Men han rakk aldri å lese boken.

 • Jørn Pettersen
 • Terje Bringedal (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg savner ham, sier Marte Michelet til VG.

Den nye boken hennes «Hva visste hjemmefronten?» med undertittelen «Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet» vekker oppsikt. Michelet gir blant annet tre tyskere mye av æren for at mange jøder klarte å flykte før deporteringen i 1942. Helt ukontroversielt er det heller ikke at det kommer frem at mange motstandsfolk tok seg godt betalt for å hjelpe jøder på flukt.

– Marte Michelet (43) er en rasende dyktig journalist, en iherdig og observant graver, har et brennende hjerte og en agenda: Å ta et oppgjør med hjemmefrontens innsats for jødene i Norge, skriver VGs anmelder Guri Hjeltnes og gir boken terningkast fire.

les også

Skyter med skarpt! Bokanmeldelse: Marte Michelet: «Hva visste hjemmefronten?»

– Det gjør vondt å lese Marte Michelets bok om hjemmefronten og jødeforfølgelsen. Forhåpentlig utløser den mange og heftige debatter, mener Aftenpostens anmelder.

– Pappa og jeg snakket mye om boken underveis. Han var jo en krigsnerd. Selv vår siste samtale, handlet egentlig om krigen, sier Marte Michelet.

Hun legger ikke skjul på at hun savner faren som døde 14. april i år. Han rakk akkurat å fullføre den siste boken i serien om norske sjøfolks heroiske innsats under 2. verdenskrig, «En sjøens helt».

les også

Bokanmeldelse: Marte Michelet: Den største forbrytelsen

Det er fire år siden Marte Michelet kom med sin forrige bok, «Den største forbrytelsen» som fikk en strålende mottagelse hos anmelderne. I VG ble det terningkast seks – og vår anmelder skrev blant annet dette:

«Marte Michelets bok er ingen festforestilling å lese. Men det er meningsfullt å lese en god fremstilling av en traumatisk del av norsk historie. Med sin sobre fortellerkvalitet er denne boken – om det er mulig å si det i oktober – årets beste sakprosabok».

SYSTEMATISK: Jon Michelet jobbet systematisk med sin bokserie «En sjøens helt». Dette bildet er fra hans kontor i Råde sentrum. Foto: Jørn Pettersen

De siste fire årene har Marte Michelet som jobbet med sin nye bok hvor utgangspunktet er at 773 norske jøder ble sendt til de tyske dødsleirene. Den etablerte fortellingen har i alle år vært at aksjonen kom som lyn fra klar himmel og at hjemmefronten gjorde alt som sto i dens makt for å redde jødene.

les også

«Kjakan» i opptak: Ble varslet om jødeaksjonene i forkant

– Boken ble ikke ferdig før pappa døde. Det er både leit og rart at han ikke fikk lese den, sier Marte Michelet.

Nå er Marte ute med sin nye bok hun blant skriver at «Kjakan» Sønsteby visste om jødedeportasjonene i 1942 tre måneder før de skjedde. Spørsmål som reises i boken er hvor fikk han informasjonen fra? Varslet han videre? Hvilken rolle spilte den svært hemmelige forbindelsen mellom Sønsteby og «hans» fire i Statspolitiet?

les også

« Faen, pappa, nå er det tøft, nå er det jævlig tøft »

I VG torsdag kom det frem at Gyldendal forlag, som utgir boken tok kontakt med blant andre Sønstebys datter, Elisabeth Sønsteby på forhånd og orientert om at det kommer en ny bok. Til VG fortalte hun da at hun ikke var kjent med opplysningene som kommer frem i boken, men at hun er veldig spent på å lese Michelets nye bok.

– Jeg fikk overlevert et dokument i 2014 og har fulgt sporene. Jeg har hele tiden skjønt at dette var kontroversielt. Jeg er forberedt på sterke reaksjoner – og jeg kan skjønne at det er tøft for Gunnar Sønstebys datter, Elisabeth. Jeg håper at hun leser boken. Hun fortsatt har all grunn til å være stolt av faren sin, sier Marte Michelet.

Mer om

 1. Krig
 2. Gunnar Sønsteby
 3. Norge
 4. Gyldendal

Flere artikler

 1. Skyter med skarpt! Bokanmeldelse: Marte Michelet: «Hva visste hjemmefronten?»

 2. Krigsveteran Ragnar Ulstein om Michelet: – Alvorlig tillitsbrudd

 3. Nye feiltolkninger av kilder i Michelets kronikk

 4. Sønstebys skjulte opplysning

 5. Omstridte Marte Michelet til kritikerne sine: – Vi kunne ha vært allierte!

Fra andre aviser

 1. Hvordan kan det ha seg at så mange av norske jøder ble drept i Auschwitz-Birkenau?

  Aftenposten
 2. BOK: «I likhet med de fleste historieskrivere med en agenda, blir Marte Michelet kritisert for at hun tilpasser kildene.»

  Fædrelandsvennen
 3. Savner bevis for at Hjemmefronten ble varslet om jødedeportasjonene: – Vi må huske på at dette var en tid da det var mye rykter

  Aftenposten
 4. Hvem eier historien om krigen?

  Aftenposten
 5. Marte Michelet svarer på kritikken: – Det er norsk historieskriving som har vært selektiv og fordreid

  Aftenposten
 6. Hjemmefronten visste at norske jøder skulle arresteres. Marte Michelet spør hvorfor det ikke ble slått alarm.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no