RELIGIØS: Troen står svært sentralt i suksessforfatter Cecilia Samartin liv. Her i Oslo Domkirke. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Suksessforfatterens bestefar drepte rivalen

Suksessforfatteren Cecilia Samartin har sine depressive perioder. - Det er tider hvor du bør møte mørket.

  • Lena Storvand

Artikkelen er over åtte år gammel

HOME

- I stedet for å frykte det vanskelige, bør du finne ut hva depresjonen forsøker å fortelle deg. Vi er et veldig nytelsesorientert samfunn. Folk synes det er rart om du ikke er glad hele tiden.

- Men om du virkelig lever livet får du noen vonde erfaringer, og vokser på det. Gir du mening til lidelsene, lider du ikke like mye lenger, sier Samartin, som skal være i Norge i tre uker.

I oppfølgeren til «Señor Peregrino», «La Peregrina» står vekst, tro og spiritualitet sterkt. Selv er hun svært religiøs.

LES BOKANMELDELSEN - TERNINGKAST 4

- Troen er det viktigste i mitt liv, det vil si: Jeg prøver å gjøre det til nummer en, selv om jeg har mine feil, og kjemper mine kamper. Jeg er ingen engel, smiler Cecilia.

Kjenner til engleskolen

Hun har hørt om Märthas engleskole.

- Jeg tror alt som får folk til å åpne opp og tenke litt ut over det ordinære kan være bra. Det kan være en bro som leder folk til å tenke videre. Jeg kan ikke se at det skader, sier hun om engleskolen.

- Å være menneske handler jo om så mye mer enn det du kan se! Samtidig ser jeg ingen motsetning mellom vitenskap og tro. Jeg synes det går hånd i hånd.

Sammen med ektemannen har hun gått deler av pilegrimsferden El Camino de Santiago. En forsinket bryllupsreise for henne og Steve, som har vært gift i ti år, og kjærester i 17.

- Både «Señor Peregrino» og «La Peregrina» er sterkt påvirket av pilegrimsferden. Men viktigst er hennes bestefars dramatiske historie.

- Han vokste opp i en liten landsby nord i Spania. Han var gjetergutt, vilt forelsket i Rosalinda: de skulle gifte seg. Men han hadde en rival. Før en dansetilstelning ble han advart: Om han dukket opp, ville han bli drept.

Bestefar ville miste all ære om han ikke dro på dans. Men han dro ikke ubevæpnet. Rivalen trakk våpen først, men bommet. Bestefar, som var en veldig god jeger, bommet ikke.

Familiehemmelighet

Bestefaren rømte i vill fart. I en senere rettssak ble han frikjent; han hadde skutt i selvforsvar.

- Men han fryktet blodhevn, flyktet til Cuba, og så aldri Rosalinda igjen. Hun er utgangspunktet for Rosa i «La Peregrina». Jeg har diktet henne et liv.

I årevis var drapet en hemmelighet.

- Men før familien min skulle til Spania fortalte bestefar oss det. Han ville vi skulle høre det av ham. Jeg var seksten år og det gjorde et enormt inntrykk. Han var en klok mann, kjærlig, snill, omsorgsfull - og den eneste mannen jeg kjente som hadde drept noen.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder