Bokanmeldelse: Anna Fiske: «Hele dagen lang»

Super godnatta-bok

Fra toppen av et kirsebærtre får man nye perspektiver.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

Barnebok, gjennomillustrert
62 sider
229 kr.
Cappelen Damm

Denne dvelende, lett filosofiske og ganske langsomme fortellingen er slett ikke uten humor og snert. Temaet er likevel grunnleggende alvorlig, det handler om barnets behov for å bli sett og bekreftet.

Hvem har ikke som barn bestemt seg for å forlate hjemme sitt, bare for å straffe de dumme og urettferdige folkene man dessverre har som familie?

Anna er for liten til å bli med søsknene på båttur. Mamma og pappa driver med sitt. Da kan de ha det så godt, alle sammen, for nå vil Anna forsvinne - opp i et kirsebærtre.

Teksten veksler mellom frittstående, håndskrevne blokker, dialog i tegneseriebobler og bildetekster under enkeltillustrasjoner. Dette skaper en god dynamikk, og er visuelt appetittvekkende.

Illustrasjonene er som alltid organiske og naivistiske, Fiskes særegne strek smelter sammen tekst og bilder til en uadskillelig opplevelse.

Men perspektivskiftene i tegningene er ikke alltid like vellykkede. Den duse fargebruken i midtpartiet understreker kanskje Annas økende kjedsomhet, men kan også skape en utfordrende monotoni for de yngste.

Heldigvis rundes boka perfekt av, både selve fortellingen og virkemidlene får ny kraft og glød. Super godnatta-bok.

MAY GRETHE LERUM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder