GIR UT BOK: Åsne Seierstad er for tiden aktuell med bok om tragediene rundt 22. juli. Foto: KYRRE LIEN/VG
GIR UT BOK: Åsne Seierstad er for tiden aktuell med bok om tragediene rundt 22. juli. Foto: KYRRE LIEN/VG

Bokanmeldelse: Åsne Seierstad: «En av oss»

En vond, viktig bok

BOK

Samler puslespillbiter til et klarere 22/7-bilde.

Publisert: Oppdatert: 09.11.13 17:04

Dokumentar
533 sider
399 kr.
Kagge

Åsne Seierstads bok har noen likhetstrekk med den svært omdiskuterte boken «Moren» av Marit Christensen, som utkom i forrige uke: Den krysser mange av de samme intimitetsgrensene i omtalen av Wenche Behring Breivik og hennes familie, og den søker å skape tidsbilder av samfunnet der dette utenkelige kunne skje.

LES OGSÅ: Her er avtalen mellom Marit Christensen og Wenche Behring Breivik

VGTV:Christensen om konflikten med Åsne Seierstad

Den enorme forskjellen er at denne er bygd på en grunnmur av bred research og solid journalistikk, der reisverket består av et samtykkende, bredt og i stor grad åpent kildemateriale. Boken er et grundige forsøk på å pusle sammen hele spekteret av grusomme, sjokkerende og knuste biter, ofrenes smerte og samfunnets sjokk. Seierstad søker en ny helhetsforståelse av terroristen og det hun kaller «saken som avlet en befolkning av hobbypsykologer.»

Røper taushetsbelagt informasjon


Hun er også en «hobbypsykolog» når hun skildrer bredt og tolker menneskenes kroppsspråk, særlig fra sin tilskuerplass under rettssaken. Boken inneholder også taushetsbelagt informasjon, blant annet medisinske/psykologiske rapporter og politidokumenter med innhold som kan være krenkende overfor flere enn den dømte.

Åsne Seierstad begynte å gråte da hun møtte terroristens mor på dødsleiet.Les stort portrett med forfatteren på VG+ (krever innlogging)

De juridiske og/eller presseetiske aspektene blir garantert diskutert, men rent litterært er det sensible materialet behandlet med stø hånd. Rystende detaljer er satt i relevant kontekst, og dermed smaker det ikke av spekulativ grafsing. Den dokumentariske verdien av boken heves også ved at forfatteren i detalj gjør rede for hvilke andre bokutgivelser, artikler, rapporter, enkeltkilder og internasjonale mediaoppslag hun har sammenstilt.

Spesielt interessant er det når hun trekker tråder mot massedrapsmannens såkalte manifest. Forfatterens evne til å leve seg inn i komplekse og kanskje fremmede livserfaringer skinner når hun skildrer terroristens alternative virkelighet, de internettbaserte kampspillene som både isolerte og inspirerte.

LES OGSÅ: Bokanmeldelse: En skitten skillingsvise

Ofrenes smerte

Forfatteren fokuser også sterkt på lidelsene terrorens ofre og deres pårørende lever med. Flere kilder retter krass kritikk mot AUF-leder Eskild Pedersen, og organisasjonen kalles «ubarmhjertig» av pårørende og overlevende. Seierstad formidler mange hjerteskjærende vitnesbyrd, og viser godt hvor sønderrivende forskjellige sorgprosesser kan være.

Seierstad har også intervjet en rekke berørte samfunnsaktører, fra eks-statsministrene Stoltenberg og Harlem Brundtland til politifolk og byråkrater. Hun skaper et annet interessant oversiktsbilde når hun sammenstiller kilder fra terroristens nærmiljø av naboer, klassekamerater, taggere, frimurere, kriminelle, forretningsrelaterte kontakter, og islamredde meningsfeller i og utenfor Frp.

Skjønnlitterære kvaliteter

Den skjønnlitterære og nesten melodramatiske tonen i teksten kan kanskje provosere, særlig når Seierstad dikter seg inn i terroristens hode etter at samarbeidsplanene de begge smakte på ble spyttet ut. Språket er ultrakonservativt bokmål, stilen barokk og full av sanseinntrykk. Selve dramaturgien, måten forfatteren utvider og driver frem sin historie, er imponerende effektiv tross sitt gammelmodige og nesten Dickenske patos.

Med forstørrelsesglass skildres miljøer og detaljer, spenningen bygges kløktig fra del til del og nærmest pisker leseren gjennom den tykke og velskrevne boken. Man ønsker bare at dette faktisk var en roman - dikt og forbannet løgn.

MAY GRETHE LERUM

Her kan du lese mer om