HYLLET PÅ SLOTTET: Margit Sandemo fra Skillinge i Sverige/Oppland har fått kongens fortjenstmedalje. Her hilser hun på kong Harald og dronning Sonja under en mottakelse på Slottet tirsdag ettermiddag. Ledsager er Henrik Sandemo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Margit Sandemo etter mottakelsen på Slottet: Margit Sandemo fikk Kong Harald som bordkavaler: - Jeg er norsk i hjerte og sjel!

Margit Sandemo ble hyllet med Kongens fortjenstmedalje og fikk selveste Kong Harald som bordkavaler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det var stort! Det var enormt! Dere har en så kjempefin Konge her i Norge, sier en svært fornøyd Margit Sandemo til VG.

Sammen med rundt 30 andre mottakere av Kongens fortjenstmedalje og deres ledsagere, ble Margit Sandemo etter en omvisning på Slottet, gratulert og ønsket velkommen til mottakelsen av Kong Harald. Margit Sandemo hadde med seg sin eldste sønn på utdelingen.

– Han ble starstruck, men ikke jeg! Kong Harald og jeg tøyset og tullet og praten gikk veldig fint. Kong Harald er virkelig en konge av folket, utbryter Margit Sandemo, noen timer etter den høytidelige seremonien.

Sandemo rakk også å hilse til prinsesse Märtha Louise under middagen.

– Jeg hilste til henne gjennom dronning Sonja og berømmet henne for hennes mot. Hun er en så tøff jente. Nå vet jeg at jeg er norsk i hjerte og sjel, selv om jeg har bodd lenge i Sverige, sier 90-åringen til VG.

Hoffets assisterende kommunikasjonssjef Svein Gj. Gjeruldsen sier Slottet hvert år har mellom seks og åtte slike mottakelser.

- Det er mottakelser for dem som blir tildelt Kongens fortjenstmedalje og Hans Majestet er alltid til stede, sier han til VG.

Margit Sandemo var kommet til Oslo ens ærend fra Skillinge i Sør-Sverige hvor hun har bodd de siste årene, for å delta på mottakelsen på Slottet. Med seg som sin ledsager hadde hun sin eldste sønn, Henrik (69).

- Han ble nylig pensjonist. Tenk jeg har en sønn som er pensjonist, sa den livlige forfatteren som selv er 90 år i et intervju med VG mandag.

Det var under feiringen av 90 årsdagen sin i april i år, at hun fikk vite at hun var tildelt Kongens fortjenstmedalje. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

- Jeg ble så glad at jeg begynte å gråte. Det var et sjokk og jeg ante jo ingenting på forhånd, sier hun.

I begrunnelsen heter det blant annet:

«Gjennom sine frodige og fantasifulle eventyr har forfatteren Margit Sandemo skapt stor leselyst hos det norske folk. Det er mange som forteller at det var «Sagaen om Isfolket» som for alvor åpnet dørene til litteraturens verden på åttitallet. Siden den gang har det kommet flere bokserier og enkeltstående romaner. Margit Sandemo har en stor tilhengerskare - og hun er minst like populær i Sverige og på Island som hun er i Norge».

- Det var også utrolig godt å få Kongens fortjenstmedalje akkurat da jeg fikk den. Jeg trengte den virkelig og det var en ordentlig trøstemedalje, fortalte Margit i det samme intervjuet med VG mandag.

Hun viste til den langvarige og kraftkrevende konflikten hun på det tidspunktet hadde hatt gående med en norsk advokat som hadde saksøkt henne for nesten 600.000 kroner.

- Men heldigvis er det et tilbakelagt stadium, presisierte Margit.

VISTE FREM MEDALJEN: Forfatter Margit Sandemo er tildelt kongens fortjenstmedalje. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder