SISTE BOK: I skriveboken har Margit register over vitser og morsomme historier hun skal bruke i sin siste bok. Foto: BJØRN DJUPVIK, VG.

Fantasydronningen legger opp

Margit Sandemo skriver sin siste bok

SKILLINGE (VG) I flere tiår har Margit Sandemo (88) trollbundet millioner av leseren. Nå skriver hun på sin aller siste bok - nummer 180.

Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Hele fire nye bøker er vår eldste aktive forfatter aktuell med i 2013. Det er en slektssaga fra 1600-tallet i tre bind og en humorbok. Med disse bøkene avslutter Margit Sandemo sitt forfatterskap.

Margit fikk sitt store gjennombrudd på 1980-tallet med romanserien «Sagaen om Isfolket» i 47 bind. Siden er en jevn strøm av eventyrlige bøker kommet fra hennes hånd. Oppunder 40 millioner eksemplarer er de trykket i.

Margit elsker å fortelle vitser og nå samler hun stoff til en morsom bok.

- For 20 år siden foreslo Dag Lønsjø i Bladkompaniet at jeg skulle skrive ned historiene jeg fortalte. Mye er glemt, men jeg husker ganske mange og søsknene mine hjelper meg også. Det er så mange gamle fine vitser som holder på å forsvinne og det er synd, sier hun.

- Dette blir min 180. bok. Tallet på bøker må være jevnt når jeg slutter og jeg har tenkt at dette skulle være den siste boken. Jeg har fått en ide til en ny serie, men tror ikke jeg skal begi meg på det. Jeg må jo gi meg når skrivemaskinen går i stykker. PC går ikke - det har jeg prøvd, sier Margit.

Hun har slitt ut fem-seks skrivemaskiner i årenes løp og tror det kan bli vanskelig å få ta i en ny.

Trilogien fra 1600-tallet er ferdig skrevet og blir utgitt til våren med titlene «Skytsånden», «De tre søstrene» og «Det brenner en ild».

- Det er en heksegryte med action, mystikk, erotikk og masse overnaturlig. Det er det jeg vil skrive om. Handlingen utspiller seg i Irland fra tidlig på 1600-tallet til 1649 og det krevde betydelig mer research enn jeg hadde regnet med. Jeg forsøker å få de ytre rammene i historien riktig - hvordan det så ut, hvordan husene var og hvordan menneskene hadde det, sier Margit.

- Hvordan går det med helsa?

- Det går kjempebra fordi jeg fremdeles har stor glede av å skrive. Jeg tar det litt mer med ro - det går litt langsommere og sånn vil jeg ha det. Når jeg stresser så streiker kroppen totalt, da verker det overalt, sier Margit.

Følg VG Rampelys på Facebook !

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder