BØTELEGGES: Tidligere forlagssjef, nå eier i Bazar forlag, Øyvind Hagen. Foto: Aftenposten
BØTELEGGES: Tidligere forlagssjef, nå eier i Bazar forlag, Øyvind Hagen. Foto: Aftenposten

Bazarsjef bøtelagt etter e-postsnoking

BOK

(VG Nett) Bazareier, Øyvind Hagen, må belage seg på å betale en saftig bot etter at både han og forlaget er dømt for å systematisk ha overvåket en av de ansattes e-post.

Publisert: Oppdatert: 21.08.07 14:42

I sin etterforskning konkluderer politiet med at Hagen blant annet lastet ned og foretok blindkopiering av all inngående e-post til lederen for foretakets svenske avdeling.

Etterforskningen ble igangsatt etter at Datatilsynet anmeldte både Bazar og Øivind Hagen i fjor, for grove brudd på personopplysningsloven.

Tilsynet mener forlaget med Hagen i spissen systematisk har overvåket minst tre av de ansattes e-postkontoer.

LES OGSÅ:Knusende kritikk av Datatilsynet

Denne måneden besluttet statsadvokatene i Oslo at det skal utstedes forelegg både mot foretaket og den tidligere forlagssjefen.

For foretakets del er boten på 50.000 kroner, heter det i politiets pressemelding. Det er ikke oppgitt hvor mye Hagen selv må betale.

Ifølge politiadvokat Ragnvald Brekke i Finans- og miljøkrimseksjonen har politiet kun grunnlag for å bøtelegge forlaget for et av de anmeldte forholdene.

- Vi har konsentrert oss om det ene tilfellet. Andre forhold som er tatt opp i anmeldelsen har vi ikke funnet grunn til å reagere mot, sier Brekke til VG Nett.

Forlaget har så langt ikke tatt stilling til om de kommer til å godta forelegget eller ikke. Politiet saksdokumenter er oversendt Bazars advokat, Ellen Dehn Arvesen.

- Vi avventer hennes vurdering og vil foreløpig ikke kommentere saken ytterligere, sier presseansvarlig i Bazar forlag, Anne Iversen til VG Nett.

- Blindkopierte kontoer

Politiets etterforskning har avdekket at forlagssjefen overtrådte varslingsreglene i personopplysningslovens § 19 og § 20 da han fikk opprettet en såkalt overvåkningskonto i datasystemet som automatisk lastet ned, og foretok blindkopiering av all inngående e-post til lederen for foretakets svenske avdeling.

Etter blindkopieringen til overvåkningskontoen foretok forlagssjefen gjennomgang og søk i den ansattes inngående e-post, slår politiets etterforskning fast.

- Etter vår oppfatning ble den aktuelle ansatte som fikk lastet ned og åpnet sin inngående e-post, ikke varslet om verken nedlastingen av e-postene, at e-postene ble åpnet, hva formålet med nedlastingen var, hva opplysningene skulle brukes til, om de skulle utleveres til andre, og at det var frivillig for de ansatte å gi fra seg slike opplysninger, heter det i politiets pressemelding om saken.

Ifølge Brekke er saken vanskelig fordi det ikke finnes mange sammenlignbare saker.

- I denne saken har vi kommet til motsatt konklusjon enn i saken mot Redningsselskapet. Etterforskningen i seg selv er ikke vanskelig i forhold til faktum, det vanskelige er hvordan vi skal vurdere overtredelsene, sier Brekke.

I en lignende sak mot Redningsselskapet kom Riksadvokaten til at det ikke var grunnlag for å straffe ledelsen i selskapet eller selskapet i seg selv.

Fikk passordene

Den omstridte boksjefen hadde fått tilgang til både passord og e-postkontoer fra forlagets IT-leverandør. Han overvåket også innhold av privat karakter. Hagen forsøkte også å rekonstruere e-post fra den bærbare PC-en til en tidligere ansatt.

Hagen er fortsatt tungt inne i Bazar forlag som eier, selv om han ikke lenger står oppført som forlagssjef.

Øyvind Hagen er mannen bak kommersielle boksuksesser som «Da Vinci-koden» og Paolo Coelhos bøker i store deler av Norden. Han er også prinsesse Märtha Louises forlegger, idet han personlig har engasjert henne i arbeid med et større eventyrbokverk for internasjonal lansering.

- Stolte ikke på dem

I sin tilsynsrapport fra 2006 konkluderte Datatilsynet blant annet med flere klare brudd på personopplysningsloven.

I rapporten innrømmer og forsvarer Øyvind Hagen e-postovervåkningen, og at han systematisk i hemmelighet har lagret både inn- og utgående e-post. Han forklarer overvåkingen med at han måtte følge med noen ansatte i oppsigelsestiden, fordi han ikke lenger stolte på dem, og fryktet at de kunne skade forlaget.

Her kan du lese mer om