Les de første kapitlene i høstens store forfatterportrett!

85-ÅRSDAG: Kjell Askildsen fylte 85 år i høst, og med «Kjell Askildsen. Et liv» videreutvikler Alf van der Hagen sin blanding av intervju, biografi og memoarer.

Alf van der Hagen: «Kjell Askildsen. Et liv»

I tillegg til å være et glimrende forfatterportrett, er denne boken også et stykke levende fortalt kulturhistorie.

Av 

Sindre Hovdenakk

Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

VG:s terninger viser 6 prikker

Det er en sann svir å lese Alf van der Hagens intervjubok med Kjell Askildsen. Bare ett år etter at han skrev Dag Solstads «Uskrevne memoarer», kan Norges trolig beste litterære intervjuer igjen legge på bordet et imponerende grundig og velskrevet stykke arbeid.

Metoden har vært den samme som med Solstad-boken; lange intervjuer akkompagnert av passende mengder rødvin. Og selvfølgelig med fjellstø research i bunn.

I tillegg til å beherske Askildsens forfatterskap til fingerspissene, har van der Hagen blant annet hatt tilgang til forfatterens notatbøker – og syvende sanser! Et råmateriale tilsvarende 1400 boksider er kuttet ned til 350 sider pregnant prosa.

Dette er en bok der det skjer noe på hver eneste side. Med stødig hånd leder bokens forfatter oss gjennom et liv som hadde sitt utspring i et pietistisk førkrigs-Mandal, gjennom en lang rekke mer eller mindre faste bopeler og en serie enda løsere jobber.

Kjell Askildsen har vært bryggearbeider, guide på Bogstad, pensjonatvert, frilansmedarbeider i VG (!) og mye mer. Kvinner er erobret og blitt forlatt igjen, men det politiske engasjementet på venstresiden har han vært trofast mot.

Og hele tiden, siden debuten i 1953, først og fremst forfatter. En forfatter som til tross for mange avbrudd og sidespor bygget seg opp til en av våre aller mest anerkjente prosaister.

Den som kjenner Askildsens litterære stil, vil i denne boken kjenne igjen en personlighet preget av presisjon og tilstedeværelse. Det er ikke mange norske forfattere som kan snakke særlig godt om sitt eget forfatterskap, men Kjell Askildsen vet å si fornuftige ting også om sine mindre vellykkede arbeider. Skjønt, hans mest karakteristiske utsagn er nok dette: «Jeg har vært god hele tiden, jeg.»

Og han protesterer sterkt mot å bli kalt minimalist. Bruk heller «fortettethet», foreslår han selv. Det er lett å være enig.

I tillegg til å være et glimrende forfatterportrett, er denne boken også et stykke levende fortalt kulturhistorie. Her fortelles det om flere generasjoner norske forfatter som Kjell Askildsen har kjent. Fra Odd Eidem og Johan Borgen til Tove Nilsen og Terje Holtet Larsen.

Et førsteklasses litterært liv.

Publisert:

Les også

 1. Norgespremiere i Haugesund: Kjell Askildsen filmet i Finland

  (VG Nett) - Det er jo godt at man fortsatt kan brukes til noe!

Mer om

Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Knausgård med ny bokserie

 2. En historie som gjør inntrykk: Bokanmeldelse: Alf van der Hagen: «Leseren. En samtale med Henning Hagerup»

 3. Dag Solstad: - 78 år er en høy alder å skrive romaner i

 4. Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris

 5. Pluss content

  Her er VG-anmeldernes bokfavoritter

Fra andre aviser

 1. Askildsen gir ekte leseglede

  Aftenposten
 2. Dag Solstad fyller 80. Han fortjener et nytt festskrift.

  Bergens Tidende
 3. Kjell Askildsen har et talent for å skrelle vekk unødvendig tomprat. Nå fyller han 90 år

  Aftenposten
 4. Forfatteren som sluttet å skrive

  Aftenposten
 5. Kjell Askildsen med nydelig og rått comeback

  Aftenposten
 6. En gang hatet han USA. Så forandret alt seg.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no