«Det sterkeste jeg har lest på lang tid»

VIL BLI HUSKET: VGs anmelder var skeptisk til amerikanske Hanya Yanagiharas «Et lite liv» - fordi superlativer som «magisk» og «uforglemmelig» haglet over boken. Det var en av fjorårets mest omtalte og mest leste bok i USA. Men anmelder Gabriel Vosgraff Moro mener den fortjener alle superlativene - og at det er en roman som vil bli husket lenge. Foto: Jenny Westerhoff

Bokanmeldelse: Hanya Yanagihara: «Et lite liv»

Det finnes romaner som gjør fysisk vondt å lese. En av de mest omtalte romanene i USA i fjor, Hanya Yanagiharas roman «Et lite liv», er en slik bok.

Av 

Gabriel Michael Vosgraff Moro

Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Jeg er alltid skeptisk til hypede romaner fra USA. Ofte er det snakk om bestselgere pepret med positive, men intetsigende ord på omslaget av typen «magisk» eller «enestående» - og bøkene har gjerne vunnet en pris eller to. Det er sjelden de lever opp til forhåndsreklamen, og for meg går de fleste av disse bøkene i glemmeboken straks de er lest.

«Et lite liv» er et unntak. Romanen passer til beskrivelsen ovenfor, men vil bli husket. Lenge.

Les: The Guardian-journalist refser norsk terningjuks

Det begynner gjenkjennelig:

Fire kamerater fra college forsøker å etablere seg i New York etter studiene. Skuespilleren Willem, kunstneren JB, arkitekten Malcolm og advokaten Jude, er alle enere på sine felt. En sammensveiset gjeng, som setter vennskapet foran alt annet. De kommer fra ulike sosiale miljøer, men studiene har ført dem sammen.

Fikk med deg? Terningkast 6 til Karin Fossums nye krim

Romanen, som er nesten 800 sider lang og i tid strekker seg over mer enn 30 år, følger de fire mennene gjennom opp og nedturer. Det er en klassisk historie, en blanding av eventyr og naturalisme, med tydelige hint til Charles Dickens eller andre 1800-tallsforfattere.

Romanen er blottet for referanser til årstall, selv om bruken av mobiltelefon gir en viss pekepinn. Heller ingen politiske eller kulturelle hendelser blir nevnt. Vi befinner oss utelukkende i den tette verdenen som utgjør vennskapet mellom de fire mennene.

Den egentlige hovedpersonen er Jude, som i likhet med bestevennen Willem er foreldreløs. Men Jude bærer også på en fortid som er så grusom og fornedrende, at han ikke er i stand til å fortelle om den, ikke engang til sine nærmeste venner.

Sjekk også ut: En bitteliten roman med tittelen «Et helt liv»

I tillegg til å være en hyllest til vennskapet, inneholder denne boken den mest detaljerte skildringen jeg har lest om senskader etter overgrep.

Jude er en elsket, høyt begavet, men ødelagt mann, som lenge er en gåte for alle rundt seg. Smerten og traumene takler han ved å kutte seg. Judes lidelseshistorie er rett og slett noe av det sterkeste jeg har lest på lang tid. Det er denne tematikken som gjør at «Et lite liv» skiller seg fra andre romaner om vennegjenger i New York, en ikke akkurat uutforsket «sjanger», som lett kunne blitt en ganske slapp affære.

Sjekk topplisten: Forfatter tjente 815 millioner kroner på ett år

En roman av et slikt omfang, er nesten nødt til å inneholde svakere partier, klisjeer og repetisjoner. I likhet med de fleste mursteiner er et «Et lite liv» for lang. Forfatterens forlegger skal ha bedt henne kutte en tredjedel. Det ble ikke gjort.

Mest irriterende er det at Yanagihara ikke alltid stoler på leseren, men gjentar selvfølgeligheter og utbroderer følelser som vi allerede er klar over. Påfallende er det også hvor ekstremt begavede alle i denne boken er. Det hadde styrket troverdigheten om ikke alle var unntaksmennesker, med karrierer som bare går én vei: Til himmels!

Til tross for at den ikke er perfekt, må «Et lite liv» kunne karakterises som en stor leseopplevelse, en oppslukende fortelling om det vakreste og vondeste i et menneskeliv. En roman som blir en hel verden, et helt liv og fanger leseren i time etter time etter time. Også etter at siste side er lest.

Av GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO

Fikk du med deg? Videopremiere på boktrailer til Linnéa Myhres nye roman:

Publisert:

Les også

 1. Ukas boktips!

  Bokhøsten er allerede godt i gang, og start den gjerne med en liten perle av en bok på 130 sider.
 2. Linnea Myhre med ny bok: – Livredd for hva folk vil synes

  Linnéa Myhre (26) sier det har vært vanskelig å ikke skrive om seg selv i sin nye roman «Hver gang du forlater meg» - og…
 3. Disse forfatterne tjener mest i verden

  Verdens rikeste forfatter for tredje år på rad er James Patterson (69) - som håvet inn over 815 millioner kroner det…
 4. Harry Potter årets mestselgende bok - på syv dager

  «Harry Potter and the Cursed Child» er den fjerde raskest selgende boken noensinne i Storbritannia.
 5. Forlagene Panta og Bastion bruker falske terningkast

  Forlaget Panta bruker en rekke terningkast 6 i markedsføringen av en ny bokutgivelse.

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Britney Spears + Linnéa Myhre = Sant! Bokanmeldelse: Linnéa Myhre: «Meg, meg, meg»

 2. Linnea Myhre med ny bok: – Livredd for hva folk vil synes

 3. Bemerkelsesverdig romandebut! Bokanmeldelse: Klara Hveberg - «Lene din ensomhet langsomt mot min»

 4. Bokanmeldelse: Ida Hegazi Høyer: «ene ⎜skissen»

 5. En sann svir! Jonas Hassen Khemiri: «Pappaklausulen»

Fra andre aviser

 1. Når en pakke barberblader er den eneste beskyttelsen mot verden

  Aftenposten
 2. Hanya Yanagihara har skrevet en roman som vil få deg til å miste fatningen.

  Aftenposten
 3. Zadie Smith: Danseroman det svinger skikkelig av

  Aftenposten
 4. Utsolgt førsteopplag og gode anmeldelser til Heivolls nye roman

  Fædrelandsvennen
 5. Snurrig avantgarderoman fra Johan Harstad

  Bergens Tidende
 6. Sauebonde fra Sirdal vant Brageprisen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no