Unni Lindell: Nå er jeg en «ekte» krimdronning

Unni Lindell (57) feiret den 10. boken om Cato Isaksen med en ekte krimdronningfest. Ekte, fordi hun har funnet ut at hun er i slekt med den nederlandske kongen.

  • Camilla Norli
  • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over fem år gammel

For en uke siden komUnni Lindells krimroman «Brudekisten» ut. Det er den 10. boken om Cato Isaksen, og Unni har avslørt overfor VG at det også er den siste med Cato som hovedperson.

På torsdag trommet Lindell og Aschehoug sammen til fest i forlagets villa i Drammensveien i Oslo - hvor Unni samlet familie, hjertevenner og businesspartnere.

- Jeg er ikke lett å være gift med og jeg velger ofte bort deg for å skrive. Men siden du er deg, og har så mye selvtillit - så går det bra, sa en tydelig rørt forfatter til sin ektemann Per Christian Garnæs.

Oransje dronning

Gjestelisten avslørte at Unni har venner overalt, på kryss av alle bransjer.

- Jeg synes det er gøy å ha forskjellige type venner. Og nå har jeg litt sånn «once in a lifetime»-følelse. Min egen «hagefest» i Drammensveien med 100 gjester, sierUnni - som stiller i knalloransje tyllskjørt for anledningen.

- Jeg så det i vinduet i en ballerinabutikk og tenkte at det hadde vært gøy. Så nå har jeg klipt av trusen som var inni - og tenker at dette er riktig anledning. Min egen krimdronningfest.

Da Unni var med i slektsprogrammet «Hvem tror du at du er» på NRK i 2010, havnet hun ute på en traurig gruveøy i havet utenfor Gryt i Sverige.

- Der ble min oldefar Carl Wilhelm Theodor født. Moren Wilhelmina døde i en grotte på gruveøya da han var 5 måneder. NRK gransket så langt som til båtsmannen Nils Julafton. Alt var grått, død, fattigdom og fordervelse, fortellerUnni.

Blått blod

Men i sommer googlet hun seg videre på slektslisten som researcherne i NRK hadde gitt henne.

Da hun kom til en Ursula von Zozenow, hoppet hun i stolen.

Brikkene falt på plass:

- Hun var oldemoren til dronning Beatrix av Nederland. Dermed er jeg altså ikke bare krimdronning, men i slekt med den nåværende kongen av Nederland, Willem-Alexander, hehe. Selv om jeg nå har skrevet krim fra Gaustad, er jeg ikke gal, altså, jeg har fått det bevist.

Så nå kan Unni danse i sitt oransje tyllskjørt og flotte seg med at hun har kongelig blod.

- Jeg synes bare det er veldig gøy, sierLindell, som også har tvunget noe oransje på mannen - så de matcher på festen.

- Jeg kjøpte et oransje slips til ham, og da sa han: «Nå synes jeg du overdriver litt». Men dette er en dag for å overdrive, mener Unni.

Folk og fest

«Brudekisten» har solgt over 40000 bøker på under en uke. Boklisten viser at Unni etter bare én dag i bokhandel går inn på 3. plass. Neste uke satser hun på å vippe bestselgeren Jojo Moyes, som innehar de to øverste plassene, ned av tronen.

- Jeg tror det skal gå. Og jeg er veldig glad for denne festen. Det er forlaget som feirer meg stort, og jeg er veldig stolt. Det er jo jubileum for Cato Isaksen - med 10 bøker, sierUnni - som før festen fikk tilbake litt av følelsen hun kunne ha som barn.

- Da jeg var liten vokste jeg opp i blokk. Jeg hadde ikke så mange venner, og en gang jeg hadde invitert til fest - var det ingen som kom. Jeg fikk litt den følelsen nå før denne festen: Tenk om ingen kommer!

Ble hyllet

Men siden den gang har hun fått en hel haug med venner - og i går troppet flere av dem opp for å hylle henne.

Forlagssjef Mads Nygård åpnet festen, og det var underholdning av blant andre Kaia Huuse, Hanne Krogh og Per Christian Ellefsen.Unniselv fortalte om sin første stil på barneskolen. For allerede som 3.-klassing begynte hun å drepe på papiret.

- Det var om en tur i blåbærskogen der ALLE ble drept: Bjørnen, jegeren, foreldre, barn og til og med et ekorn, lerUnni.

Les også

Flere artikler

  1. Unni Lindell feirer 60 år: – Jeg føler meg som en dronning

  2. Bare «Skam»-skuespillerne manglet på Aschehougs hagefest

  3. Pluss content

    Tar farvel med Cato Isaksen som hovedperson

  4. Unni Lindell stakk av fra hagefest: – Fikk anmeldelse i fleisen

  5. Dette er kjendisenes hagefestminner

  6. Unni Lindell om ekteskapet: Derfor bor vi hver for oss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder