VELKJENT STREK: Paret bak den populære historien om Gruffalo er ute med ny bok - og på julaften vises den også som animasjonsfilm på NRK super.

Ukens boktips - årets beste svenske og norsk kvinne på vei ut i verden

Vi tipser om norske Kaja Nordengen (29) som er på vei ut i verden med sin «Hjernen i stjernen» og Lina Wolff som har skrevet årets beste svenske roman. Og til alle fans av Gruffalo sier vi: Se opp for Pinnemann!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

1. Kaja Nordengen: «Hjernen er stjernen» (Kagge)

En norsk bok om hjernen hevder seg nå på lik linje med internasjonale vitenskaps-bestselgere om tarm og hjerne.«Hjernen er stjernen» har ligget i flere uker på den norske bestselgerlisten for generell litteratur og er solgt til Danmark, Sverige og Finland - og er så langt trykket i 14.000 eksemplarer. Dette er en faglig, men folkelig og underholdende bok om hvordan hjernen vår fungerer. 29 år gamle Nordengen fullførte en doktorgrad om hjernen i 2014 og har undervist ved universitetet siden hun var bare 21 år gammel.

Siste: 10.000 barn mener dette er årets beste barnebok

2. Julia Donaldson/Axel Scheffler: «Pinnemann» (Omnipax)

Det er lett å se at dette er en ny bok fra forfatteren og illustratøren bak den ekstremt populære Gruffalo. Som i Gruffalo fortelles historien på rim, og barna vil raskt kjenne seg igjen i streken til illustratør Scheffler. Nå handler det om Pinnemann og hans pinnefamilie, men hva skjer når en hund tror han bare er en vanlig pinne? Pinnemann havner etterhvert langt bort fra familien, og det ser absolutt ikke bra ut når han havner i peisen. Vil han komme hjem til pinnefamilien sin igjen? Blir også animasjonsfilm som skal vises på NRK Super på morgenen på julaften.

Fått med deg? Tiårets beste barnebøker

3. Lina Wolff: «De polyglotta älskarna» (Albert Bonniers forlag) Dette er årets beste svenske roman, mener juryen som mandag delte ut den største svenske litteraturprisen, Augustprisen. «Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.», skriver hovedpersonen Ellinor i en kontaktannonse, og det fører henne til en litteraturkritiker med voldstendenser. Dette er utgansgspunktet for en roman som juryen beskriver som en forseggjort, flerfoldig og intrikat saga for voksne.

Fått med deg: VGs ferske bokanmeldelser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder