GJENOPPSTÅR: Harry Potter (Daniel Radcliff), Ron Weasley (Rupert Grint) og Hermine Grang (Emma Watson), her fra filmen «Harry Potter og dødstalismanene», har fått nye liv i teater- og bokform Foto: Jaap Buitendijk Warner Bros.

Harry Potter-bøkene raser ut av butikkene

På to dager nærmer både Norli og Ark seg utsolgt for «Harry Potter and the Cursed Child».

  • Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Harry Potter-universet har gjenoppstått i juli. Først hadde teaterstykket om «Harry Potter and the Cursed Child» premiere på Palace Theatre i London 30. juli, og natt til 31. juli kom boken med manuskriptet.

Les også: Harry Potter tilbake med teater, bok, og kanskje Potter Go

Allerede to dager etter at salget av det som omtales som Harry Potter 8, begynte i Norge nærmer både Norli og Ark seg utsolgt i alle sine butikker.

– Den raser ut av butikkene, sier Gine Jonassen, kategori- og innkjøpssjef i Norli.

Påfyll

De har en tett dialog med distributør i England, men i motsetning til Ark har ikke de fått påfyll av bøker ennå.

– Vi fikk heldigvis påfyll av bøker i går, men nå er distributøren vår i England utsolgt også. Det ser ut til at de får flere bøker i slutten av uken, og vi har daglig kontakt med dem, forteller Marit Grue, kategorisjef for skjønnlitteratur i Ark.

Hun forteller at salget har gått over all forventning. Selv om de visste at Harry Potter var stort, hadde de ikke trodd det skulle bli så stort. Verken hun eller Gine Jonassen i Norli vil gå konkret inn på tall, men at de er overrasket og gleder seg over Harry Potter-feberen er det ingen tvil om.

ETTERLENGTET: «Harry Potter and the Cursed Child» gir fansen svar på hva som skjedde med den magiske trioen Foto: Little, Brown Book Group

– Det viser at fansen er på plass nok en gang. Dette er et manuskript i bokform, som er utsolgt på to dager, det er veldig spesielt, forteller Jonassen.

Emma Watson: – Noen ting i forestillingen var om mulig vakrere enn i filmene

Det britiske forlaget som gir ut boken, Little, Brown Book Group har konkrete tall på hvor mange bøker som har blitt solgt utenfor Storbritannia.

I en pressemelding skriver de dog at Harry Potter and the Cursed Child er den best selgende boken det siste tiåret, med over 600.000 solgte på under tre døgn. Norli kategoriserte boken som en bestselger, og kjøpte inn eksemplarer i toppsjiktet, likevel er det ikke nok.

– Selv ni år etter klarer Harry Potter-fansen og skape furore, mener Jonassen.

Vanskelig å spå salgssuksessen

Ingen av kjedene var helt trygge på hvordan denne boken ville slå an. Med tanke på at det er så mange år siden forrige bok kom kunne interessen ha avtatt noe. I tillegg er ikke dette en bok, men et teatermanuskript utgitt i bokform.

– Det viser bare hvor stort Harry Potter-universet er, og hvor uthungret fansen er på noe nytt om Potter, forteller Gure.

Harry Potter-park: Verdens beste fornøyelses-opplevelse

Ark har først og fremst tenkt at skuespillet vil treffe generasjonen som har vokst opp med Harry Potter, altså de mellom 20 og 30. Det viser seg at den treffer bredere enn som så.

– Datteren min på 12 år skal lese den på engelsk nå fordi hun ikke klarer å vente til den kommer på norsk, forteller Gure.

Jonassen forteller om fans i andre enden av aldersskalaen.

– Jeg kjenner folk i 40-årene som selvfølgelig skal lese boken, også de har vokst opp med Harry Potter. Målgruppen til Harry Potter strekker seg over flere generasjoner, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder