FORFATTEREN: Max Porter (f. 1981) er en britisk forfatter, forhenværende bokhandler og forlagsredaktør i Granta. For sin første roman, «Sorg er den greia med fjær» (2015) vant han blant annet Young Writer of the Year og Dylan Thomas-prisen. Romanen er solgt til 29 land.

Genial eller mislykket? Bokanmeldelse «Lanny» av Max Porter

VG:s terninger viser 4 prikker

Max Porters nye roman etter brakdebuten med «Sorg er den greia med fjær», er en høyst merkverdig, forbløffende irriterende bok.

 • Gabriel Michael Vosgraff Moro

Britiske Max Porter ble en umiddelbar kritikeryndling da han debuterte med den snodige romanen «Sorg er den greia med fjær» i 2015. En ganske annerledes bok om sorg, der en kråke visstnok spiller en sentral rolle. Jeg har ikke lest den, men etter anmeldelsene å dømme, er det en såkalt «perle».

Fått med deg? Disse bøkene er årets beste, mener Bragejuryene

Forventningene var derfor høye til Porters andrebok, «Lanny», som nå er oversatt til norsk i det som må ha vært en krevende oversetterjobb for Arne Ruste.

Allerede på de første sidene blir det klart at Porter ikke er en tradisjonell historieforteller. En entitet kalt Urfader Snylterot, en slags naturånd, som i originalen bærer navnet Dead Papa Toothwort, har i århundrer lyttet til landsbyens kor av stemmer. Snart trenger bruddstykker av menneskelig jammer og sladder inn på boksidene. Setningene er ukonvensjonelt satt opp, de kan kveile seg i halvsirkler, renne ned over siden eller endre størrelse.

les også

Dag Solstad ut mot Klassekampen: Kyss meg i ræva!

Porter er tydelig en eksperimentell forfatter, som ikke er redd for å utfordre leseren ved hjelp av poesiens virkemidler.

Den ytre handlingen er enkel: Et par har flyttet til en liten by på landet med sin sønn. Moren er forhenværende skuespiller, nå krimforfatter. Faren jobber med et eller annet fornuftig inne i storbyen og pendler til jobb. Den unge sønnen deres, Lanny, er en raring. Et spørrende, undrende naturbarn, som mer enn én gang har overrasket sine foreldre ved å tilsynelatende gjøre de utroligste ting.

Historien om det gåtefulle barnet fortelles av hans foreldre, samt en berømt lokal kunstner, landsbyens «original», om du vil, som tar Lanny under sine vinger. Men det kommer mørkere tider, og Urfader Snylterot lytter oppmerksomt i kulissene.

Fått med deg denne terningkast 6-romanen? Imponerende vikingsaga

Å oppsummere denne romanen på en såpass banal måte, er antagelig et overtramp. «Lanny» er en underlig, til tider irriterende bok, som testet min tålmodighet, særlig i partiene der den forveksler originalitet med fiksfakserier.

Ved endt lesning er jeg ikke sikker på om forfatteren er genial eller poserer i keiserens nye klær. Aller best er midtpartiet som omhandler en forsvinning og utelukkende fortelles ved hjelp av bruddstykker, der bygdesladder og britisk folklore går opp i en høyere enhet.

Romanen forener på uventet vis eventyrsjangeren med eksperimentell thriller og familiedrama. Porter skriver frem en kakofoni av stemmer som forsøker å sirkle inn hvem den merkelige Lanny egentlig er og hva han representerer i verden. Svaret er på ingen måte entydig.

«Lanny» er en roman som utfordrer leseren og som det er vanskelig å bli klok på. En bok som vekker såpass motstridene følelser, fortjener å bli tatt på alvor, selv om denne leseren ikke riktig makter å slippe jubelen løs.

Anmeldt av: Gabriel Moro

Kjøp boken

Max Porter (Author) «Lanny»

Norli

349,-
Til butikk

Les også

 1. En vilje av stål og is! Bokanmeldelse: Aksel Lund Svindal: «Større enn meg»

  Alpinisten Aksel Lund Svindal ble senest i fjor kåret til Norges mest populære idrettsutøver.
 2. Klassekampen-redaktør til Dag Solstad: – Beklager

  Klassekampens ansvarlige redaktør Mari Skurdal beklager overfor forfatter Dag Solstad og sier avisen fremstår som…
 3. Majestetisk maraton - Bokanmeldelse Tor Bomann-Larsen: «Kongen. Haakon & Maud, bok VIII»

  For en eventyrlig reise Tor Bomann-Larsen har tatt leserne med på! Han har hatt et enestående kildemateriale og turnert…
 4. Greta Thunberg nekter å ta imot prisen fra Nordisk råd – refser blant annet Norge

  Norske Kristin Roskifte (44) ble tirsdag kveld belønnet med Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur.

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Klassekampen-redaktør til Dag Solstad: – Beklager

 2. Norges nye krimprinsesse? Bokanmeldelse: Agnes Ravatn: «Dei sju dørene»

 3. Ingvar Ambjørnsen: – Ny Elling til våren

 4. Energibombe! Bokanmeldelse: Dag Solstad: «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen»

 5. Helt perfekt sommerbok! Bokanmeldelse: Benedict Wells: «Becks siste sommer»

Fra andre aviser

 1. Anbefalinger: Disse bøkene kan du kose deg med i høstferien

  Aftenposten
 2. Utsolgt førsteopplag og gode anmeldelser til Heivolls nye roman

  Fædrelandsvennen
 3. Rannveig Leite Molvens nye roman er tidvis frustrerende monoton.

  Bergens Tidende
 4. Bokanmeldelse: Hanne Ørstavik skriver godt om et sviktet barn

  Aftenposten
 5. Bokanmeldelse: Tidvis spennende bok om eggdonorer og surrogati i Ukraina

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: Karin Fossum er en dyktig menneskeskildrer i sin nye krim

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder