VOKSTE OPP MED BLOMSTER: Holly Ringland vokste ifølge forlaget opp i morens tropiske hage i Australia. Hun vant blant annet den store australske bokprisen, Australian Book Industry Award, i 2019 for debutboken - som nå kommer på norsk og nesten 30 andre språk. Foto: Giulia Zonza

Kur for kjærlighet - Holly Ringland: «Alice Harts fortapte blomster»

VG:s terninger viser 5 prikker

Vil du bort fra verdens kjas og mas og nedslående nyheter – stup inn i Holly Ringlands vidunderlige verden – der blomster har eget språk og kraft, og muntlige fortellinger blir virkelighet.

Skjønt vidunderlig er alt ikke i denne smart oppbygde underholdningsromanen.

Forfatteren Holly Ringland vokste opp i morens tropiske hage nord i Australia med dyp kjærlighet og respekt til landets urbefolkning og kultur – noe som formidles vakkert og ustanselig over boksidene.

Fått med deg den nye Jojo Moyes-boka? Helt oppslukende!

«Alice Harts fortapte blomster» er Ringlands debutroman som er solgt til 29 land og har vunnet flere prisen. Senest denne uken ble den nominert til prestisjeprisen IMPAC Dublin Literary Award 2020. I 2021 blir det også TV-serie av boken.

I romanen «Alice Harts fortapte blomster» er det voldelige familieforhold, fortiede historier og usannheter, men også eksotiske miljøer i fleng i en veldreid story.

Den lille jenta Alice Hart vokser opp helt isolert på en sukkerørsgård ute ved Australias vakre kyst. En tyrannisk far slår moren og straffer med Alice for den minste ting.

Et eventyrlig øyeblikk på biblioteket der hun får lånekort og bok, smadres av faren, for hun skal ikke få impulser utenfra. Samtidig går faren på verkstedet og skjærer ut de vidunderligste figurer – og der er han lykkelig, Men etter nok en krise går hjemmet opp i brann, foreldrene omkommer, ni år gamle Alice reddes så vidt ut av flammene, og også en liten bror – noe Alice ikke får vite. Ja, i hele oppveksten sliter Alice med det uforløste om rundt foreldrene.

les også

Sigrid Bonde Tusvik og Else Kåss Furuseth utleverer vennskapet! Bokanmeldelse: «Kan alle sjekke kalenderen?»

Langs to tiår i Alices liv skaper Ringland miljøer og fortellinger som bringer nye elementer inn i denne underholdningssjangeren, som nok først og fremst appellerer til kvinner. Her er overflod av bankende hjerte og dirrende smerte.

Hos Ringland er det ikke slott og herregårder, men et frodig blomsterunivers som stadig lærer leseren nytt. Hvert kapittel åpner med en blomst fra et geografisk område i Australia. Honninggrevillea betyr fremsyn, synskhet. Ørkeneik betyr oppstandelse.

Fått med deg denne sekserromanen? Energibombe!

Alice havner hos bestemoren June, som driver en stor blomsterfarm, der en rekke kvinner har endt etter ulike dramatiske og traumatiske hendelser. «Hver blomst har et hemmelig språk», sier bestemor. Og blomstene June har på seg når Alice blir hentet betyr: ny sjanse.

Men i stedet for ord, blir det blomsterspråket som skal forklare Alice alt hun lurer på. Det holder ikke, og en dag forlater Alice farmen, sveket og rasende – og ender i et himmelsk vakkert krater – med eksotiske blomster - langt inne i den australske ørkenen, med fascinerende nye mennesker og en voldelig kjæreste.

Mange får stor innvirkning på Alices livsvalg, og de klokeste kvinnene langs Alices livsvei er urinnvånerne.

Skildringen av Alice som vekkes av sin indre skaperkraft, er medrivende. Hun vil bryte ut og skrive, hun som er fortalt alskens fortellinger og gåtefulle vendinger i alle år.  Og visste du det ikke? Flaggermusvinget koralltre betyr kur for kjærlighetssorg. 

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder