KNAUSGÅRDS DOMMEDAG: VGs anmelder mener Karl Ove Knausgårds roman «Morgenstjernen» er en storslått leseropplevelse som sitter i lenge.

Storslått dommedag! Bokanmeldelse: Karl Ove Knausgård: «Morgenstjernen»

VG:s terninger viser 5 prikker

Sterk uhygge og snikende redsel. Karl Ove Knausgård (51) har skrevet en ambisiøs og fascinerende roman om store krefter og små menneskeskjebner.

 • Sindre Hovdenakk
Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

Ni år etter at han avsluttet seksbindsverket «Min kamp» er Knausgård tilbake med en ny omfangsrik roman som både peker tilbake i forfatterskapet og samtidig viser en vei videre for denne enestående skribenten.

Tittelen «Morgenstjernen» viser til det uforklarlige, enorme lyset som i løpet av et par glohete augustdager henger på himmelen over Norge.

Mesteparten av handlingen utspiller seg i Bergensområdet, men vi skal også til et landskap som minner om det sørlige Norge der forfatteren selv vokste opp.

Den første av i alt ni personer som vi følger gjennom denne historien er litteraturprofessoren Arne som sammen med familien er i ferd med å avslutte sommerferien ved kysten. Allerede på bokens første sider blir vi introdusert for den snikende følelsen av at noe illevarslende uhyggelig er i ferd med å skje.

Arnes psykisk ustabile kunstnerkone Tove skaper uro og usikkerhet rundt seg, og i den deskriptivt nære skildringen av henne og resten av familien er det umulig å overse parallellene til «Min kamp» og de selvbiografiske bøkene til Knausgårds ekskone Linda Boström.

Les også

Hudløs skilsmisseroman: Bokanmeldelse: Linda Boström Knausgård: «Oktoberbarn»

Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman «Oktoberbarn» opp til et enestående…

Men det er altså Morgenstjernen som er selve hovedpersonen, det er den som utløser rekken av desperate, irrasjonelle og til dels fatale valg hos bokens hovedpersoner.

I tillegg til Arne dreier det seg om presten Kathrine som sliter med eksistensiell tvil både om sin tro og sitt privatliv, om unge Emil som gjør en stygg feil i barnehagen der han jobber, om Iselin som treffer Vår Herre på Burger King, og om sykepleieren Solveig som opplever at en organoperasjon må avbrytes når donoren våkner til live.

Videre møter vi den kyniske journalisten Jostein som tror at han har fått sitt livs sak i fanget, kona hans Turid som under en nattevakt på en psykiatrisk institusjon kommer til å slippe løs en pasient – med uante følger, og Vibeke som skal forberede sin manns 60-årsdag.

Og endelig møter vi Egil, rikmannssønnen som lever i selvvalgt isolasjon på hytta, med en tendens til overspente tolkninger av gamle filosofers verker.

Pluss content
Les også

Karl Ove Knausgårds nye liv i London: Ble far for femte gang

«Min kamp» er et tilbakelagt kapittel og et tilbakelagt liv: Nå lever Karl Ove Knausgård et helt nytt liv i London: Med…

Det er i utgangspunktet troverdige karakterer vi møter, men de blir alle løftet inn i en verden av uforståelige og unaturlige hendelser. Preget av fatale feilvalg og det som nærmest må kunne kalles en følelse av eksistensiell krise. 

Noen av dem sneier innom hverandres skjebner i løpet av handlingen. Andre blir stående ganske for seg selv. Men dette er uansett mennesker vi på en eller annen måte kan kjenne oss igjen i. Med alle deres feil, drømmer, samvittighet og begjær.

Karl Ove Knausgård overskrider grundig det realistiske i denne boken. Noen av partiene peker tilbake til romanen «En tid for alt» fra 2004, der engler og bibelske fortellinger hadde en sentral plass. Dette er noe vi også støter på i «Morgenstjernen», i kombinasjon med det som kan kalles menneskelige urmyter.

Knausgård går enda lenger inn i det filosofiske når han lar essayet «Om døden og de døde», lagt i pennen på romankarakteren Egil Stray, avslutte boken.

Denne besettelsen av dødsforestillinger, sjamanisme og riter kan sikkert oppfattes som spennende for mange lesere. Selv er jeg mindre engasjert i denne metafysiske siden av Knausgård forfatterskap.

Men han makter likevel å knytte det meste av dette tunge tankegodset sammen med den skjønnlitterære historien han vil fortelle. Det er i seg selv et kjennetegn på en stor forfatter.

«Morgenstjernen» er ikke en roman som kan forklares. Den må oppleves med åpne sanser og et fritt sinn.

Den som tar sjansen får en storslått leseopplevelse som blir sittende. Lenge.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Kjøp boken

Karl Ove Knausgård «Morgenstjernen: roman»

Norli

347,-
Til butikk
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Knausgård og kona kom sammen på rød løper

  FRANKFURT (VG) Karl Ove Knausgård (50) dukket opp på rød løper på bokmessen Frankfurt 2019 med redaktørkona Michal…
 2. Linda Boström Knausgård om skilsmissen: – Ting kunne vært annerledes

  Linda Boström Knausgård (47) har skrevet bok om elektrosjokkbehandlingen hun ble utsatt for og sorgen etter skilsmissen…
 3. 12 boktips for årets bokhøst!

  Nesbø-elsker, Ferrante-frelst eller Knausgård-gal? Gjør deg klar for «tidenes romanbokhøst» som også rommer oppfølgere…
 4. Karl Ove Knausgårds tale på bokmessen i Frankfurt

  Karl Ove Knausgård gjorde en sjelden opptreden på bokmessen i Frankfurt.
 5. Karl Ove Knausgårds nye liv i London: Ble far for femte gang

  «Min kamp» er et tilbakelagt kapittel og et tilbakelagt liv: Nå lever Karl Ove Knausgård et helt nytt liv i London: Med…
  Pluss content

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Karl Ove Knausgård

Flere artikler

 1. Karl Ove Knausgård: – Aldri vært på et så bra sted i livet

 2. Karl Ove Knausgård skriver serie – følger opp «Morgenstjernen»

 3. Knausgård avslører: Skriver storverk på fem bøker

 4. VG kårer: Årets beste bøker 2020!

 5. Karl Ove Knausgård: Øyeblikket som endret alt

Fra andre aviser

 1. Knausgård bygger opp til dramatikk. Men den koker bort i kålen.

  Bergens Tidende
 2. Knausgård-roman får verdenspremiere på scenen i Bergen

  Bergens Tidende
 3. Vår anmelder: Knausgård skriver med større overskudd og humor enn på lenge

  Aftenposten
 4. Bokanmeldelse: Karl Ove Knausgårds nye roman føles som et konstruert bokprosjekt

  Aftenposten
 5. «Morgenstjernen» på DNS: – Mangelfull Knausgård-oppsetning

  Bergens Tidende
 6. Dette er noen av bøkene som kommer til å prege bokhøsten

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no