SVARER TERRORISTEN: Oslos varaordfører og 22. juli-overlevende Kamzy Gunaratnam avslutter sin selvbiografi «Din kamp er min kamp» med å svare Anders Behring Breivik som hadde sendt henne et langt brev der han ber om tilgivelse. Foto: Line Møller

Kamzy svarer Behring Breivik i ny bok. Bokanmeldelse: «Din kamp er min kamp»

VG:s terninger viser 5 prikker

Kamzy Gunaratnams bok begynner og slutter i en slags dialog med Utøya-terroristen Anders Behring Breivik. Det er både modig, opprørende og provoserende gjort.

Av 

Sindre Hovdenakk

Publisert:

Hun er Oslos varaordfører og nestleder i Oslo Arbeiderparti. Til høsten står hun på sikker plass på Arbeiderpartiets stortingsvalgliste.

Kamzy Gunaratnam er på mange måter en suksesshistorie, og en fremstående representant for den såkalte 22. juli-generasjonen: En Utøya-overlevende som ti år etter det groteske terroranslaget slåss videre for de verdiene og den politikken arbeiderbevegelsen representerer.

Kamzys personlige historie er interessant, og virkelig et eksempel til inspirasjon.

Tre år gammel kom hun til Norge som tamilsk flyktning fra det krigsherjede Sri Lanka. Etter et kort opphold i Hammerfest, bosatte familien seg i Groruddalen, stedet som skulle bli Kamzys personlige og politiske base.

I boken skriver hun med stolthet om sine tamilske røtter, men hun viker ikke unna mer problematiske temaer som sosial kontroll, mobbing og den usynlige glassveggen som hun følte at skilte henne fra «de hvite». Disse personlige erfaringene har gjort at Kamzy senere har engasjert seg spesielt for byens minoritetsungdommer.

les også

Kamzy Gunaratnam nominert på andreplass i Oslo Ap

Oslos varaordfører fremstår i det hele tatt som både klartseende og velartikulert i denne boken, der hun har fått skrivehjelp av Dagbladets Martine Aurdal. Det er mye som skal med, både politiske kampsaker, personlige erfaringer med blant annet spiseforstyrrelser og andre private forhold.

I boken fremstår det nærmest som om hun snublet uforberedt inn i politikken, løftet frem av gode hjelpere som Jan Bøhler, Siri Gåsemyr Staalesen og Marianne Marthinsen. Først i AUF og Oslo bystyre, og fra 2015 som byens hittil yngste varaordfører.

Leser man denne boken, ser man likevel raskt at dette er en kvinne som har evnen til å gripe og analysere sentrale politiske problemstillinger på en overbevisende måte. Helt fremmed for politiske maktkamper er hun nok heller ikke.

Det er ikke til å komme forbi at 22. juli-erfaringen ligger som et mørkt bakteppe for Kamzys personlige og politiske liv de siste ti årene. Selv var hun blant dem som la på svøm og raskt ble plukket opp av lokalbefolkningens båter denne bekmørke julidagen. Som så mange andre av de overlevende har hun vært plaget av posttraumatisk stressyndrom, selvbebreidelse og tanker om hva hun kunne ha gjort for å redde flere.

les også

Kamzy: – Dårlig samvittighet for at jeg overlevde

Pluss content

Hennes grep for å takle disse erfaringene har vært omstridt, det viser ikke minst reaksjonene etter at hun i et intervju med Aftenposten i 2015 sa at hun ikke klarte å hate Anders Behring Breivik, og at en passende straff for ham kunne være å jobbe i et flyktningmottak. Det fikk folk som Raymond Johansen til å reagere. Ingen skulle ta fra ham retten til å hate terroristen for det han hadde gjort!

I dag innrømmer Kamzy at intervjuet kom feil ut, samtidig som hun fastholder at det var viktig for henne å stakkarsliggjøre Breivik.

Bokens tittel, «Din kamp er min kamp», må også forstås i denne konteksten. For når Kamzy en stille januardag i 2020 går gjennom nyttårsbrev og forsinkede julehilsener på kontoret, dukker det opp et langt brev fra terroristen, der han forsøker å forklare hva han har gjort og samtidig ber om tilgivelse.

Det er dette som får henne til å avslutte boken med et svarbrev der hun løfter frem de politiske og humanitære verdiene hun kjemper for. Samtidig som hun fremstiller Anders Behring Breivik som et offer for et samfunn som sviktet ham under oppveksten.

Det er det Kamzy vil hindre at skal skje igjen, og det er derfor hun kan skrive til Breivik at «Din kamp er min kamp».

Det er provoserende, opprørende og modig på en og samme tid.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Kjøp boken

Kamzy Gunaratnam «Din kamp er min kamp»

Tanum

262,-
Til butikk
Publisert:

Les også

 1. Ap, Frp og 22.juli-terroren

  Klimaet har blitt hardere. Og Arbeiderpartiet har blitt svakere. Ti år etter terrorangrepet mot AUF, strever partiet…
 2. To søsken. To skjebner.

  Pluss content
 3. Rødt, Venstre, KrF og Høyre: AUF må betale tilbake pengene

  Oslo AUF fikk 1,5 millioner kroner i tilskudd på feil grunnlag fra kommunen.
 4. Enorm interesse for å lage ny Max Manus-film

  Hele syv store aktører innen norsk og nordisk film kjemper nå om å få rettighetene til å lage film eller TV-serie av den…
 5. Omkamp på overtid! Bokanmeldelse: Thorbjørn Jagland: «Du skal eie det selv»

  Thorbjørn Jagland utkjemper gamle politiske slag om igjen, tyve år på overtid og helt på egen hånd.
 6. Tom Egeland skrev ny bok i hemmelighet: Bjørn Beltø gjør comeback

  I påsken 2021 er det Bjørn Beltø som gjenoppstår.

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Sakprosa

Flere artikler

 1. Ap-Kamzy i ny bok: Fikk brev fra Anders Behring Breivik

 2. Ap-Kamzy ber Venstre vedta Frp-garanti

 3. Frp-forslag: Vil gå til kamp mot «krenkelseshysteri» og «woke»

 4. 22. juli-oppgjøret må komme

 5. 22. juli og oppgjøret som aldri kom

Fra andre aviser

 1. Oslos varaordfører: Blir sintere og sintere for hvert år som går etter 22. juli-angrepene

  Aftenposten
 2. Filmanmeldelse: «Generasjon Utøya» reiser seg som en rasende langfinger mot Sylvi Listhaug og Frp

  Aftenposten
 3. – I den nye Utøya-filmen får ungdommene ta historien sin tilbake. Det er godt og vondt på samme tid.

  Bergens Tidende
 4. Hun har filmet Utøya-overlevende i tre år

  Bergens Tidende
 5. Aslaug Holm filmet Utøya-overlevende i tre år.

  Aftenposten
 6. De som overlevde 22. juli-terroren tar hanskene av. Det er på tide.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no