Aris forfatterkolleger trekker kritikken

...men Michelet er ikke imponert

Med sex, drugs & rock 'n' roll i en orientalsk setting har Ari Behn fått skeptikerne til å forstumme.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Anne B. Ragde gir sin hyllest til Ari og trekker tilbake det hun sa for to år siden:

- Skepsisen må jeg bite i meg, sier hun om tvilen hun formulerte slik: «Hvis man vil være forfatter, med alt det innebærer av kompromissløshet og det å ha distanse til sitt eget stoff, så vil det bli umulig for ham.»

- Etter å ha lest handlingsreferatet fra boken, synes jeg Aris kunstneriske mot står til en sekser. Fordi han har våget å skrive om disse miljøene i sin posisjon, understreker Ragde.

Relativt fri

- Noen mener riktignok at han er litt overfri i teksten for å overbevise om at han står fritt. Jeg sender imidlertid mine varmeste tanker til en person som er så sårbar som Ari er nå. Da hjelper det hverken med kongehus eller status. Når boka di kommer ut, er du en skjelvende nervebylt, sier Ragde.

- Med «Bakgård» viser Ari at han står relativt fritt som forfatter, selv om han som privatperson ikke gjør det, sier forfatter og historiker Guri Hjeltnes.

Hjeltnes sa at hun tvilte sterkt på Aris muligheter til å føle seg fri i rollen som forfatter da paret forlovet seg for snart to år siden.

«Én ting er å reise i krigssoner, noe annet er Las Vegas. Det kan tenkes mange situasjoner der han som medlem av den kongelige familie må ligge lavt,» sa Hjeltnes den gangen. I dag sier hun:

- Jeg tok sikkert feil. Denne boka virker frisk nok. Imponerende at han har prestert denne boka som nybakt ektefelle i den norske kongefamilien, tilføyer Hjeltnes.

Sterk disiplin

- Jeg er jeg imponert over at han har klart det, simpelthen, forteller forfatter Anne Karin Elstad.

For to år siden tvilte hun på om Ari kom til å finne tid og ro til å skrive en ny bok. I dag mener hun at Ari må ha en sterk disiplin.

- Men er det så imponerende, med tanke på at han har hatt flere år på seg?

- Det er ikke noe uvanlig å bruke flere år på en bok. Jeg brukte selv tre år på den siste boka mi. Jeg er imponert over at Ari har klart å konsentrere seg når han er blitt så mye eksponert i mediene.

Fortsatt kritisk

Jon Michelet, derimot, er ikke imponert over Aris temavalg. Han er heller ikke optimistisk med tanke på Ari Behns frie penn i fremtid som forfatter:

- Å skrive om dop og seksualitet er så gangbart. Hadde Ari slått til som en ørn med et rått politisk budskap, hadde det vært mer imponerende, mener han.

Dermed holder Michelet fast ved sin tidligere påstand om at Behn vil få problemer med sin frie forfatterrolle:

- Det vil være vanskelig for ham å beholde fotfestet sitt som forfatter i undergrunnsmiljø når han må gå med livvakt i bakgater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder