TIDENES BESTSELGER: Jojo Moyes har opplevd en eventyrlig suksess i Norge med romanen «Et helt halvt år». Foto: Møller, Line

Stordalen sikrer seg tidenes bestselger

Etter en del spekulasjoner, bekrefter i dag Petter Stordalens Strawberry publishing at de har kjøpt seg inn i forlaget Bastion som i flere år har hatt supersuksess med Jojo Moyes.

Artikkelen er over ett år gammel

«Strawberry Publishing har i dag kjøpt 50 prosent av Bastion forlag og vil umiddelbart overta driften av forlaget», står det i pressemeldingen som er sendt ut fra Strawberry publishing - forlagsgrupperingen som nå står bak forlagene Pilar, Armada, Capitana og Pioner (tidligere Juritzen).

Bakgrunn: Ingen slår Jojo Moyes

Det heter også at de har sikret seg en opsjon ut året på å kjøpe resten av forlaget.

– Bastion er et imponerende selskap med en sterk forfatterstall, dyktig ledelse og stor systemverdi som har vist en voldsom evne til å skape leselyst blant folk over hele landet. Dette er et svært viktig skritt for vår satsning i bokbransjen, sier Petter Stordalen i pressemeldingen.

Krimelsker? Ti krimbøker å glede seg til

Stordalens forlagsgruppe er i stadig vekst - og det er ikke det første forlaget de kjøper opp. Det bare et par uker siden de overtok Juritzen forlag.

les også

Stordalen kjøper Juritzen forlag

Med oppkjøpet av Bastion sikrer de seg nå forfatteren som har solgt desidert mest bøker i Norge de siste ti årene - og trolig gjennom tidene. På en helt ny tiårsliste BOK365.no publiserte denne uken, har Jojo Moyes førsteplassen - og totalt tre av de åtte øverste på listen.

Forlegger Morten Mørch i Bastion sier i pressemeldingen at årene med Bastion har vært et eventyr.

– Men jeg fyller snart 69, og det er derfor med glede jeg nå i stor grad overlater min del av stafettpinnen til et godt og ressurssterkt lag som vil kunne bringe forlaget videre til nye høyder, sier Mørch.

VILLE UT: Derfor gikk Gloria forlag ut av Stordalen familien

Forhandlingene har pågått siden før sommeren, og det har vært både norske og internasjonale forlag inne i prosessen. Ifølge Strawberry publishing vil de med Bastion ombord ligge an til å passere 100 millioner kroner i omsetning allerede i 2019. Hva de har betalt for forlaget, er ikke kjent. Samtlige av Bastions ansatte blir med over til Strawberry.

les også

Stordalen kåret til salgsvinner, men bestselgerlistene sier noe annet

– Nå gleder vi oss til å sette oss ned og utveksle erfaringer med våre nye kollegaer. Bastion har i likhet med resten av forlagene i Strawberry Publishing spesialisert seg på å gi ut et begrenset antall titler som får bred og tett oppfølging i hele salgsløpet, sier forlagssjef Sarah Natasha Melbye i Strawberry Publishing i pressemeldingen.

VG kårer: Her er årets beste bøker 2018

les også

Forlag vil ha slutt på hemmelighold om salgstall

I fjor ble Strawberry-forlagene medlem av Forleggerforeningen. Det er ikke Bastion - som hele veien har vært tydelige på at de ville stå utenfor slik at de blant annet har hatt friheten til å gi store rabatter på bøkene sine. Det er dette som er årsaken til at Strawberry nå bare kan eie 50 prosent av selskapet. For å ta over 100 prosent, må enten Bastion melde seg inn, eller Strawberry melde seg ut.

Men disse solgte mer enn Jojo Moyes i 2018: Den ultimate bestselgerlista for 2018!

– Vi vil trolig utøve opsjonen og melde Bastion inn i forleggerforeningen, men det vil skje mot slutten av året da vi i størst mulig grad ønsker å respektere de avtalene Bastion allerede har inngått. Slik den norske bokbransjen er strukturert, og i en tid hvor rabatter og markedsstøtte gjør det stadig vanskeligere å overleve for aktører som ikke eier kjedene, er vårt fokus på vekst og utvikling og det vil derfor være mest naturlig å eie hele Bastion, sier forlegger Jonas Forsang i Strawberry Publishing i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder