VITNET: Prinsesse Märtha Louise. Foto: SCANPIX

VITNET: Prinsesse Märtha Louise. Foto: SCANPIX

- Føler meg utnyttet og misbrukt

HORTEN (VG Nett) - Jeg har vanligvis en høy terskel for kritikk, sier prinsesse Märtha Louise.

  • Ingunn Andersen
  • Gyda Katrine Hesla
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Prinsessen ble historisk da hun som første medlem av kongefamilien i Norge inntok vitneboksen i Nordre Vestfold tingrett, tirsdag ettermiddag.

Sittende i vitneboksen, med ansiktet mot dommeren, forklarte prinsessen hvorfor hun ikke aksepterer at forlaget Publicom bruker hennes navn og bilde for å selge den omstridte boken «Märthas engler».

Les også:- En påkjenning for Märtha

På spørsmål fra sin advokat Cato Schiøtz om hvorfor hun har valgt å ta saken til retten svarte hun:

VGTV:Her ankommer prinsessen retten

- Jeg føler meg kommersielt utnyttet og misbrukt. Jeg er uenig med Staff når han sier at dette ikke har noe med reklame å gjøre. Jeg har rådført meg med mennesker jeg stoler på og har fått til svar at dette burde jeg gå videre med.

- Hva mener du er krenkende?

- Til vanlig har jeg en ganske høy terksel på å tåle kritikk og andre uttalelser. Det skjer i stort omfang. Men en bok som i kommersielt øyemed misbruker mitt navn og bilde er noe helt annet, forklarte prinsessen.

- Stor forskjell

- Jeg er næringsdrivende og jeg har også rett til å bli beskyttet mot å utnyttes i kommersielt øyemed, fortsatte hun.

Prinsessen forklarte i retten at hun syns det er stor forskjell på ukentlige omtaler i ukeblader og aviser, og på å bli avbildet på omslaget til boken «Märthas engler»

- Jeg opplever det ikke som det samme som når jeg er på forsiden i aviser eller ukeblader - da er jeg en del av andre reportasjer, men dette er en bok som ble skrevet for fem år siden, og som jeg ikke visste om.

- Jeg må tåle mye, og jeg tåler mye, men dette er noe annet.

Krangelen mellom Publicom og prinsessen har havnet i retten, etter at prinsessen i forrige uke fikk medhold i kravet om å stanse utgivelsen av «Märthas engler».

HISTORISK: Prinsesse Märtha er den første representanten for det norske kongehuset som møter i retten. Foto: Scanpix

Den fem år gamle boken, som opprinnelig har tittelen «Seeing angels», er skrevet av den britiske forfatteren Emma Heathcote-James, og handler om folk som har kontakt med engler.

- Det har aldri vært forespurt meg på noe plan om jeg ville stå fram med et bilde på forsiden i denne sammenhengen. Det er en bok som er skrevet lenge før engleskolen kom på banen, sier prinsessen.

- Ikke blasfemisk

Prinsessen ble tydelig provosert da forlagets advokat, Tor Erling Staff, flere ganger spurte om engleskolen hun driver er blasfemisk.

- Nei absolutt ikke, svarte prinsessen.

- Det er ikke noe med denne boken som er krenkende. Denne saken går på at det faktiske innholdet i boken ikke har noe med meg å gjøre, sa hun.

Forlaget: - Naturlig å bruke Märtha

Forlagssjef i Publicom, Torgeir Lorentzen stiller seg uforstående til prinsesse Märtha Louises sterke reaksjon.

Han hevder forlaget vurderte bokomslaget nøye før de valgte å trykke den norske oversettelsen i 30.000 eksemplarer.

- Vi føler at det var et naturlig valg å knytte Märtha Louise og boken sammen. Jeg føler at boken respektfullt behandler temaet, og at også Märthas syn behandles respektfullt. Jeg ble veldig overrasket da dette skjedde, sa forlagssjef Lorentzen under sin forklaring i tingretten i dag.

Forlagets advokat Tor Erling Staff mener prinsessen ikke har noen rett til å stanse boken, og viser blant annet til ytringsfrihetsprinsippet.

- Boken er materielt vernet under ytringsfriheten og prinsessen er ikke påført noen skade. Jeg syns prinsessen burde jublet jeg, konstaterte han.

Kjennelse i saken er ventet mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder