FORFATTER: Den kritikerroste krimforfatteren Karin Fossum er ute med ny serie og krimhelt.

Ny krimserie fra Karin Fossum – Bokanmeldelse: «Drepende drage. Angrende hund»

VG:s terninger viser 4 prikker

Karin Fossum er fortsatt fenomenal språklig, og hennes nyeste krimhelt vekker interesse.

 • Elin Brend Bjørhei
Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

En ny krim fra Karin Fossum er en begivenhet, og spesielt når det dreier seg om første bok i en helt ny krimserie.

Etter femten bøker med Konrad Sejer skal leserne introduseres for en ny etterforsker: Eddie Feber. Med sine åtte barn, hvorav en har autisme og en er utviklingshemmet, går Eddie under kallenavnet «Feber og de åtte ungene».

Men, dette får vi først vite helt mot slutten av boken. Feber dukker ikke opp før det er 23 sider igjen av fortellingen. Det blir derfor noe misvisende av forlaget å kalle dette «En Feber-krim». Her er det lite etterforskning. «Drepende drage. Angrende hund» er først og fremst en psykologisk thriller med søskenparet Aksel og Ellinor i hovedrollene.

Vi befinner oss i det som blir kalt «landets største jordbruksfylke», og skjønner at vi skal til Innlandet. Aksel Adelson er førti år, og journalist i lokalavisen. Han er god på tragedier, noe som blant annet skyldes oppveksten i et kjærlighetsfattig hjem. En oppvekst som har skadet ham følelsesmessig, og som han skammer seg over.

Den viktigste personen i Aksels liv er lillesøsteren Ellinor. Hun er sykemeldt, og har en historie med psykiske lidelser. Det har blitt en livsoppgave for Aksel å holde søsteren i live, og han har forsaket både ekteskap og barn for å greie det. Tilhørigheten søsknene lengter etter, har de delvis funnet i hverandre, og de bruker blant annet tiden sammen til å fantasere om ulike måter å drepe moren på. Noe som blant annet kommer til uttrykk i en sterk og urovekkende prolog.

Les også

Karin Fossum: Tror det er tøft å være ung i dag

I sin nyeste kriminalroman tar Karin Fossum (65) farvel med kriminalbetjent Konrad Sejer, men tematikken drap og…

«Drepende drage. Angrende hund» handler om de stygge dyrene vi alle bærer inni oss, og hvordan de kan komme til uttrykk i samhandlingen med andre mennesker. Få andre norske krimforfattere skildrer menneskelige relasjoner så klokt og krystallklart som Fossum, og ikke minst så gripende.

Krimforfatterskapet hennes har et naturalistisk preg. Effektene av arv og miljø går igjen som en rød tråd, og er et hovedtema i hennes nyeste bok. Her skildrer hun hva rotløshet og manglende næring av ens røtter kan føre til, samt den viktige rollen foreldre spiller i barns liv. Eventyrmotiver har en sentral plass i fortellingen, spesielt eventyret om Hans og Grethe. Det er interessant å merke seg at betydningen av navnene Aksel og Hans harmonerer.

Les også

Vil ha mer! Bokanmeldelse: «Pappa var nesten på Woodstock»

Et komplisert far / datter-forhold. Alkoholisme, ensomhet og sosial klasse. Ufrivillig barnløshet og Insta-angst.

Fortellingen er preget av en snikende uhygge mens det langsomt bygges opp mot det uunngåelige. Leseren forstår hva som kommer, men det tar likevel for lang tid før vi får en forløsning. Først litt over 150 sider inn i boken skjer den første forbrytelsen som er varslet på bokens vaskeseddel. Historien mangler også de virkelige store vendepunktene som vi venter oss av en psykologisk thriller, og som Fossum tidligere har vist at hun så mesterlig behersker. Når løsningen til slutt åpenbares, er den ikke overraskende.

Den fremstår mer som en understreking av hele bokens tema, og viser hvor viktig det er at vi alle får nok kjærlighet og mulighet til å stå i lyset. Febers opptreden er så flyktig at det er vanskelig å si noe inngående om Fossums nye etterforsker, men den lille smakebiten vi får er nok til å vekke interessen og nysgjerrigheten for ham forut for neste bok i serien.

Anmeldt av: Elin Brend Bjørhei.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Bokanmeldelse: Ærbødig hyllest

  I dag fyller Dag Solstad 80 år. Det markeres med et festskrift preget av litt for mye sjenanse og verdighet.

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Kultur
 4. Bok
 5. Anmeldelse

Flere artikler

 1. Leseverdig kvalitetskrim av Karin Fossum

 2. Liza Marklund tilbake i toppform! Bokanmeldelse: «Polarsirkelen»

 3. Vekker lysten! Krimdebutant Anette Hemming med «Kartografen»

 4. Skuffende fra krimkometen Helene Flood: Bokanmeldelse: «Elskeren»

 5. Skandinavias krimstjerner tipser om påskekrim

Fra andre aviser

 1. Klarer Karin Fossums nye krimhelt å fylle forgjengerens sko?

  Aftenposten
 2. Hennes setninger er glassklare og steningsfulle på en gang

  Aftenposten
 3. Ingunn Økland:

  Aftenposten
 4. Bergensforfatteren har nå solgt over en million bøker

  Bergens Tidende
 5. BT-anmeldernes lesetips for sommeren

  Bergens Tidende
 6. Bokanmeldelse: Debuterer med en intellektuell thriller om Orderud-saken

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no