TYSK LITTERATURTOG: Kronprinsesse Mette-Marit tar med seg kjente norske forfattere på litteraturtog i Tyskland før bokmessen i Frankfurt der Norge i år er hovedland.

Nå tar Kronprinsesse Mette-Marit litteraturtoget til Tyskland

Kronprinsesse Mette-Marit planlegger storslagen ankomst til bokmessen i Frankfurt – der Norge er hovedland i år: Hun tar med seg kjente norske forfattere på litteraturtog fra Berlin via Köln til Frankfurt.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

I fem år på rad har kronprinsesse Mette-Marit tatt med seg favorittbøkene og favorittforfatterne sine på Litteraturtoget. Det var kronprinsessen selv som tok initiativ til dette i 2014 for å øke interessen for litteratur. I år droppet hun litteraturtog, men tok T-banen på en lokal litterær reise gjennom Oslo.

MEN: Dét var bare oppvarmingen til det som blir årets litteraturtog: Med Deutsche Bahn fra Berlin via Köln til Frankfurt i Tyskland. Mandag 14. oktober reiser kronprinsesse Mette-Marit med tog fra Berlin til Köln. Dagen etter fortsetter turen til Frankfurt – og med på turen blir en stor gruppe av Norges mest kjente forfattere som skal delta på bokmessen i Frankfurt. Verdens største bokmesse, der Norge i år er hovedland.

Bakgrunn:- Den største kultursatsingen i moderne tid

Og kronprinsessen gleder seg:

– Jeg er stolt og glad for denne unike muligheten til å løfte fram norsk litteratur. Jeg gleder meg til å treffe tyske lesere – sammen med noen av våre beste forfattere på vår reise gjennom Tyskland. Og så gleder jeg meg selvsagt til å representere Norge på verdens viktigste arena for litteratur og ytringsfrihet. Bokmessen i Frankfurt er en enestående anledning til å spre norsk litteratur for en hel verden av lesere, sier kronprinsesse Mette-Marit i en pressemelding fra Norla (Norwegian literature abroad) - som var initiativtaker til det tyske boktoget.

Direktør for Norla, Margit Walsø, sier til VG at kronprinsesse Mette-Marit er en viktig støttespiller for Frankfurt-prosjektet som ambassadør for norsk litteratur i utlandet.

– Kronprinsessens litteraturtog vil fremme leseglede for barn og unge og bidra til at mange norske forfattere treffer tyske lesere på veien mot Frankfurt, sier Walsø.

Sjekk: Norsk bok ble årets mest solgte i Tyskland i 2017

Blant forfatterne som har bekreftet at de blir med på togturen er: Erik Fosnes Hansen, Edvard Hoem, Herbjørg Wassmo, Johan Harstad, Lars Mytting, Maja Lunde og Simon Stranger.

les også

Kronprinsesse Mette-Marit tok til tårene på «Bokbanen»

GJESTELAND: Her er den norske delegasjonen på lanseringen av Frankfurt 2019-prosjektet under bokmessen i fjor. Kulturminister Trine Skei Grande sammen med forfatter Erling Kagge (f.v.), Norla-direktør Margit Walsø, forfatterne Linn Ullmann og Maja Lunde. Rett bak Lunde er sjefen for hele Frankfurt-messen: Juergen Boos, samt prosjektleder Halldór Guðmundsson.

Norges ambassadør til Tyskland, Petter Ølberg, tror på massiv interesse fra tyske medier.

– Da vi slapp nyheten om det tyske litteraturtoget i Tyskland, resulterte det i 200 artikler i tyske medier – og det er ikke til å legge skjul på at kronprinsesse Mette-Marit har en høy popularitet i Tyskland. Vi forventer stor medieinteresse og vil selvsagt ta høyde for god sikkerhet underveis, sier Ølberg til VG.

Han mener bokmessen i Frankfurt aldri før har sett en slik ankomst.

– Norge ankommer med brask og bram på skinner. Litt sånn: Her kommer vi! Ingen har gjort dette før, og vi håper og tror det vil vekke oppsikt og oppmerksomhet. Vi legger opp til at mange norske forfattere stiger på toget i Köln, slik at Norge ankommer bokbyen med kronprinsessen i spissen for et stort følge av norske forfattere.

Trolig blir kronprins Haakon med på hele turen - slik han var på kronpinsessens bokbane i mai. Grunnet helsetilstanden valgte Mette-Marit å ha med seg kronprinsen som støtte.

Bakgrunn: Mette-Marit om helsetilstanden: Tar en dag av gangen

I Frankfurt rekker det kongelige litterære følget bare så vidt å sjekke inn før det blir åpningsseremoni for bokmessen. Under seremonien taler alltid en eller to forfattere fra gjestelandet - og Norge har valgt forfatterne Erika Fatland og Karl Ove Knausgård til oppgaven.

les også

P3-Silje om å snakke om skjeden og anus med kronprinsparet på første rad: – Litt rart

VG erfarer også at det er meningen at kronprinsesse Mette-Marit under seremonien skal lese Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen» - som er det norske slagordet for Frankfurt 2019. Statsminister Erna Solberg skal også holde tale.

Fått med deg? Mette-Marit feiret 45-årsdagen privat

Under bokmessen skal 75 norske forfattere delta i programmet i den norske paviljongen (som er på hele 2000 kvadratmeter) - og det er knyttet store forventninger til interessen dette skal skape for norske litteratur.

– Ikke bare for litteratur, men for norsk kultur. Tyskland har lenge vært veien ut for norske kunstnere, og bokmessen har alltid vært viktig for norske forfatteres gjennombrudd i utlandet. Forventningene er også høye fordi vi vet at tidligere gjesteland har fått mye ut av dette. Alle har gitt positive tilbakemeldinger om alt fra økt interesse for litteratur og kunst i utlandet, til økt turisme i hjemlandet, sier Norges ambassadør til Tyskland, Petter Ølberg, til VG.

Publisert:

Les også

 1. Kronprinsesse Mette-Marit rammet av kronisk sykdom

  Kronprinsesse Mette-Marit (45) fortalte onsdag kveld at hun har en kronisk lungesykdom og derfor i perioder ikke kan…
 2. Kronprinsesse Mette-Marit: – Fikk lyst til å bli gravid igjen

  VENNESLA (VG) Kronprinsesse Mette-Marit (43) forteller at Wencke Mühleisens siste bok «All gjeldende fornuft» rev henne…
 3. Kronprinsesse Mette-Marit: – Videregående var kaos

  LITTERATURTOGET (VG) Kronprinsesse Mette-Marit beskriver tiden på videregående skole med ett ord: – Kaos.
 4. Kronprinsesse Mette-Marit om Astrid Smeplass: – En skjønn jente

  Astrid S blødde for laget i vennskapskamp på Skaugum – og avslører at hun hadde et lidenskapelig forhold til…

Mer om

Litteratur

Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

 1. Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok til høsten

 2. Kronprinsessen trosser sykdommen: – Må passe på at hun ikke får for lange dager

 3. Knausgård og kona kom sammen på rød løper

 4. Mette-Marit i ny bok: - Jeg har masse opprør i meg ennå

 5. Norwegen is great!

Fra andre aviser

 1. Staten har brukt 30 millioner kroner på litteratursatsing i Tyskland

  Bergens Tidende
 2. Mette-Marit-feber i Tyskland

  Aftenposten
 3. Krimforfatter Eirik Husby Sæther mener han ikke trenger forlag: – Alt fra redigering til språkvask kan gjøres selv

  Aftenposten
 4. Tomas Espedal: – Den største trusselen vår er masseturisme

  Bergens Tidende
 5. Kulturministeren håper på «Frankfurt-effekten»

  Aftenposten
 6. Millionsalg av norske bøker i Tyskland

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no