STJERNEFORFATTER: Margaret Atwood med statister kledd som såkalte «hand maidens», kjent fra bøkene hennes og TV-serien «The Handmaid’s Tale». Foto: DYLAN MARTINEZ / X00177

«The Handmaid’s Tale»-forfatter: Oppfølger-manuset forsøkt stjålet

LONDON (VG) Forfatteren Margaret Atwood er klar med oppfølgeren til «The Handmaid’s Tale». Hun måtte holde manuset til «The Testaments» unna tyver mens hun skrev, fordi det ble forsøkt stjålet.

Tirsdag formiddag lanserte Margaret Atwood «The Testaments» i London. Boken plukker opp tråden 15 år etter at historien om Offred slutter i boken «The Handmaid’s Tale», og forteller hva som skjer videre i livene til kvinnene fra Gilead.

Les VGs anmeldelse av boken her: Praised be, for en pageturner!

«The Handmaid’s Tale» kom ut i 1985 og er en dystopisk roman om kvinner som er sexslaver i en totalitært samfunn. Tre sesonger av TV-serien med samme navn har gitt boken et nytt og større publikum.

I en fullsatt sal i det britiske nasjonalbiblioteket gikk Atwood for første gang i dybden om hvorfor hun har skrevet «The Testaments».

Begynnelsen på slutten på Gilead

– Jeg sendte to avsnitt til min redaktør 17. februar 2017 og fortalte litt om de tre hovedpersonene i boken. Jeg pleier aldri å dele det jeg skriver så tidlig, fordi jeg var ikke sikker på manuset.

De tre sentrale karakterene i boken er tyrannen aunt Lydia, og Offreds døtre Agnes og Nicole. De to er den første generasjonen som vokser opp i regimet Gilead, som er i ferd med råtne fra innsiden.

Atwood forteller at ideen begynte å ta form i 2015 og skjøt fart morgenen etter at Donald Trump vant presidentvalget i 2016. Da var TV-serien allerede i produksjon.

KARAKTERISTISKE: Statister på lanseringen av Atwoods nye bok. Foto: DYLAN MARTINEZ / X00177

les også

Ny TV-serie av Margaret Atwoods bøker

Forsøkt stjålet

Forfatteren startet pressekonferansen med å lese et utdrag fra boken. Manuset ble beskyttet med koder og passord, for å unngå at det ble stjålet.

Hun beskriver tyveriforsøkene som såkalt phishing, og tror de som sto bak ville prøve seg på utpressing eller identitetstyveri.

– Jeg fikk vite at folk kunne få tilsendt en lenke på e-post, for å lese deler av bokens manus. Klikket de på lenken ville deres private informasjon blitt stjålet, sier Atwood fra scenen.

– Det var noen som prøvde å stjele manuset. Virkelig, de prøvde å stjele det, så vi måtte bruke masse kodeord og passord, har hun uttalt til BBC.

les også

Praised be, for en pageturner! Bokanmeldelse: Margaret Atwood: «Gileads døtre»

Makten til drakten

– Mennesker har gjennom historien alltid gått i antrekk som markerer identitet. I denne boken har karakterene nye antrekk, sier Atwood.

Den røde kappen er byttet ut med en grønn, og på bokens cover er en subtil detalj synlig: I overgangen mellom kragen og den grønne kappen står en utildekket kvinne med løst hår og strekker armene ut.

– Det er ikke noe nytt at folk lever i regimer og gjør motstand. Jeg balanserer mellom realisme, dystopi og et utopisk idealsamfunn når jeg skriver, sier Atwood.

Siden TV-serien ble en suksess har den rød kappen blitt et symbol på motstand.

– Det startet i Texas i 2017, da kvinner møtte opp på kontoret til menn som hadde innført lover mot kvinnens rettigheter. Disse protestene spredte seg til Argentina og over hele verden. Det er litt ute av kontroll. Ingenting av dette hadde skjedd om land ikke vedtok lover som kontrollerte kvinner, sier forfatteren som snart fyller 80 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder