KRITISK: Forfatteren Birger Emanuelsen mener kronprinsesse Mette-Marit bruker norsk litteratur som et smykke. Foto: André Løyning

Forfatter om Mette-Marit: «Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur»

I et Facebook-innlegg går forfatter Birger Emanuelsen (33) langt i å hevde at kronprinsesse Mette-Marit (42) bruker norsk skjønnlitteratur som et smykke.

Av 

Stein Østbø

Publisert:

Artikkelen er over fem år gammel

Kronprinsesse Mette-Marit har i flere år jobbet aktivt for å promotere norsk litteratur og vist seg frem som et svært litteraturinteressert menneske. Nå letter forfatter Birger Emanuelsen hjertet og sår tvil om kronprinsessens hensikter.

LES OGSÅ: Mette-Marit måtte finne vikar til Saabye Christensen-intervju

På sin egen Facebook-side har Birger Emanuelsen postet det han overfor VG kaller en betenkning. Etter en selvironisk innledning, advarer Emanuelsen sine kolleger mot det han kaller kronprinsessens imagebygging:

«Jeg klarer ikke å se hva kronprinsessen skal tilføre norsk litteratur. Jeg ser imidlertid svært godt hva norsk litteratur, og norske forfattere, skal tilføre henne. Et sårt tiltrengt image».

Og:

«Solide, hardtarbeidende og uavhengige forfattere låner troverdigheten sin bort til kongehuset. Det synes jeg ikke noe om. Først og fremst fordi kunstneren skal ha en uavhengig rolle. En fri rolle».

ANMELDELSE: Sjekk hva VG mener om Birger Emanuelsens ferske bok «Anna og kjærligheten»

Mener mediene ignorerer forfatterne

Overfor VG presiserer Birger Emanuelsen at det ikke er sine forfatterkolleger han er ute etter.

– Nei, dette er ikke et angrep på kolleger. Jeg har stor respekt for dem og forstår godt den pressede mediesituasjonen mange befinner seg i. Vi må bruke de arenaene som finnes, sier Emanuelsen og berører samtidig ytterligere en side ved sitt utspill; mediedekningen av litterære happenings der kronprinsessen deltar, ikke minst det årlige Litteraturtoget til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer som kronprinsessen selv etablerte for to år siden.

Utspillet kommer samtidig som årets Litteraturtog med kronprinsesse Mette-Marit ankommer Oslo etter å ha vært på veien fra Bergen siden onsdag. Avslutningen skjer på Litteraturhuset i Oslo fredag kveld med en samtale mellom kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen.

LEST DENNE?: Kim Friele rørte kronprinsessen til tårer

– Jeg er glad for alle som bidrar til å løfte litteraturen, men der kronprinsessen er til stede skriver mediene nesten utelukkende om at Mette-Marit blir berørt og beveget - hva hun føler i møte med litteraturen - og aldri om forfatterne, mener Emanuelsen.

Slottets kommunikasjonsdirektør, Marianne Hagen, sier til VG at «kronprinsessen er svært opptatt av litteratur og litteraturen som nøkkel til å forstå verden og seg selv»:

– Vår tid er full av støy og avbrytelser og den analoge boken har sterk konkurranse. Kronprinsessen ønsker blant annet gjennom det årlige Litteraturtoget å bidra til økt leselyst og leseglede. Årets tema er utenforskap. Kronprinsessen har flere ganger på reisen snakket om hvordan man kan finne fellesskap i bøkene. Hun er særlig opptatt av hvordan litteraturen kan lette presset på ungdom ved å ta opp tabuer og skam, skriver Marianne Hagen i en epost til VG.

Ukas boktips: En skummelt gjenkjennende barnebok

«Vi er ikke smykker makt og myndigheter kan kle seg opp i.»

Sentralt i Birger Emanuelsens innlegg står frykten for å miste det han mener er den siste frie debattarena i et mylder av pr- og rådgiverstyrte meningsutvekslinger.

«Så kan det være noen av forfatterne som er med på dette er royalister. Det er fair enough. Jeg liker også kongen. Jeg tror han ville vært hyggelig å ta en øl med. Men uansett hvordan du stiller deg i spørsmålet om styringsform: den frie forfatterens rolle er ikke ved hoffet.

Vi er ikke smykker makt og myndigheter kan kle seg opp i.

Det finnes BØTTEVIS av godt betalte rådgivere og pr-folk som forteller maktmenneskers historie. Hver eneste dag er de i spaltene og på radioen og på tv og overalt. Skjønnlitteraturen er kanskje det siste fristedet vi har. La oss verne om det. Selv om det betyr at vi blir stående igjen på perrongen», skriver han.

– Jeg tror ikke vi godt nok makter å se på hva slags maktinstitusjon og maktposisjon Kongehuset står i. Skjønnlitteraturen er en av få plattformer igjen som er fri for posisjonsmakeri, sier han til VG.

Slottets kommunikasjonsdirektør Marianne Hagen presiserer at kronprinsessens litterære møter er offentlig tilgjengelige.

– Møtene mellom Kronprinsessen og forfattere på biblioteker og litteraturhus blir sendt live på kongehusets Facebook. På denne måten kan alle delta og få høre forfatterene uten journalistenes filter, skriver Marianne Hagen og minner om at Leselysthuset i Slottsparken vil gjenåpnes hver torsdag i sommer.

– Her kan alle komme og låne en bok for dagen, finne seg en skygge under et tre, lese, lukte på gresset og høre på fugler og insekter. I tillegg kommer det bokbytteskap hvor du kan sette igjen en bok andre kan ha glede av og ta med deg en ny hjem.

Anne B. Ragde om den fjerde Berlinerpoplene-boken
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Ukas boktips!

  Det er på tide at flere oppdager Birger Emanuelsen: Vi tipser om hans nye roman denne uken.
 2. Mette-Marit om «Skam» og «Mensen»: – Tar opp viktige temaer

  VOSS (VG) Kronprinsesse Mette-Marit har ingen skam rundt mensen, men er stor fan av «Skam».
 3. Kronprinsesse Mette-Marit skal lede debatt for Gunhild Stordalen

  Kronprinsesse Mette-Marit skal ikke bare delta på årets EAT-konferanse, hun skal også lede en debatt.

Mer om

Kongehuset

Litteratur

Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

 1. Nytt stunt fra kronprinsesse Mette-Marit: Tar T-banen

 2. Hold deg til saken, Hauge

 3. Kronprinsessa og halve litteraturpolitiet

 4. Nå tar Kronprinsesse Mette-Marit litteraturtoget til Tyskland

 5. Mette-Marit om «Skam» og «Mensen»: – Tar opp viktige temaer

Fra andre aviser

 1. Kronprinsesse Mette-Marit om egen barndom: – Jeg var helt ekstremt i opprør da jeg var ung

  Aftenposten
 2. Bokanmeldelse: Snilt og upolitisk i regi av kronprinsessen

  Aftenposten
 3. Mette-Marit: Dess mer kulturdebatt, dess bedre

  Aftenposten
 4. Mette-Marit ga roman om utroskap i gave til svigermor

  Aftenposten
 5. Norske forfattere: Dette er temaene vi ikke tør å skrive om

  Aftenposten
 6. Staten har brukt 30 millioner kroner på litteratursatsing i Tyskland

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no