Har privatformue i 100-millionersklassen

ØKER FORMUEN: Jo Nesbø dro inn royalty-inntekter for 25 millioner kroner i 2013 og fortsetter å plusse på sin allerede svimlende forfatterformue på 115 millioner kroner. Foto: Annemor Larsen Foto: ,

Jo Nesbø doblet nesten millionoverskuddet

Pengene fortsetter å renne inn i suksessforfatteren Jo Nesbøs selskap, Skriveverkstedet AS, som nå er god for 89 millioner kroner.

 • Stein Østbø
 • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge de siste skattelistene hadde Nesbø en personlig formue på 115 millioner. Det gjør han til Norges desidert rikeste forfatter.

Regnskapet for i fjor viser at han kan plusse flere millioner på kontoen.

2013 ble ett av de mest gylne inntektsårene for forfatteren Jo Nesbø. Årsregnskapet til hans Skriveverkstedet AS for regnskapsåret 2013 viser at inntektene økte til 25,2 millioner fra 14,2 millioner i 2012.

Overskuddet etter skatt ble på 18 millioner kroner. Det er en nær dobling av overskuddet fra året i forveien som var på knappe ti millioner kroner.

Store investeringer

Noen av de økte inntektene kommer trolig fra etterslep av utenlandske royalty-utbetalinger for Harry Hole-romanen «Gjenferd» som kom i 2011, samt barneboken «Doktor Proktor» og det store gullrøveriet» som kom i 2012.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Jo Nesbø og hans agent Niclas Salomonsson, foreløpig uten hell.

Samtidig har Nesbøs selskap økt sine investeringer i aksjer og diverse fond fra 58 millioner i 2012 til 67,3 millioner kroner i 2013. Samlet gir dette Skriveverkstedet AS en bunnsolid egenkapital på hele 88,9 millioner kroner - en økning fra 72,2 millioner kroner året i forveien.

Jo Nesbø driver Skriveverkstedet AS som et enmannsselskap og er selv styreleder og dermed eneste person i styret. Han har selv 88 prosent av aksjene, mens Birgitta Blomen - mor til Nesbøs datter - eier de siste tolv prosentene.

Inntar lerretet

Men det er ikke bare bøkene til Nesbø som gjør suksess. I 2011 inntok filmatiseringen «Hodejegerne» med Aksel Hennie i hovedrollen lerretet, og samme år kom nyheten om at «Snømannen» med anti-helten Harry Hole, vil bli filmatisert.

Stjerneregissøren Martin Scorsese sa ja til å regissere Jo Nesbøs «Snømannen», men i etterkant kom beskjeden om at han ikke fikk tid til å ta oppdraget likevel. Dermed er det den svenske regissøren Tomas Alfredson som skal regissere krimromanen, skriver Variety.

I 2012 ble det kjent at Warner Bros. hadde sikret seg filmrettighetene til «Sønnen».

I mars var Channing Tatum på Norges-besøk for å møte Jo Nesbø, og de snakket om filmatisering av en av nordmannens bøker under en middag i Oslo.

VGTV:Channing Tatum: - Jeg ville gjort alt for å få jobbe med Jo

Store planer

Det er ingen grunn til å tvile på at Jo Nesbøs formue vil øke ytterligere neste år når inntektene fra fjorårets «Politi» raser inn. Etter allerede å ha solgt over tyve millioner bøker, fikk Nesbø et ordentlig gjennombrudd blant annet i Storbritannia og i USA med denne romanen som plasserte seg helt i tetsjiktet på bestselgerlistene i USA.

Også Nesbøs siste bok «Sønnen», som ble utgitt tidligere i år, vil trolig dra inn store summer for den populære forfatteren. Boken er solgt til over 20 land, blant annet USA, England, Frankrike, Italia og USA - og toppet bestselgerlistene i Danmark, Norge og England like etter utgivelsen.

Jo Nesbø, som i sin tid sendte inn sitt aller første manus under psevdonymet Kim Erik Lokker, skifter forfatternavn til Tom Johansen i høst. Det er hans britiske forlag Harvill Secker som har skrevet kontrakt med Nesbø under dette navnet.

- Jeg skal ljuge mest mulig, har Jo Nesbø uttalt til VG om sjansen til å gå inn i den fiktive karakteren Tom Johansen.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Jo Nesbø doblet nesten millionoverskuddet

 2. Nesbøs selskap halverte inntekten

 3. Harry Hole må løse Tinder-drap

 4. Pluss content

  Jo Nesbø om formuen, arv og pengebruk: – Jepp, jeg er stinkende rik

 5. Superstjerne med i Nesbø-film

 6. Nok et superår for Nesbø

Fra andre aviser

 1. «Snømannen» slaktes

  Aftenposten
 2. Død snø

  Bergens Tidende
 3. – «Snømannen» er oppsiktsvekkende treig og spenningsløs

  Bergens Tidende
 4. Nesbø inn på britisk boktopp-igjen

  Aftenposten
 5. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Bergens Tidende
 6. Nesbø: Mer humor enn vold i denne boken.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder