SOLGT: Tom Egelands bøker om Bjørn Beltø blir Hollywood-film. Foto:Jørgen Braastad,VG

Egeland-bokserie til Hollywood

Egeland: - Alltid hyggelig når filmfolk melder sin interesse

Filmrettighetene til Tom Egelands bøker om Bjørn Beltø er solgt til Hollywood.

  • Felicia Alvsing
  • Fanny Emilie Rustad Østhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det norske selskapet Adeo Entertainment, ledet av produsent og regissør David B. Berget, har ervervet filmrettighetene til Bjørn Beltø-universet basert på bestselgende forfatter Tom Egeland, skriver de i en pressemelding.

- Alltid moro

Forfatteren er selv fornøyd med avtalen, men skjønner at prosjektet vil ta tid.

- Det er alltid hyggelig når filmfolk melder sin interesse. Men det er jo ikke blitt en film eller TV-serie ennå. Jeg vet godt at det er en lang vei fra at noen kjøper filmopsjonen til at det faktisk blir noe mer ut av det. Så selv om jeg syntes det er veldig moro at David Berget har stor tro på dette prosjektet, er jeg også en realist. Som jeg pleier å si når noen kjøper en filmopsjon: Jeg tror det når jeg ser det. David Berget fremstår som en dyktig og kreativ filmskaper, så det hadde vært fantastisk gøy hvis han lykkes, sier han til VG.

- Når starter det?

- Alt avhenger av finansieringen, men jeg innbiller meg at det vil koste vanvittig mye å filmatisere Bjørn Beltø-universet, så vi får nå se. Uansett vil det helt sikkert ta noen år.

- Enormt kommersielt univers

Egeland er regnet som en av Norges ledende spenningsforfattere, med over 13 titler under sitt forfatterskap. Han er derimot mest kjent for sine historiske thrillere om Beltø. Med flere hundre tusen solgte bøker, er serien nå oversatt til 24 språk og vunnet hjertet til både kritikere, samt det norske folk.

- De siste årene har vist en markant økning av materiale som har nådd langt utenfor Skandinaviske grenser, både innenfor film og TV. Tom Egeland har et enormt kommersielt og enestående univers, som ikke både kan slå an blant et nordisk publikum, men også på en internasjonal arena. Ved å trekke paralleller til tidligere Skandinaviske suksesser, har materialet en håndfast mulighet til å videreføre Norges relevans og aktualitet på det internasjonale filmmarkedet. Et franchise som våger å ta et skritt videre mot det storslåtte og det episke, men samtidig beholder den nordiske sjarmen som vi kjenner så godt, skriver Berget i pressemeldingen.

Tredje boken først ut

Adeo Entertainment har inngått en avtale med Amerikanske Initiative Productions, hvor tredje bok, «Lucifers Evangelium» er tenkt som første installasjon i et potensielt franchise. Manus er allerede under utvikling med flere interesserte aktører.

- Det blir spennende å se hvordan Hollywood responderer til vår anti-helt Bjørn Beltø og visjonen vi har for prosjektet. Ingenting er skrevet i stein, men med tanken på interessen vi har møtt, er vi positive. Vi er også på jakt etter Nordiske samarbeidspartnere, da ønsket vårt er å bringe produksjonen tilbake til Norge, hvor bøkene har sin naturlige plass, skriver Berget.

Bøkene følger den noe snodige og angstfylte arkeologen Bjørn Beltø på reise ut i en mørk verden av uendelige mysterier og historiske artefakter. Med en fullkommen balanse av vitenskap og fiksjon, blir linjene hvisket i det vi reiser parallelt mellom nåtid og fortid. I senteret av det hele står Bjørn, en mann, et individ på søken etter de største eksistensielle spørsmål. Bøkene om Beltø er like mye en thriller, som det er en intellektuell ekspedisjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder