POPULÆR: Karl Ove Knausgårds fjerde bind av «Min kamp» skal lanseres på det engelskspråklige markedet denne våren. Han har også skrevet et essay for New York Times Magazine. Foto:Thea Roverud Rusten,VG

Knausgård brettes ut i New York Times Magazine

New York Times ba Karl Ove Knausgård (46) skrive et essay på 5000 tegn om vikingene. Han endte med 25.000 tegn fordelt på to store oppslag og pryder hele forsiden til magasinet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Førstkommende søndag trykker prestisjetunge New York Times Magazine første del av et essay i to deler av Karl Ove Knausgård, og ikke nok med det: Han pryder også hele forsiden av magasinet.

PÅ FORSIDEN: Karl Ove Knausgård på forsiden av The New York Times Magazine. Foto:Peter Van Agtmae,Faksimile/NYT

Knausgård er blitt bedt om å skrive et essay der han følger og skriver om vikingenes reise fra Newfoundland gjennom Amerika.

Essayet har tittelen «My Saga: On the trail of the first Europeans». Den første delen av essayet ligger allerede tilgjengelig på nettsidene til New York Times. Del to trykkes søndag 15. mars.

Les første del av essayet her.

– Knausgård er så mye større i USA enn vi egentlig klarer å forstå og få frem. Han får så mange forespørsler, oppslag, profiler og alt mulig.

Han er rett og slett svær! Hadde dette vært innenfor film, ville det vært større enn Morten Tyldums bragder. Knausgård har gjort et enormt gjennombrudd i USA, og det betyr jo selvsagt veldig mye, sier forlagssjef Geir Berdahl i Oktober, Knausgårds norske forlag, til VG.

Han forteller at New York Times ga Knausgård i oppdrag å skrive et essay om da vikingene kom til Newfoundland.

– De ba ham skrive 5000 tegn. Men det er Karl Ove Knausgård vi snakker om, så han skrev 25.000 tegn. Vi tenkte, herregud, hvordan skal dette gå. Men New York Times dro til og lagde to store oppslag av dette. Knausgård reiste til Newfoundland, og det ble også en historie om Karl Ove Knausgård som har vanskeligheter, noe de som har lest ham, lett kan kjenne igjen, forteller Berdahl – som sier at Knausgård ikke bare er blitt stor som forfatter i USA.

– Han selger mange bøker, men han er like mye blitt et fenomen. De tar jo imot ham som en rockestjerne overalt, sier Berdahl.

«Min kamp 4» lanseres neste uke i Storbritannia og i USA månedsskiftet april/mai.

I forbindelse med lanseringen av «Min kamp. Fjerde bok» på det engelskspråklige markedet med Storbritannia som første stopp, vil du også på lørdag kunne lese et større intervju med Knausgård i britiske The Guardian.

I mai reiser han ut på USA-turné med boken, og da han skal innom både San Francisco og New York.

Les også:Knausgård på Årets beste-lister i USA

Da han var på lanseringsturné i USA med tredje bind av «Min kamp» ble han nærmest dyrket som en popstjerne.

– Med en norsk forfatter skal ikke dette skje. Å komme fra Norge og selge bøker i USA, er omtrent på samme måte som nordmenn tenker om en forfatter fra Slovenia, som heter Dragovich. Hvor sexy er det? Men det er utrolig morsomt, så klart. Denne turen har vært gøy. Nesten som en ferie, egentlig, sa Knausgård til VG den gang.

Her til lands har alle de seks bindene av «Min kamp» vært i bokhyller siden 2011. Den siste i rekken fikk en firer av VGs anmelder som skrev at: «Han er en mann full av skam, en forfatter uten grenser, en struts uten sand. I det siste bindet av «Min kamp» går Karl Ove Knausgård lenger enn noen gang i å utlevere seg selv og andre. Og det er ingen steder å gjemme seg. Hverken for leser eller forfatter.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder