VANSKELIG ANDREBOK: Selv om Helga Flatland har en trilogi bak seg, sier hun til VG at «Vingebelastning» føles ut som den vanskelige andreboken. Men: Det har hun ingen grunn til, VGs anmelder mener det er en viktig roman om vår tid. Foto: Frode Hansen , VG

Utsøkt skrivekunst om å komme i ubalanse: Bokanmeldelse: Helga Flatland: «Vingebelastning»

Helga Flatland viser med sin fjerde roman, «Vingebelastning», at hun er blant våre beste unge forfattere.

  • Brynjulf Jung Tjønn

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Du vokser opp i verdens rikeste land. Krig er bare noe du har lest om i bøker, sett på tv, hørt om av dine besteforeldre. Du trenger ikke å bygge opp noe fra grunnen av. Alt er lagt til rette for at du skal klatre til topps i livet.

Slik har det vært for meg og andre i Helga Flatlands generasjon, den såkalte glasurgenerasjonen. Men velferden vi opplever har også sine ulemper. Unge mennesker som ikke helt finner sin plass, enten sosialt eller i arbeidslivet, leter etter andre svar. Resultatet kan bli naving og overdiagnostisering.

Hovedpersonen i «Vingebelastning», Andreas, er en av disse. Helt fra barndommen av har han følt seg annerledes. Aller best trives han i eget selskap, hvor han kan fordype seg i ett bestemt tema, som å bygge flymodeller.

Boksnakk: Hør alt om høstens terningkast 6-bøker i Pocket!

15 år gammel debuterer han seksuelt med en fire år eldre jente. En ubalanse skapes i livet hans. Han blir besatt av henne, men hun er uoppnåelig. Når han noen år senere skal flytte til Oslo for å studere medievitenskap, finner han seg ikke til rette før han møter Hanna. Andreas får etter hvert jobb som juniorkonsulent i et kommunikasjonsbyrå. De planlegger en fremtid med barn, bil, leilighet og hytte. Det er ingenting å bekymre seg for. Det oljerike norske samfunnet har gitt dem alle muligheter.

Flere ferske bokanmeldelser her!

Når Andreas er 30 år blir han utsatt for en ulykke. I møte med helsevesenet blir det stilt spørsmål ved reaksjonsmønsteret hans. Kan han være psykisk syk? For Andreas er dette en mulighet til å slippe ut av det livet han lever.

Han fordyper seg i denne mulige sykdommen. Psykologen blir hans Gud, og stiller blant annet spørsmål ved hans seksuelle debut: Ble han egentlig utsatt for et overgrep?

Denne romanen er en historie om vår tid. Flatland har et elegant og borrende språk, som uten fiksfakseri arbeider seg inn i kjernen. Hun skriver frem en Andreas som er så intens, så realistisk, at leseren lever seg inn i fortvilelsen og desperasjonen etter å bli forstått.

Helga Flatland har stålkontroll på historien, og sender leseren frem og tilbake i tid, og gir oss en sterk leseropplevelse.

Når barna våre en gang i fremtiden spør om hvordan det var å være ung voksen i 2015, så vil «Vingebelastning» være en av bøkene vi ber dem om å lese.

Les også

Mer om

  1. Bokanmeldelse

Flere artikler

  1. Sitter igjen med forbausende få spørsmål: Bokanmeldelse: Helga Flatland «En moderne familie»

  2. Bokhandlerprisen til Helga Flatland

  3. Litt blek hummersuppe: Bokanmeldelse: Erik Fosnes Hansen: «Et hummerliv»

  4. Bokanmeldelse: Vetle Lid Larssen: «Hvordan elske en far – og overleve»

  5. Storslått skaldekunst: Bokanmeldelse: Bjørn Andreas Bull-Hansen: «Vinland»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder